Digitális együttműködés az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

Az építészet, amely az emberi őskorig nyúlik vissza, egyre gyorsuló ütemben folyamatosan fejlődik. A kortárs építészek, mérnökök és építőipari szakemberek ötvözik a hagyományos kézművességet a modern technológiával, optimalizálják a folyamatokat és újra feltalálják a munkafolyamatokat.

Az építőipari “tájkép” nagymértékben megváltozott, sokkal inkább együttműködővé és adatvezérelté vált, a papírrajzoktól a digitális kijelzőkig, a kézi számításoktól a mesterséges intelligencia (AI) algoritmusokig, és manapság már egy modern építőipari vállalat se úgy építkezik mint akár 15-20 évvel ezelőtt, hanem a legújabb modern technológiát alkalmazva az egész építési folyamat egészére, és még utána is.

A technológiák integrálása a tervezési fázisban

A tervezési fázis minden építési folyamat jelentős fejezete, amelyben a fejlett technológiák ma már szerves szerepet játszanak. Az általában “scan-to-BIM”-nek nevezett munkafolyamat (a BIM az épületinformációs modellezés rövidítése, amely az építészetben, a mérnöki és építőiparban az épületek és az infrastruktúra tervezéséhez, kivitelezéséhez és karbantartásához használt 3D modellalapú folyamat) a 3D lézerszkennerek segítségével rögzíti és elemzi a projekt állapotát.

Az így összegyűjtött adatokat mesterséges intelligencia-algoritmusok segítségével dolgozzák fel, ami precíz pontfelhő-osztályozást eredményez. Az osztályozott pontfelhőket, amelyek a projekt állapotát jelzik, ezután összesítik és megosztják az irodai csapattal további elemzés és értékelés céljából.

A 3D szkennelési technológia és a mesterséges intelligencia integrációja a tervezés hatékonyságának és a projektértékelés pontosságának jelentős javulásához vezetett.

A közös adatkörnyezet: Az együttműködés központja

Ha a terv vagy a modell elkészült, a következő lépés annak feltöltése a Közös Adatkörnyezetbe (Common Data Environment, CDE), a projektinformációk tárolására és kezelésére használt digitális platformba. A CDE lehetővé teszi valamennyi érdekelt fél számára, hogy hozzáférjen a legfontosabb és legfrissebb adatokhoz, és megvizsgálja azokat, ezáltal javítva a koordinációs, kommunikációs és megalapozott döntéshozatali képességüket.

A modell és az adatok megosztása a terepen dolgozó csapatokkal szintén egyszerűsödött a digitális eszközök megjelenésével. Ezek az eszközök lehetővé teszik az irodában előkészített elrendezési adatok integrálását a helyszíni személyzet számára elérhető felhőalapú megoldásokba. Ezen túlmenően a digitális eszközök képesek az építés állapotának ellenőrzésére, és a felmerülő építési problémák azonosítására, így elkerülhetőek a költséges utómunkálatok.

A lehetőségek bővítése a virtuális tervezői kivitelezéssel

A virtuális tervezői kivitelezés (Virtual Design Construction, VDC) számos lehetőséget biztosít a csapatok számára, hogy pontfelhőket használjanak olyan feladatokra, mint például a megépített állapot szerinti modellek létrehozása, a haladás nyomon követése és az irodai ellenőrzések elvégzése. Ez a képesség biztosítja a projekt folyamatos frissítését és a problémák azonnali kezelését.

A projekt befejezésekor az összegyűjtött adatok felhasználhatók a digitális átadásokhoz, megkönnyítve a jövőbeni karbantartást és irányítást. Emellett az előrehaladás nyomon követésére szolgáló megoldások – az építési fotó- és videódokumentációtól kezdve az építkezéseken használt kamerákon keresztül történő élő közvetítésig – folyamatos frissítéseket biztosítanak az érdekeltek számára, növelve az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

Autonóm szkennelés a biztonság és a hatékonyság érdekében

Az építőipari munkások biztonságát és hatékonyságát jelentősen javították a robotizált hordozókhoz tervezett autonóm lézerszkennelő modulok. Ez a technológia lehetővé teszi az építőmunkások számára, hogy a meglévő rajzok vagy BIM-modellek alapján határozzák meg a küldetés útvonalait összetett és kihívásokkal teli környezetben.

Az autonóm szkennelési küldetés befejezése után a 3D-s adatok rögzítésre, feldolgozásra és vizualizálásra kerülnek, ami segít a munkásoknak a szerkezeti javítások vizualizálásában és a jövőbeli karbantartással kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalában.

Szabványosítás: A digitális átalakulás kapuja

Az építőiparban a digitalizáció felé való elmozdulás új módszerek és folyamatok alkalmazását igényli a hatékony együttműködés és az információkezelés érdekében. A szabványosított meghatározások bevezetése felgyorsíthatja ezt az átmenetet.

Az olyan szervezetek és kezdeményezések, mint a buildingSMART International, az Open Design Alliance (ODA), az OGC és az olyan helyi kezdeményezések, mint az openBIM, katalizálják a BIM-szabványok elfogadását az építési projektekben. A nagyobb építőipari vállalatok nem csak betartják ezeket a szabványokat, hanem a piacot is oktatják az új módszerek és megoldások elfogadásának előnyeiről.

Az elsődleges kihívás abban rejlik, hogy nem minden vállalat használja ugyanazt a szoftvert, ami időigényes import és export munkafolyamatokat eredményezhet, és a létfontosságú információk elvesztésének kockázatával jár. A zökkenőmentes, átjárható építési folyamat kulcsa az, hogy a vállalaton belül és kívül mindenki számára egységes adatformátum álljon rendelkezésre.

Digitalizálás: Már nem opcionális, hanem kötelező

A teljesen integrált és automatizált digitális munkafolyamat pontos adatokat kínál, amelyeket meg lehet osztani az érdekelt felekkel, és amelyek az egész építési folyamat során elérhetők. Az építőipari vállalatok egyre gyakrabban hoznak létre virtuális tervezési-építési (VDC) és technológiai innovációs részlegeket a szervezetükön belül.

Ezek az osztályok a folyamatok digitalizálására, az új technológiák hasznosítására, valamint az iparág szempontjából releváns gyártókkal való partnerségek kialakítására szakosodnak a hulladék és a hibák csökkentése érdekében.

Az új technológiák bevezetése, bár jelentős pénzügyi és időbeli befektetést jelent, döntő fontosságú az építőipari vállalatok hosszú távú sikere szempontjából, mivel biztosítja piaci versenyképességüket, és vonzó munkaadóvá teszi őket a változó elvárásokat támasztó munkaerő számára.

A technológiai fejlődés elfogadása kulcsfontosságú tényező lesz az építőipari vállalatok túlélésének és prosperitásának meghatározásában a jövőben.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik