Működhet-e az intelligens otthoni technológia áram- vagy internetkimaradás esetén ?

  • Olvasási idő:4perc

A technológiai környezet folyamatosan fejlődik, és a csatlakoztatott eszközök elterjedése az intelligens otthonok megjelenéséhez vezetett. Ez egy csodálatos valóság, ahol az egymással összekapcsolt eszközök zökkenőmentesen együttműködve fokozzák a háztartás hatékonyságát, biztonságát, kényelmét és szórakoztatását. 

De felmerül egy fontos kérdés – mi történik ezekkel az eszközökkel, ha elveszítik az életerejüket – az áramellátást vagy az internetkapcsolatot ? Ez a kérdés az okosotthon-technológia ellenálló képességét vizsgálja az ilyen kedvezőtlen helyzetekben.

A dolgok internete (IoT) és az intelligens otthonok

Először is meg kell értenünk az okosotthon-technológia alapvető gerincét, a dolgok internetét (Internet of Things, IoT). Az IoT lényegében fizikai eszközök, járművek, készülékek és egyéb tárgyak hálózata, amelyek szoftverrel, érzékelőkkel és hálózati kapcsolattal vannak beágyazva, és amelyek lehetővé teszik számukra a kapcsolódást és az adatcserét.

Ez a hálózat teszi “okossá” otthonainkat, lehetővé téve a különböző eszközök számára, hogy kommunikáljanak egymással, számos olyan funkciót lehetővé téve, amelyek javítják mindennapi életünket.

Ezt a figyelemre méltó technológiát elektromos áram táplálja, és az internetkapcsolat segítségével kommunikálnak egymással. Az összekapcsolhatóság lehetővé teszi az eszközök központi vezérlését, így hangutasítással vagy okostelefonjának megérintésével tompíthatja a fényeket, szabályozhatja a termosztátot, zárhatja az ajtókat, sőt, akár zenét is lejátszhat.

Intelligens otthoni eszközök: Az energiától és az internettől való függés

Az okosotthon-eszközök, az áramellátás és az internet közötti kölcsönös függőség megértése elengedhetetlen az alapvető kérdés megválaszolásához. A legtöbb okosotthon-eszköz működéséhez folyamatos áramellátásra van szükség. Hasonlóképpen, gyakran függnek a stabil internetkapcsolattól a távoli hozzáférés, a szoftverfrissítések és egyesek esetében az elsődleges funkcióik is.

A Parks Associates 2019-es felmérése szerint az Egyesült Államokban az okosotthon-tulajdonosok közel 34%-a aggodalmát fejezte ki a funkciók esetleges elvesztése miatt áram- vagy internetkimaradás esetén. Ez az aggodalom abban gyökerezik, hogy ezek az eszközök nyilvánvalóan függnek az áramellátástól és az internettől, és ezzel eljutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy vajon az intelligens otthonok akkor is “intelligensek” maradhatnak-e, ha az áramellátás vagy az internet megszűnik.

Az intelligens otthoni eszközök ellenálló képessége

A jó hír az, hogy számos intelligens otthoni eszközt úgy terveztek, hogy figyelembe vegyék ezt az eshetőséget, és bizonyos fokú rugalmasságot mutatnak, amikor áram- vagy internetkimaradással szembesülnek.

Áramkimaradások

Bár elkerülhetetlen, hogy az intelligens eszközök áramkimaradáskor leálljanak, sokuk akkumulátoros tartalékkal van felszerelve. Például a legtöbb intelligens biztonsági rendszer, például a SimpliSafe Home Security System, 24 órás akkumulátoros biztonsági mentést kínál, amely áramkimaradás esetén is működésben tartja a rendszert.

Egy másik taktika a szünetmentes áramellátó rendszerek (UPS) beépítése az intelligens otthoni infrastruktúrába, amely ideiglenes áramellátást biztosít a kritikus eszközök számára. Ezen túlmenően a megújuló energiaforrások, például a napenergia integrálása otthoni akkumulátoros rendszerrel robusztusabb megoldást nyújthat hosszabb kiesések esetén.

Internet-kimaradások

Bár igaz, hogy az intelligens eszközök elveszítik “távoli” funkciójukat az internet kiesése esetén, sokuk továbbra is képes helyileg működni. Például a Philips Hue lámpákat, a Nest termosztátot vagy az Amazon Echo hangszórót kézzel is vezérelheti otthonában, még internet-hozzáférés nélkül is.

Emellett egyes eszközök, például a Google Nest Wi-Fi router, egy fejlett funkcióval, az úgynevezett “öngyógyítással” is rendelkeznek. Ha az elsődleges internetkapcsolat megszakad, ezek az eszközök az otthonában lévő más hálózati pontokat használhatják a korlátozott funkcionalitás fenntartásához. Ne feledje azonban, hogy a felhő-hozzáférést igénylő funkciók, például a hangutasítások vagy a helyszíni vezérlés nem lesznek elérhetők.

Az áram- és internetkimaradásokon túl

Az áram- és internetkimaradásokon túlmenően a kiberfenyegetések kockázatát is figyelembe kell venni. Az internet által egyre inkább összekapcsolt világban a kibertámadások veszélye folyamatosan jelen van. Az intelligens otthoni eszközök robusztus biztonsági protokolljainak biztosítása kiemelkedően fontos. A rendszeres frissítések, az erős, egyedi jelszavak, a kétfaktoros hitelesítés és a VPN használata csak néhány módja annak, hogy megerősítse intelligens otthonát a kiberfenyegetésekkel szemben.

Összefoglalva, bár az intelligens otthoni technológia nem legyőzhetetlen az áram- vagy internetkimaradásokkal szemben, a rugalmasság számos eszköz tervezésébe beépült.

Az innovációnak és a fejlesztéseknek azonban mindig van helye. Az edge computing, a decentralizált adatfeldolgozás és az energiatakarékos eszközök folyamatos fejlesztése tovább növeli az intelligens otthoni rendszerek ellenálló képességét.

Az áram- vagy internetkimaradások nem teszik használhatatlanná az okosotthont, csupán ideiglenesen korlátozzák annak funkcionalitását. A technológia folyamatos fejlődésével és tökéletesedésével egyre stabilabb és ellenállóbb okosotthon-ökoszisztémára számíthatunk.

Fogyasztóként folyamatosan tájékozódnunk kell az okoseszközök erősségeiről és gyenge pontjairól, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk képességeiket és megvédhessük otthonunkat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....