Mennyi időt takaríthat meg a moduláris építés a hagyományos építéshez képest egy többlakásos lakóépület esetében ?

  • Olvasási idő:3perc

A moduláris építés az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, mivel számos előnye van a hagyományos építési módszerekkel szemben. A moduláris építés egyik legjelentősebb előnye az építkezés során megtakarítható idő. Most azt nézzük meg, hogy a moduláris építés mennyi időt takaríthat meg egy lakóépületben a hagyományos építéssel szemben.

kapcsolódó cikkek


Mi az a moduláris építés ?

A moduláris építés egy olyan építési módszer, ahol az előre gyártott egységeket vagy modulokat a helyszínen kívül, gyári környezetben építik meg, majd az építkezés helyszínére szállítják összeszerelésre. Ezek a modulok az egycsaládos házaktól kezdve a magasépületekig bármit megépíthetnek. A modulok pontos specifikációk szerint készülnek, így biztosítva, hogy mindegyik egyforma és kiváló minőségű legyen.

Moduláris építés
Moduláris építés

Időmegtakarítás a moduláris építéssel

Az, hogy a moduláris építés mennyi időt takarít meg a hagyományos építéshez képest, több tényezőtől függ. Az egyik legjelentősebb tényező a helyszín előkészítéséhez szükséges idő csökkenése. Mivel a moduláris építési modulok a helyszínen kívül épülnek, az építkezés előkészítése egyidejűleg történhet, ami akár 50%-kal is csökkentheti a teljes építési időt.

Egy másik tényező az építési folyamat gyorsasága. A moduláris építési modulok ellenőrzött környezetben épülnek, ami segíthet csökkenteni az építéshez szükséges időt. A modulok akár két hét alatt is elkészülhetnek, míg a hagyományos építési módszerek akár hónapokig is eltarthatnak.

A modulok összeszerelése az építkezés helyszínén szintén sokkal gyorsabb, mint a hagyományos építési módszereké. A moduláris építőmodulokat úgy tervezték, hogy gyorsan összeszerelhetők legyenek, így jelentősen csökkentve az építéshez szükséges időt. Ez összességében akár 50%-os építési időmegtakarítást is eredményezhet.

Példák a moduláris építési időmegtakarításra

A moduláris építést különböző lakóépületek, többek között családi házak, sorházak és lakóépületek építésére használták. A moduláris építéssel elérhető időmegtakarítás egyik példája a New York-i Brooklynban található 32 emeletes B2 torony építése.

Így épült a B2 torony
Így épült a B2 torony

A torony moduláris építési módszerekkel épült, és a teljes építési folyamat mindössze 19 hónapig tartott. Ez jelentős időmegtakarítás a hagyományos építési módszerekkel becslések szerint 36 hónapig tartó építkezéshez képest.

Egy másik példa egy 57 egységből álló, megfizethető lakásokból álló komplexum építése a kaliforniai Santa Clarában, moduláris építési módszerekkel. A projektet mindössze hat hónap alatt fejezték be, szemben a hagyományos építési módszerekkel 18-24 hónapig tartó kivitelezéssel.

Források és adatok a moduláris építési időmegtakarításról

A McKinsey & Company jelentése szerint a moduláris építés akár 50%-kal is csökkentheti az építési időt. A jelentés azt is megállapítja, hogy a moduláris építés akár 20%-kal is javíthatja az építési termelékenységet.

A Modular Building Institute jelentése szerint a moduláris építés 30-50%-kal csökkentheti az építési időt a hagyományos építési módszerekhez képest. A jelentés azt is megállapítja, hogy a moduláris építés 10-20%-kal csökkentheti a projekt teljes költségét.

Végezetül…

A moduláris építés jelentős időmegtakarítást kínál a hagyományos építési módszerekhez képest a lakóépületeknél. A helyszíni előkészítési idő csökkentésével, a gyorsabb építési idővel és a gyorsabb összeszerelési idővel a moduláris építés akár 50%-kal is csökkentheti az építési időt. Ez az építési idő csökkenése jelentős költségmegtakarítást és gyorsabb projektzárási időt eredményezhet. Mivel a moduláris építés egyre népszerűbbé válik, valószínű, hogy egyre több lakóépületet fognak ezzel a módszerrel építeni, ami további idő- és költségmegtakarítást eredményez.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....