AI az építőipari biztonságért, lehetőségek

  • Olvasási idő:5perc

Az építőipari biztonság mindig is kritikus kérdés volt az építőiparban, de fontossága csak növekszik, ahogy a projektek és a kihívások egyre összetettebbé válnak. Sajnos a hagyományos biztonsági intézkedések már nem elegendőek a munkavállalók és a vagyon biztonságának megőrzéséhez az egyre fejlettebbé váló technológiai világunkban.

Kapcsolódó cikkek


Ezért az építőipari biztonságnak a jelenlegi igényeknek megfelelően kell fejlődnie, kihasználva a mesterséges intelligencia (AI) technológiában elért legújabb eredményeket.

A mesterséges intelligencia (AI) technológiában rejlő lehetőségek az építőipar forradalmasítására óriásiak. A mesterséges intelligencia felhasználásával a munkaterületek ellenőrzésére az építőipari vállalatok drámaian javíthatják a biztonságot, csökkenthetik a költségeket és optimalizálhatják a munkafolyamatokat.

A mesterséges intelligenciával működő rendszerek képesek felismerni a biztonsági kockázatokat, valós időben figyelmeztetni a munkásokat, figyelemmel kísérni a környezeti feltételeket, és figyelmeztetni a felügyelőket a lehetséges problémákra. Ez csökkentheti a munkaterületek ellenőrzéséhez szükséges időt, így manuálisan időt és pénzt takaríthat meg.

A mesterséges intelligencia nemcsak a biztonsági veszélyek észlelésében segíthet, hanem a biztonsági oktatásban is felhasználható. Az AI-alapú rendszerek például interaktív biztonsági oktatást biztosíthatnak, és végigvezethetik a dolgozókat a lépéseken, amelyeket akkor kell megtenniük, ha egy adott veszélyt észlelnek a munkaterületen. Ez a fajta képzés hatékonyabb, mint a hagyományos módszerek, és segíthet csökkenteni a balesetek számát az építkezéseken.

A mesterséges intelligencia technológiát egyre gyakrabban használják az építőipari dolgozók teljesítményének ellenőrzésére is. A munkások termelékenységének nyomon követésével a mesterséges intelligenciával működő rendszerek segíthetnek figyelmeztetni a felügyelőket a lehetséges problémákra, mielőtt azok költséges késéseket vagy baleseteket okoznának.

A mesterséges intelligenciával működő rendszerek segítségével a felügyelők azonosíthatják azokat a munkásokat, akik nem az elvárásoknak megfelelően teljesítenek, és további képzést és erőforrásokat biztosíthatnak a biztonságuk és a többi munkás biztonsága érdekében.

A mesterséges intelligencia beépítése az épületfelügyeleti rendszerekbe forradalmasítja az építkezések biztonsági felügyeletét. Az AI-alapú épületfelügyelet megkönnyíti az építkezések vezetői számára a potenciális biztonsági problémák felismerését és a gyors korrekciós intézkedések megtételét. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az építkezések olyan módon maradjanak biztonságosak és hatékonyak, ahogyan azt korábban elképzelni sem lehetett.

De milyen technológiákat használnak az AI-alapú épületfelügyeletben ?

Az AI-alapú épületfelügyeleti rendszerek élvonalbeli technológiákat használnak, többek között fejlett fényképfelismerést és 3D szkennelést, felhőalapú számítástechnikát és gépi tanulást.

Modellek készítése 3D szkennerek segítségével

A 3D szkennelés egy forradalmi technológia, amely lehetővé teszi, hogy pontos digitális 3D modelleket készítsünk a tárgyakról, függetlenül azok méretétől, összetettségétől vagy felülettípusától. Ez egy gyors és hatékony módja annak, hogy egy tárgy alakját és textúráját részletes, nagy felbontású 3D pontfelhőben rögzítsük.

A 3D szkennelési technológia fejlődésével a 3D modellek létrehozása minden eddiginél elérhetőbbé és megfizethetőbbé vált. A 3D szkennerek ma már többféle méretben és formában kaphatók, a kézi készülékektől az egész épületek beolvasására alkalmas, helyhez kötött berendezésekig.

A 3D szkennelés egyik legjelentősebb előnye, hogy képes a tárgyakat nagy pontossággal és részletességgel megörökíteni. Ez ideális eszközzé teszi a fordított tervezéshez, a minőségellenőrzéshez és akár helyszíni ellenőrzésekhez. Emellett a 3D szkenneléssel fizikai tárgyak virtuális 3D modelljei is létrehozhatók, amelyek prototípusok készítéséhez, gyártáshoz, sőt, akár orvosi alkalmazásokhoz is felhasználhatók.

A 3D szkennelés egyik legnagyobb kihívása a fényes és tükröződő felületek megragadásának képessége. A 3D-szkennelési technológia legújabb fejlesztései azonban lehetővé tették e kihívás leküzdését. Egyes 3D szkennerek ma már a strukturált fény és a fotogrammetria technikák kombinációját használják a fényes felületek pontos 3D modelljeinek rögzítésére.

A fejlett fényképfelismerő és 3D szkennelési technológiák a helyszínen lévő tárgyakat és embereket észlelik és felismerik. Ezek a fejlett technológiák képesek azonosítani a biztonsági kockázatokat, vagy akár a veszélyes anyagokat. Emellett képesek felismerni a veszélyes módon vagy megfelelő biztonsági felszerelés nélkül végzett tevékenységeket.

A felhőalapú számítástechnika lehetővé teszi, hogy az AI-alapú épületfelügyeleti rendszer számos adatpontot valós időben figyelje, és azonnal intézkedjen. Ha biztonsági kockázatot észlel, a rendszer azonnal figyelmeztetni tudja az építkezés vezetőjét a korrekciós intézkedések megtételére.

A mesterséges intelligencia alapú épületfelügyeleti rendszerek másik kulcsfontosságú eleme a gépi tanulás. Ez a technológia lehetővé teszi a rendszer számára, hogy mintákat észleljen és megjósolja a jövőbeli biztonsági kockázatokat.

A rendszer például megjósolhatja, hogy egy dolgozó valószínűleg mikor lesz veszélyes környezetnek kitéve, vagy mikor fog egy berendezés valószínűleg meghibásodni. A gépi tanulás abban is segít, hogy a rendszer folyamatosan figyelemmel kísérje és “frissítse magát”, hogy a lehető legpontosabb legyen.

Ezen élvonalbeli technológiák kihasználásával a mesterséges intelligencia alapú épületfelügyeleti rendszerek javítják az építkezések biztonsági felügyeletét. A mesterséges intelligencia alapú épületfelügyelettel az építkezések olyan módon maradhatnak biztonságosak és hatékonyak, ahogyan azt korábban elképzelni sem lehetett.

A mesterséges intelligencia alkalmazása az építőipari biztonságban egyre nagyobb teret nyer: az építőiparban alkalmazott mesterséges intelligencia globális piaca 2026-ra várhatóan eléri a 3,37 milliárd dollárt, és 2021 és 2026 között 34,4%-os CAGR-rel (A CAGR a Compound Annual Growth Rate (összetett éves növekedési ráta) kifejezés. Ez egy befektetés éves növekedési ütemének mérőszáma az idő múlásával, a kamatozás hatásának figyelembevételével. Gyakran használják a befektetések múltbeli teljesítményének mérésére és összehasonlítására, illetve a várható jövőbeli hozamok előrejelzésére) növekszik. A fejlett biztonsági intézkedések iránti igény az építőiparban növeli a keresletet az AI-alapú megoldások iránt a biztonság javítása és a költségek csökkentése érdekében.

Az AI építőipari biztonságban való alkalmazásakor azonban néhány negatívumot is figyelembe kell venni. Az egyik a technológiai hiba lehetősége, amely pontatlan mérésekhez és téves riasztásokhoz vezethet. A másik, hogy az AI-rendszerek által generált adatok kezeléséhez és értelmezéséhez szakképzett munkaerőre van szükség.

Viszont a mesterséges intelligencia és más technológiák fejlődésével az építőipari vállalatok jó úton haladnak a biztonságosabb és hatékonyabb munkakörnyezet kialakítása felé.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....