Moduláris építés jellemzői

  • Olvasási idő:8perc

A moduláris építési piac az elmúlt években hatalmas növekedési hullámot élt át, és 2021-ben elérte a 76 milliárd dolláros értéket világszerte.


Kapcsolódó cikk


Bár a moduláris építés jelenleg az 1 billió dolláros építőipar egy kis részhalmazát képviseli, a piac a kereslet növekedésével csak tovább fog nőni. Minden eddiginél többen fordulnak az előregyártás felé a helyszíni hatékonyság, a jobb munkatermelékenység és biztonság, valamint az alacsonyabb építési költségek miatt.

Ezen előnyök mellett a moduláris építés hatalmas előrelépést jelent a környezeti fenntarthatóság terén, beleértve az építőanyagok felelősségteljesebb felhasználásának és a környezetbarátabb tervezésnek a kiváló lehetőségeit.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a moduláris építés előnyeiről és működéséről, és megismerje a moduláris épületek környezetbarát jellemzőit.

Mi a moduláris építés ?

 A moduláris építés egy olyan folyamat, amelynek során előre gyártott épületeket építenek a helyszínen kívüli gyárakban, és azokat a munkaterületre szállítják telepítésre. Bár a moduláris szerkezetek ugyanazoknak az építési szabályoknak és előírásoknak felelnek meg, mint a hagyományos épületek, ezek kisebb előre gyártott egységekből, úgynevezett modulokból állnak, amelyeket a munkaterületre érkezés után szerelnek össze.

Moduláris elemek gyártása az üzemben
Moduláris elemek gyártása az üzemben

A gyárban a modulokat futószalagos rendszerek és építési technológia segítségével építik fel, ami hatékony és szabványos folyamatot eredményez. A pontos modellezés és a gyárban történő kivitelezés alkalmazása csökkenti a módosítási megbízások és kiigazítások szükségességét. Mielőtt elhagyják a gyárat, a falakat, padlót, tetőket, ajtókat és ablakokat megépítik és beszerelik, valamint vezetékeket, vízvezetékeket és csővezetékeket építenek be.

Sok modern moduláris épületet még a gyár elhagyása előtt felszerelnek berendezési tárgyakkal és befejező elemekkel. Miután a modulok megépültek, teherautókon szállítják őket az építkezés helyszínére, és előre meghatározott sorrendben összeszerelik őket, egy olyan folyamat során, amelyben daruk segítségével helyezik a modulokat egy előre meghatározott alapra.

Miután a modulok a helyükre kerültek, az építőipari szakemberek zökkenőmentesen illesztik össze őket, hogy egy egységes épületet hozzanak létre. Az így létrejövő szerkezetek gyakran kétszer olyan gyorsan készülnek el, mint a hagyományos építkezések hasonló épületei.

A moduláris épületek típusai

A moduláris épületeknek két gyakori típusa van: állandó és áthelyezhető. Bár mindkét típus előre gyártott anyagokból áll, amelyeket a helyszínen kívül építenek, méretben és alkalmazásban különböznek, és mindkettő más-más célt szolgál.

Nagyméretű épület moduláris elemekből összeállítva
Nagyméretű épület moduláris elemekből összeállítva

Állandó
Az állandó moduláris építés magában foglalja az előre gyártott modulok helyszíni építését, a munkaterületre való szállítását és összeszerelését, hogy egy állandó szerkezetet hozzanak létre. Ezek az épületek nagymértékben testre szabhatók, és számos formában és méretben kaphatók. A szakemberek az egyszintes házaktól a lakóépületek magasföldszintjéig bármit megépíthetnek.

Áthelyezhető
Az áthelyezhető moduláris épületek egyedülállóak abban, hogy a kezdeti telepítés után egyik helyről a másikra áthelyezhetők. A szakemberek részben vagy teljesen összeszerelik ezeket a szerkezeteket egy telephelyen kívüli létesítményben, majd az építkezés helyszínére szállítják őket. Mivel az áthelyezhető épületek költséghatékonyak és könnyen mozgathatók vagy újrahasznosíthatók, népszerű választásnak számítanak az építkezéseken használt irodák, iskolák, egészségügyi intézmények és más szervezetek számára, amelyeknek ideiglenes szerkezetre van szükségük.

