A biofilikus kert tervezése: Tanácsok a városi wellnesshez

 • Olvasási idő:8perc

Városi tájaink bonyolult szövevényében, a magasba törő épületek és nyüzsgő utcák között ébredezik a természethez való visszatérés iránti éhség. Ősi ösztöneink, amelyek a zöldellő síkságok, sűrű erdők és hatalmas tájak között élő számtalan generációból erednek, vágynak arra, hogy a természeti világot beillesszük mindennapi életünkbe.

kapcsolódó cikkek


Ebben a kontextusban jelenik meg a biofilikus tervezés filozófiája, amely az ember és a természet közötti bonyolult köteléket támogatja. A biofilikus kertek különösen a nyugalom, az egészség és a táplálék emblematikus menedékeivé fejlődtek, amelyek (főleg) a városi embereknek a természet megfiatalításának páratlan élményét kínálják.

Erkélyen kialakított kertecske
Erkélyen kialakított kertecske

A biofilikus kertek és azok pszichológiai és fizikai előnyei az emberek számára

Az egyre inkább urbanizált életünk középpontjában a természettel való mély, evolúciósan beépített kapcsolat áll. Ez a kapcsolat, amelyet a neves biológus, E. O. Wilson “biofíliának” nevezett, azt állítja, hogy az embernek veleszületett vonzalma van a természet és az élet számos formája iránt. A biofil kertek, a kifejezetten a természeti elemeket az épített környezetbe integráló, kifejezetten erre a koncepcióra épülő terek, ebből az elképzelésből erednek.

Ezek a kertek több mint esztétikai kiegészítők; mélyreható terápiás eszközök, amelyek mind pszichológiai, mind fizikai előnyökkel járnak az ember számára. Merüljünk el ezekben az előnyökben a megérdemelt aprólékossággal.

Pszichológiai előnyök

 • Stresszcsökkentés: Több tanulmány is azt mutatja, hogy a természettel való rövid interakciók is képesek csökkenteni a kortizolszintet (a kortizol egy olyan hormon, amelyet a szervezet stresszre válaszul termel). A természettel való interakció vagy akár csak a természet megfigyelése révén az egyének a mentális fáradtság és a feszültség jelentős csökkenését tapasztalhatják.
 • Javuló hangulat és csökkenő depresszió: A természetalapú beavatkozások, mint például a biofilikus kertben való időtöltés, bizonyítottan javítják a hangulatot és enyhítik a depresszió tüneteit. A napfény bonyolult játéka, a levelek zizegése és a madárhangok szimfóniája felemelő érzéki élményt nyújthat.
 • Fokozott koncentráció és kognitív funkciók: A Kaplan és Kaplan által “figyelem helyreállításának elméletének” nevezett koncepció szerint a természet segíthet helyreállítani a figyelmünket és a fókuszunkat. A biofilikus környezetben eltöltött idő után az egyének gyakran számolnak be fokozott tisztánlátásról és kognitív teljesítményről.
 • Társadalmi kohézió és személyközi kapcsolatok: Ezek a kertek közösségi térként szolgálhatnak, ahol az egyének nemcsak a természettel, hanem egymással is kapcsolatba léphetnek, elősegítve a közösségi szellemet és az interperszonális kötődéseket.

Városi környezetben hol alakíthatunk ki egy kis biofilikus kertet ?

Ablakládák és párkányok

Meghatározás: Az ablakládák olyan konténeres kertek, amelyek az ablakpárkány külső oldalára rögzülnek. Az európai városokban igen népszerűek, de világszerte egyre nagyobb teret hódítanak.
Előnye: Ezek lehetővé teszik, hogy még a legszűkebb lakások lakói is élvezhessék a zöld kilátást. Az ablakládákba ültetett növényekkel kellemes vizuális élményt teremthetünk a lakáson belülről és kívülről egyaránt.

Erkélyek és teraszok

A teraszok (tetőterek) és erkélyek kompakt kertekké alakíthatók át. Megfelelő edényválasztással és elrendezési technikákkal az erkélyen lévő kert privát zöld szentély lehet a városi nyüzsgés közepette.

Függőleges kertek vagy zöld falak

Meghatározás: A függőleges kertek olyan elrendezés, ahol a növények felfelé nőnek, jellemzően a falakhoz rögzített paneleken vagy szerkezeteken.
Előnye: Ideálisak városi környezetben, ahol a vízszintes tér luxus. A növények, mivel kis termetűek, kényelmesen elférnek az ilyen falakon, és zöld faliszőnyeget alkotnak.

A plafonra is kiterjesztett növényszőnyeg
A plafonra is kiterjesztett növényszőnyeg

Udvarok

Azok a lakások vagy épületek, amelyek belső nyitott térrel (udvar) vagy egy központi nyitott, fedett vagy fedetlen területtel (átrium) rendelkeznek, kertté alakíthatók. Egy ilyen kert jelenléte növelheti az ingatlan esztétikai és ökológiai értékét.

