Milyen nyugtató illatokat válasszunk otthonunk szobáiba és tereibe ?

 • Olvasási idő:5perc

Egy otthonba lépve gyakran érzések koktélja fogadja az embert, de semmi sem hagy maradandóbb benyomást, mint egy ismerős, nyugtató illat ölelése. Szaglóérzékünk (a szaglás aktusával kapcsolatos) mélyen kötődik az emlékezethez és az érzelmekhez.

Így a megfelelő illat kiválasztása az otthonunk szobáiba nemcsak a hangulatot fokozhatja, hanem pozitívan befolyásolhatja a hangulatunkat, a kognitív funkcióinkat és az általános közérzetünket is.

Pár csepp a kedvenc illatunkból és szinte azonnal jobban érezzük magunkat
Pár csepp a kedvenc illatunkból és szinte azonnal jobban érezzük magunkat

Az illatok mögött álló tudomány

Az illatok több mint kellemes illatok; képesek érzelmeket és emlékeket előidézni. Számos tanulmány szerint bizonyos illatok csökkenthetik a stresszt, fokozhatják az éberséget, vagy akár javíthatják az alvást. Ez nem puszta feltételezés; az aromaterápia (természetes olajok használata a fizikai és pszichológiai jólét fokozására) mélyrehatóan vizsgálta az illatok pszichére gyakorolt hatását.

Betekintés az aromaterápiába

Az aromaterápia lényege, hogy a növényekből származó illóolajokat terápiás célokra használják. Az aromaterápia a görög “aroma”, azaz illat, és a “therapy”, azaz kezelés szavakból ered, és gazdag és változatos, kultúrákon és kontinenseken átívelő történelemmel rendelkezik.

Az aromaterápia kialakulása

Az aromaterápiás szerek kezdetleges használata több ezer évre vezethető vissza, olyan ősi civilizációkig, mint az egyiptomiak, görögök és rómaiak. Ők az aromás növényi vegyületeket rituálékban, vallási szertartásokon, szépségápolásban és gyógyászati alkalmazásokban használták.

Az “aromaterápia” kifejezést azonban, ahogyan ma ismerjük, állítólag a 20. század elején egy Rene-Maurice Gattefossé nevű francia kémikus alkotta meg. Miután laboratóriumában égési sérülést szenvedett, Gattefossé levendulaolajat használt gyógyszerként, amely állítólag elősegítette a gyors gyógyulást. Ez felkeltette az érdeklődését az illóolajok terápiás lehetőségei iránt.

A füstölők gyakran használt eszközök a lakásban való jó illatok terjesztésére
A füstölők gyakran használt eszközök a lakásban való jó illatok terjesztésére

Az illóolajok desztillációja

Az illóolajok, az aromaterápia elsődleges hatóanyagai növényekből kivont illékony vegyületek. A kivonási folyamatot általában vízgőz-desztillációval érik el (amikor gőzt vezetnek át növényi anyagokon, aminek hatására az illóolajok elpárolognak, majd elválnak a víztől).

Alkalmazási módszerek

 • Helyi alkalmazás: A hígított illóolajokat a bőrre lehet felvinni olyan vivőolajok segítségével, mint a jojoba– vagy mandulaolaj. Lényeges megjegyezni, hogy sok illóolaj erős lehet, és hígítatlanul alkalmazva bőrreakciókat okozhat.
 • Belégzés: Ez a módszer az illóolajok illatának belélegzését jelenti. Ezt megkönnyíthetik olyan eszközök, mint a diffúzorok, inhalátorok, vagy egyszerűen csak néhány csepp hozzáadása egy tál forró vízhez.
 • Belső használat: Egyes szakemberek bizonyos illóolajok lenyelését javasolják, de ez egy ellentmondásos gyakorlat. Óvatosan és szakmai útmutatással kell hozzáállni, mivel egyes olajok mérgezőek lehetnek.

Terápiás hatások

Az aromaterápia hatásai lehetnek pszichológiai és fiziológiai jellegűek.

Pszichológiai

Az aromamolekulák belélegzése hatással lehet a limbikus rendszerre – az agy érzelmekkel és emlékezettel kapcsolatos szegmensére. Így bizonyos aromák a relaxáció, az energia vagy akár a nosztalgia érzését is kiválthatják. A levendula illatát például gyakran emlegetik nyugtató tulajdonságai miatt.

Fiziológiai

Fiziológiai szinten egyes illóolajok gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Az eukaliptuszolajat például gyakran ajánlják légzőszervi előnyei miatt.