Egyszemélyes kis irodának használt modul
Egyszemélyes kis irodának használt modul

A moduláris építés előnyei

A moduláris épületeket nemcsak rövidebb ideig tart felépíteni, hanem számos más előnnyel is járnak az építőbrigádok, az épülettulajdonosok és a környezet számára. Ezek az előnyök a gyárban kezdődnek, és az épület teljes élettartama alatt folytatódnak.

Csökkenti az építési hulladékot
A hagyományos építési módszerek világszerte évente mintegy 56 millió tonna törmeléket termelnek, míg a moduláris építés pontos tervezéssel és mérésekkel csökkenti a hibákat és a pazarlást. A folyamat során egyidejűleg több modul is készül, így az egyébként kidobásra kerülő anyagok újra felhasználhatók más projektekhez ugyanabban a létesítményben.

Újrahasznosított anyagokat használ
A moduláris épületek számos fenntartható anyagot használnak, amelyek közül sok újrahasznosított. Az újrahasznosított anyagokból, például fából, acélból és alumíniumból lehet tetőt és vázat készíteni. Egyes moduláris építőipari vállalatok olyan innovatív anyagokat is használnak, mint a gyorsan növő, fenntartható módon beszerzett fából készült orientált szálaslemez (OSB). A moduláris tervezéssel foglalkozó szakemberek egyre kreatívabban használják a fenntartható anyagokat épületeikben. A Wikkelházak például teljes egészében újrahasznosított kartonpapírból készülnek, és várhatóan 100 évig tartanak majd.

Csökkenti az energiafogyasztást
Mivel az építés ellenőrzött gyári környezetben történik, a moduláris szerkezetek előállítása kevesebb energiát fogyaszt. Az építés során az energiafelhasználást gépi tanulással optimalizálják, hogy környezetbarát építési folyamatot hozzanak létre, és a rövidebb építési idő alacsonyabb helyszíni energiaköltségeket eredményez. A szakemberek szerkezeti hőszigetelt paneleket is beépíthetnek a moduláris épületekbe, hogy jobban megőrizzék a belső hőmérsékletet, és csökkentsék a fűtés és a légkondicionálás szükségességét.

Csökkenti a kibocsátást
Az ENSZ 2017-es jelentése szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 39%-a az építőipar területéről származik, amelynek nagy része a nem hatékony anyag, és munkaerő-szállításból ered. A munkaterületre és vissza vezető utak csökkentésével és a modulok szállításának optimalizálásával a moduláris építés 90%-kal csökkentheti az építkezési területekre történő összes szállítást, ami nagymértékben csökkenti az összkibocsátást. Emellett sok moduláris épületet napelemekkel is felszerelnek, hogy az épület élettartama alatt csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Egy egyszerű napelemes berendezéssel évente 2,5 tonna szén-dioxid-kibocsátás kerülhető el.

Környezetbarát jellemzők
A modern moduláris kialakítások egy sor környezetbarát funkciót tartalmaznak, mint például a dimmelhető LED-es világítás, a napelemes vízmelegítők, a foglaltságérzékelők, az energiatárolásra szolgáló akkumulátorok, a háromrétegű ablakok és az elektromos autóknak beállók, és töltők. Egyes innovatív vállalatok a környezetileg fenntartható funkciókat helyezik előtérbe, olyan anyagokat használnak, amelyek nem tartalmaznak illékony szerves vegyületeket (VOC), és természetes légáramlási technológiát használnak, hogy egészségesebb környezetet hozzanak létre az emberek és a bolygó számára.

Tartósságra törekszik – és újrafelhasználható
A moduláris épülettervek határozott előnnyel rendelkeznek, ha a rugalmasságról és a hosszú élettartamról van szó, de ez sok hagyományos épületre is igaz lehet. A moduláris épületek egyedisége abban rejlik, hogy könnyen szétszerelhetők – hogy aztán más helyszíneken és konfigurációkban újra felhasználhatók legyenek, vagy új projektekhez újrahasznosíthatók legyenek. A hosszú távú fenntarthatóságot figyelembe véve az újrafelhasználható moduláris épületek segítenek csökkenteni a bontás során keletkező törmeléket, amely évente több mint 500 millió tonna hulladékot jelent az építőiparban világszerte.

Javítja a munkavállalók biztonságát
Mivel az építési folyamat nagy része beltérben, ellenőrzött környezetben zajlik, a moduláris építés nagymértékben csökkenti az esések és egyéb munkával kapcsolatos sérülések kockázatát. Ez fontos előny egy olyan iparágban, amelyet magas munkabaleseti és halálozási arányok sújtanak. A kevesebb helyszíni munka megvédi a munkásokat a veszélyes időjárási viszonyoktól, kiküszöböli a veszélyeket és csökkenti a fáradtság kockázatát.

Csökkenti a projektköltségeket
A rövidebb építési idő, a kevesebb szállítási és munkaerőköltség, valamint az olcsóbb anyagok miatt a moduláris építés költséghatékonyabb, mint a hagyományos építési módszerek. Ahogy a technológia tovább fejlődik és a folyamat hatékonyabbá válik, a projekttulajdonosok a jövőben még további lehetőségeket is kialakíthatnak a költségek csökkentésére.

Moduláris építés hátrányai

Bár a moduláris építés számos előnnyel jár, nem mentes a hátrányoktól sem. Fontos, hogy aki ezt az építési módszert fontolgatja, alaposan mérlegelje a következő kihívásokat.

A szállítás során bekövetkező sérülések kockázata
Mivel a modulok – és néha egész szerkezetek – a helyszínen kívül készülnek, az építkezés helyszínére történő szállításuk során fokozott a sérülés kockázata. A projekttulajdonosoknak gondosan ki kell választaniuk egy megbízható szállító  céget (ha nem a gyártó szállítja), hogy csökkentsék a kockázatot, és elkerüljék a projekt sérült modulok okozta késedelmeit.

Korlátozott tervezési lehetőségek
A moduláris épületek gyorsan és hatékonyan építhetők, de gyakran kevesebb testreszabási lehetőséggel rendelkeznek, mint a hagyományos szerkezetek. Az építőipari szakemberek ismétlődő és egységes modulokat halmoznak egymásra, hogy olyan szerkezeteket építsenek, mint a lakóházak, szállodák és otthonok. Az egyedibb modulok létrehozása sokkal több időt, pénzt és erőforrást igényelne, ami a moduláris építés számos előnyét megszünteti.

Magas előzetes költségek
Mivel a moduláris építés számos előzetes anyag és munkadíjjal jár, a projekt tulajdonosainak fel kell készülniük arra, hogy előre többet fizetnek egy moduláris épületért, mint egy hagyományosért. A gyorsított fizetési ütemezés megnehezítheti a folyamathoz nem szokott befektetőkkel való együttműködést, és kevesebb teret hagy a hibázásra.

Kevesebb beszállító
Kevesebb beszállítóval dolgozni jó dolognak tűnhet, de ez nagyobb nyomást helyezhet a vevőre, hogy megbízható céget válasszon. Egy építési projekthez lehet, hogy csak egy moduláris gyártóra van szükség, és a még mindig növekvő piacon nem mindig sok lehetőség közül lehet választani. Mivel egy projekt költségvetésének nagy része egy cégnek megy, létfontosságú, hogy a vásárlók gondosan megvizsgálják az összes lehetőséget, és a projekt előrehaladtával nyomon kövessék a projektet.

A moduláris építés jövője

Az egészségügy, a megfizethető lakhatás és számos kereskedelmi ágazat növekvő keresletének köszönhetően a globális moduláris építési piac a következő hat évben 6,4%-os éves növekedést fog tapasztalni elemzők szerint.

Az előregyártás gyorsabb és költséghatékonyabb építési folyamatokat tesz lehetővé, ami segíthet enyhíteni a jelenlegi megfizethető lakhatási válságot. A moduláris építés hatékonyságára szükség lehet, mivel az építkezések alkalmazkodnak a koronavírus világjárvány nyomán bekövetkezett ipari változásokhoz.

A moduláris építési technológia hatékony megoldást jelent a mai építőipar számos kihívására, például a magas költségekre és a munkaerőhiányra. Fontos azonban, hogy a moduláris építés az építés környezeti hatásaira is jótékony hatással van, és a fenntarthatóbb jövő érdekében a zöld energiát hasznosító épülettervezésre ösztönöz.

Összességében a moduláris építési technológia az elkövetkező években az iparágban – különösen a bolygóra gyakorolt hatásunk szempontjából – létfontosságú változás forrása lehet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....