A mesterséges intelligencia (AI) gyakorlati használata az építőiparban

  • Olvasási idő:8perc

A mesterséges intelligencia vagy AI (artificial intelligence) a modern építőipar egyik legnagyobb hajtóerejévé válhat, és mint az egyik legfontosabb iparág, egy hatalmas digitális átalakuláson megy keresztül már a napjainkban is, és a jövőben.


Kapcsolódó cikkek


Az olyan technológiákra való összpontosítás, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, a tervezés és az építés minden szakaszában a tervezéstől az építés megkezdéséig, az építésen át az üzemeltetésig és a vagyonkezelésig, új szintre emeli az építőiparban rejlő lehetőségek kiaknázását.

A mesterséges intelligencia az építőiparban jelentős változást hoz azáltal, hogy a feladatokat rövidebb idő alatt és költséghatékony módon végzi el.

Az építőipar tervezési és kivitelezési alszegmense várhatóan a legtöbbet fog profitálni a mesterséges intelligencia bevezetésétől és használatától. A globális építőiparban az európai piac várhatóan a legnagyobb növekedési ütemű lesz a világ többi részéhez képest.

A munkavezetők minden fontos információt megkaphatnak az építkezés során
A munkavezetők minden fontos információt megkaphatnak az építkezés során

Ez a technológiai váltás pozitív hatással lesz a projekt valamennyi érdekeltjére, beleértve a kivitelezőket, a tulajdonosokat és a szolgáltatókat. Mivel más szomszédos iparágak, például a szállítás és a gyártás már egyfajta ökoszisztémaként működnek, az építőipar számára még fontosabbá válik, hogy alkalmazkodjon a folyamatok digitalizálásához.

Mivel a technológiai váltás a mérnöki és építőipari ágazatban még kialakulóban van, a mesterséges intelligencia technológiát bevezető vállalatok számára hatalmas előnyöket fog hozni. A mesterséges intelligenciával az építőiparban a vállalatok gyorsabban és hatékonyabban kezelhetik az aktuális problémákat, miközben elkerülhetik a múlt hibáit.

A gépi tanulás statisztikai technikáinak alkalmazásával az építőiparban sokkal kényelmesebbé és kevésbé időigényessé válik a megváltozott megrendelésekre, információs kérésekre stb. vonatkozó adatok vizsgálata. Ez segít abban, hogy proaktívan figyelmeztessék a projektvezetőket a kritikus figyelmet igénylő dolgokra, és a biztonsági felügyelet is nagyobb hatékonysággal végezhető így.

Példák a mesterséges intelligenciára az építőiparban

Megállapítható, hogy a mesterséges intelligencia a modern mérnöki és építőipari megközelítések kritikus elemévé fog válni az elkövetkező években. A mesterséges intelligencia az építőiparban segít megoldani az ágazat legnagyobb kihívásait, például a költség és ütemterv-túllépéseket és a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

A mesterséges intelligencia az építési projekt teljes időtartama alatt hasznosítható, a kezdeti tervezéstől kezdve, az ajánlattételtől, a finanszírozástól, a szállításirányítástól, az építéstől, valamint az üzemeltetéstől és az eszközgazdálkodásig bezárólag szinte minden területen.

Generatív tervezés

A mesterséges intelligencia alapú épületinformációs modellezési (BIM, épületinformációs modellezés) folyamat segít az építészeti, mérnöki és építőipari szakembereknek 3D-s modelleket készíteni az épületek és infrastruktúrák hatékony tervezése, kivitelezése, építése és karbantartása érdekében.

A gépi tanulás az építőiparban az AI-alapú generatív (alkotó, teremtő) tervezést használja az építészeti, mérnöki, gépészeti, elektromos és vízvezeték-szerelési tervek készítésére és ellenőrzésére, hogy az építkezésben résztvevő specifikus alcsapatokon belül (villanyszerelő, burkoló, vízvezeték-szerelő, festő) ne legyenek ütközések (például hogy a burkoló után jönne a vízvezeték-szerelő, de ennél sokkal bonyolultabb ütközések esetén is).

Az ilyen intézkedések csökkentik az utómunka kockázatát ami munkaidő és a költségek csökkenését hozzák magukkal. Az mesterséges intelligencia algoritmusa a megoldások összes lehetőségét és variációját feltárja, hogy tervezési alternatívákat hozzon létre. Több variációval rendelkező modellek jönnek létre, és minden egyes iterációból tanulnak a szoftverek, és ez a folyamat addig ismétlődik, amíg egy tökéletes modell nem jön létre.

Az építkezés haladásának mérése

Az építőipari vállalatok kamerákkal felszerelt, mesterséges intelligenciával működő robotokat használhatnak. Ezek a robotok képesek önállóan mozogni az építkezésen, és 3D-s képeket készíteni.

A neurális hálózatok segítségével ezeket a képeket a BIM és az anyagjegyzék információival összevetve ellenőrizni lehet. A nagy projekteket irányító mérnökök ezeket az információkat használják fel a munka előrehaladásának nyomon követésére. Segít továbbá a minőségi hibák korai szakaszban történő azonosításában, valamint a pénzügyi információk és az ütemtervek nyomon követésében.

Nem túlzás azt állítani, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia fogja az építőiparban a legjobb és leghatékonyabb építési projektek megvalósítását támogatni, miközben költséget és időt takarítanak meg az ésszerűbb megoldásokkal.

Robusztus flottakezelés

Az építőipari vállalatok kihasználhatják a dolgok internetének (IoT) képességeit a berendezések és járművek flottájának kezelésére. A mesterséges intelligencia mérőszámok bemeneteivel az IoT-nak olyan adatokkal tud szolgálni, mint a helyismeret, a prediktív karbantartási képességek, az üzemanyag és akkumulátor-fogyasztás, amit optimalizálni tud a működés során.

Az épületek tervezésében is nagy hatékonysággal vesz részt a mesterséges intelligencia
Az épületek tervezésében is nagy hatékonysággal vesz részt a mesterséges intelligencia

Az IoT-eszközök és adatok segítségével ma már előre jelezhető a berendezések meghibásodásának lehetősége, ami felbecsülhetetlen értékű eszköz, amely időt és pénzt takarít meg.

Biztonságosabb munkahelyek létrehozása

Az építkezések különböző okokból balesetveszélyesek. A kockázatok gépi tanulással történő elemzésével és előrejelzésével sok ilyen baleset elkerülhető. Az olyan források, mint a fényképek és videók szoftverrel történő nyomon követése jelezheti a potenciális kockázatot, amellyel az építkezés vezetője időben tud foglalkozni.

A potenciális biztonsági kockázatokra vonatkozó jelentéseket, mint például a nem biztonságos állványzat, szélsőséges időjárási jelenségek (például nagy szél) és a személyzet hiányzó védőfelszerelései, például kesztyű, sisak és védőszemüveg, az építésvezető értesítéseket kaphat.

A munkaerőhiány enyhítése

Amint a bevezetőben említettem, az építőipari menedzsmentben használandó mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázásának hatalmas lehetőségei vannak. Az építőiparban mindig munkaerőhiány van, mivel az építőipar kockázatokkal jár és fizikailag megterhelő munka. Az átlagos fluktuációs (munkaerő-vándorlás) ráta az építőiparban sokkal magasabb, mint bármely más iparágban.

Egy ilyen forgatókönyvben a mesterséges intelligenciával működő robotok lehetővé teszik a projektmenedzserek számára, hogy több helyszín valós idejű helyzetét és erőforrásigényét felügyeljék. Az igények alapján a munkaerőt a projekt egy másik részébe vagy egy másik munkaterületre lehet áthelyezni. A drónok és kamerák figyelemmel kísérik a helyszínt, hogy megtalálják a azokat a területeket ahol elmaradás van, és átvezényelhetik a másodlagos fontosságú munkaterületekről a munkásokat.

Hogyan lendítheti fel az AI az intelligens építkezést ?

Azoknak az építőipari vállalatoknak, amelyek versenyelőnyben szeretnének maradni, gyorsan fejleszteni kell a jelenlegi technológiájukat. Az intelligens építkezés fogalmát és gyakorlatát az AI beépítésével lehet lehetővé tenni. És most vizsgáljuk meg, milyen jelentősége van az AI-nak az építőiparban.

A projekttervezési folyamat javítása mesterséges intelligencia alapú eszközökkel

Az építési tervezés jelenlegi folyamata elavult és ezért lassú. Az épületadatokból, az anyagadatokból és a környezeti adatokból származó meglátások felhasználásával optimalizálhatja a projekttervezést.

A mesterséges intelligencia integrálása a projektmenedzsment munkafolyamataiba

Manuálisan elvégezve az építési folyamat feladatai fárasztóak, időigényesek és a hibák lehetőségét hordozzák magukban. A projektmenedzser ideje egy részét nem releváns feladatokkal tölti, mint például a munkák kiosztásával és annak ellenőrzésével.

A mesterséges intelligencia azonban számos ilyen hétköznapi feladatot automatizálhat, amelyeket minimális vagy nulla hibával lehet elvégezni. A mesterséges intelligencia automatizálás emellett gondoskodhat a feladatok delegálásáról is az alkalmazottakról gyűjtött adatok alapján. Ez nemcsak a munkafolyamatokat egyszerűsíti, hanem arra is ösztönzi a munkavállalókat, hogy a szakterületükre összpontosítsanak.

A munkaterületen gyűjtött adatok összegyűjtése és elemzése

A kamerával felszerelt robotokkal vagy AI-képes építőipari berendezésekkel az adatok különböző formátumokban gyűjthetők. Ezeket az adatokat a neurális hálózatba táplálva a projekt előrehaladása automatikusan osztályozható különböző szempontok szerint.

Adatgyűjtés drón segítségével
Adatgyűjtés drón segítségével

Az ilyen adatok lehetővé teszik a vezetőség számára, hogy a legapróbb hibát vagy problémát is megismerjék és kezeljék a kezdeti szakaszban, enyhítve ezzel a későbbi nagyobb problémákat.

Termelékenység-növelés  AI-vezérelt eszközökkel és járművekkel

Az AI-val támogatott építőipari eszközök és gépek alkalmazása fáradhatatlanul, hatékonyan és gyorsan képesek elvégezni az ismétlődő feladatokat, például hegesztést, kőművesmunkát, betonozást stb.

Hasonlóképpen lehet használni az automatizált vagy félautomata buldózereket a földmunkákhoz és az előmunkálatokhoz. Miután a pontos specifikációkat betáplálták ezekbe a gépekbe, pontosan az előírásoknak megfelelően végzik el a munkát, így az emberi munkaerőt felszabadíthatja a tényleges építési munkákról, és csökkentheti az e feladatok elvégzésével járó emberi kockázatokat.

Földmérés és térképezés AI és drónok segítségével

A hatékonyság érdekében drasztikusan csökkenthet a földmérés részletes elvégzésének és a munkaterület légi fotózásának ideje. A drónok segítségével a térinformatikai rendszer (GIS) és a térinformatikai mesterséges intelligencia (GeoAI) segít nyomon követni a projekt előrehaladásának állapotát és a felmerülő problémákat az építkezésen, miközben jobb döntéshozatalt tesz lehetővé a hatékony munkavégzés érdekében.

Az AI jövője az építőiparban

A technológia megjelenésével az építőiparban a munkások mellett cobotok (az embert segítő automata vagy félautomata robot) és robotok fognak dolgozni. A robotok átveszik az automatizálható feladatokat, a cobotokat pedig úgy tervezték, hogy önállóan vagy korlátozott irányítással dolgozzanak.

Egy ilyen “elrendezés” segít felgyorsítani az építkezést, csökkenteni a költségeket, a sérüléseket és jobb döntéshozatalt. A mesterséges intelligencia az építőiparban nemcsak a munkaerőhiány problémáját fogja megoldani, hanem az üzleti modellek megváltoztatásához is vezet, és csökkenti a költséges hibákat, hatékonyabbá téve az építési műveleteket.

Ezért az építőipari vállalatok üzleti vezetőinek a jövőbeni teendői közé fog tartozni, hogy a beruházásokat azokra a területekre összpontosítsák, ahol az AI az igények alapján a legnagyobb hatást tudja kifejteni.

E digitális átalakulás korai alkalmazói biztosan vezető pozíciót szereznek az építőipari szegmensben. Az előny megszerzése vezető szerepet biztosít számukra az irány meghatározásában és a rövid és hosszú távú előnyök kiaknázásában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....