Lehetséges előnyök és alkalmazások

Az idők során az aromaterápiát számos egészségügyi állapotra népszerűsítették, többek között, de nem kizárólagosan a következőkre:

 • Stressz és szorongás csökkentése
 • Alvásjavítás
 • Fájdalomcsillapítás
 • Bőrbetegségek
 • Légzőszervi egészség

A kutatások alátámasztották ezen állítások némelyikét, bár fontos, hogy az ilyen megállapításokat bizonyos fokú tudományos igényességgel közelítsük meg. Nem minden illóolaj lesz hatékony minden egyén vagy állapot esetében.

Diffúzorral keltett finom illatok
Diffúzorral keltett finom illatok

Óvintézkedések

Az aromaterápia általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb ember számára, ha megfelelően használják. Bizonyos csoportoknak azonban, mint például a terhes nőknek, a gyermekeknek vagy a specifikus allergiásoknak óvatosnak kell lenniük, és lehetőleg konzultálniuk kell egy képzett szakemberrel, mielőtt bármilyen aromaterápiás kezelésbe kezdenének.

Az aromaterápia, a hagyomány és a modern holisztikus gyakorlatok ötvözése, a növények esszenciáját használja ki a jó közérzet elősegítésére. Mint minden terápiás tudományág esetében, a tájékozott és megfontolt használat biztosítja a maximális előnyöket és a minimális kockázatokat.

Akár a kamilla nyugtató illatában keres vigaszt, akár a borsmenta élénkítő aromájában, valószínűleg van egy illóolaj, amelyik felfedezésre vár.

Dr. Elaine Holmes, a neves kemometrikus egyszer megjegyezte: “Az illatmolekulák kölcsönhatásba lépnek az orrban lévő receptorokkal, és elektromos jeleket küldenek az agyba”. Ezek a jelek aztán a szaglógumóhoz jutnak el, az agynak az érzelmekkel és az emlékezéssel összefüggő régiójához. Ezért van az, hogy a frissen sült sütemény illata visszarepíthet a nagymama konyhájába, vagy egy bizonyos parfüm egy korábbi szerelmünk emlékét idézi fel.

Útmutató a lakás tereihez: A tökéletes illat kiválasztása

 • Nappali: Minden otthon szíve, a nappali olyan illatot igényel, amely egyszerre barátságos és sokoldalú. A levendula lágy, virágos jegyeivel hívogató illatként tűnik ki, amely bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet (egy stresszhormon). Szantálfával párosítva mélységet és egy csipetnyi luxust biztosít.
 • Hálószoba: Az alvás hívogat, és mi lehetne jobb társ, mint a kamilla nyugtató ölelése ? Egy csipetnyi vaníliával párosítva ez a keverék biztos, hogy édes álmokba ringat. Számos tanulmány alátámasztja ezen illatok alvásserkentő hatását.
 • Konyha: A citrom és a bazsalikom nem csak a kedvenc ételeihez illenek. Együtt frissítő és étvágygerjesztő illatot biztosítanak. Különösen a citrus illatokat hozták összefüggésbe a koncentráció fokozásával és a hangulat emelkedésével.
 • Fürdőszoba: Ebbe a gyakran párás helyiségbe ideálisak az olyan könnyű és légies illatok, mint az eukaliptusz és a menta. Amellett, hogy élénkítőek, ezek az aromák antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek – ez kellemes bónusz a fürdőszobában.
 • Otthoni iroda: Maradjon koncentrált és éber a rozmaring és a borsmenta serkentő illatával. A Northumbriai Egyetem tanulmánya szerint a rozmaringnak való kitettség akár 75%-kal is növelheti a memóriát.

Az illatok kiválasztása és védelme

Az illatszerek vásárlásakor mindig jó minőségű, természetes illóolajokat vagy gyertyákat válasszon. A szintetikus illatanyagok nem biztos, hogy biztosítják a terápiás előnyöket, és néha allergéneket vagy irritáló anyagokat tartalmazhatnak.

Az olajokat hűvös, sötét helyen tárolja, lehetőleg borostyánszínű vagy kobaltkék üvegekben. Ez megvédi az őket rontó UV-sugaraktól.

Bár csábító az elképzelés, hogy az ember otthonának kellemes illata legyen, fontos megjegyezni, hogy mindenki szaglási preferenciái egyediek. Ne siessen ! Élvezze a felfedezés útját, és hagyja, hogy otthona elmesélje az illatok történetét.

Ahogy az ikonikus Coco Chanel egyszer megjegyezte: “Annak a nőnek, aki nem használ parfümöt, nincs jövője”. Hasonló szellemben viccelődhetnénk azzal, hogy egy kiválasztott illat nélküli otthonból talán hiányzik a karakter ?

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....