Közös használatú közösségi terek

Sok városi negyedben léteznek közös vagy közösségi terek. A szükséges engedélyek megszerzésével ezek közösségi kertekké alakíthatók, elősegítve a közösségi érzést és a közös felelősségvállalást.

Újrahasznosított bútorok és háztartási cikkek

Az innovatív városi kertészek gyakran régi bútorokat, létrákat vagy használaton kívüli háztartási tárgyakat alakítanak át kerti területté. Ez az upcycling nemcsak karaktert kölcsönöz a lakásnak, hanem környezetbarát is.

Fizikai előnyei a biofílikus kertnek

 • Javuló levegőminőség: A növények természetes légtisztítóként működnek. A fotoszintézis folyamatán keresztül (az az eljárás, amelynek során a növények a fényt energiává alakítják, miközben szén-dioxidot vesznek fel és oxigént bocsátanak ki) segítenek a levegő minőségének javításában, ami kedvezőbbé teszi azt az emberi egészség szempontjából.
Zöldfal a szobában
Zöldfal a szobában
 • Fokozott gyógyulás: A kórházakban található “gyógyító kertek” fogalma nem új keletű. A természetnek vagy akár a természet képeinek kitett betegekről megállapították, hogy gyorsabban gyógyulnak, kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, és rövidebb ideig maradnak kórházban, mint azok, akiknek nincs ilyen kitettségük.
 • A fizikai aktivitás ösztönzése: A biofilikus kertek hívogató ösvényeikkel és nyugodt tájképeikkel ösztönzik a sétát, a meditációt, sőt, még a könnyű testmozgást is, ezáltal elősegítik az általános fizikai jólétet.
 • Az immunrendszer erősítése: A természettel való rendszeres érintkezés összefüggésbe hozható a fehérvérsejtszám növekedésével, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet fertőző betegségekkel szembeni védelmében.

Tágabb értelemben vett következmények

A közvetlen fizikai és pszichológiai előnyökön túl a biofilikus kertek a környezethez való viszonyunkat is átformálhatják. A természettel való erősebb kapcsolat elősegítésével az egyének környezettudatosabbá és proaktívabbá válhatnak bolygónk védelmében.

Tanácsok a biofílikus kerthez

Ha még nem ismeri a biofilikus kerteket, fontolja meg, hogy beépíti elemeiket saját lakó- vagy munkaterületébe. Még az olyan apró kiegészítések is, mint a szobanövények vagy egy vízjáték, figyelemre méltó előnyökkel járhatnak. Nagyobb terek esetében fontolja meg a biofilikus tervezésre szakosodott tájépítészekkel való együttműködést.

Összefoglalva, a biofilikus kertek több mint a növényvilág puszta egymás mellé helyezése a betondzsungelben vagy egy családi ház kertjében. Ezek olyan szentélyek, amelyek rezonálnak a természethez való ősi kapcsolatunkra, és sokrétű pszichológiai és fizikai előnyöket kínálnak.

Egy olyan korban, amelyet a fokozódó urbanizáció és a technológiai elárasztás jellemez, ezek a kertek a természet tartós terápiás erejének bizonyítékai.

A kert megalkotása

Mielőtt nekivágna a biofilikus kert tervezésének, elengedhetetlen, hogy elképzelje, mit szeretne létrehozni. Egy buja, burjánzó oázis, vagy esetleg egy kompakt, hatékony zöldségeskert ? Az Ön elképzelése fogja alakítani a tervezési folyamatot.

Terápiás kertek

Gyakran tervezik ezeket a kerteket egészségügyi létesítményekbe, és a pszichológiai és fizikai gyógyulást helyezik előtérbe. Olyan elemeket használnak, mint az illatos gyógynövények és puha textúrájú növények, és megnyugtatják az érzékeket.

Élelmiszer-erdők

A hagyományos zöldségeskertek innovatív változata, az élelmiszer-erdők a természetes ökoszisztémákat utánozzák, és ehető növények rétegeit hozzák létre, a tornyosuló gyümölcsfáktól az alacsonyan növő fűszernövényekig.

Beltéri fűszerkert
Beltéri fűszerkert

A biofilikus tervezés alapvető elemei

 • Természetes fény: A természet egyik legátalakítóbb eleme, a napfény nem csupán megvilágít, hanem élénkít. Fontolja meg, hogy kertjét úgy alakítsa ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a napfényt, és esetleg fényvisszaverő felületeket építsen be a megvilágítás fokozására.
 • Víz: A víz puszta jelenléte (vagy hangja) a táplálékon túl nyugtató hatással van a pszichénkre. A díszes szökőkutaktól az egyszerű madárfürdőkig a vízzel kapcsolatos elemek feldobják a kert élményét.
 • Őshonos növényvilág: Az őshonos növények választása nem csak ökológiai szempontból ésszerű, hanem a helyi természeti örökség előtti tisztelgés is. Ezek a növények, amelyek természetüknél fogva alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, kevesebb gondozással is jól fejlődnek, és táplálják az őshonos állatvilágot.
 • Érzékszervi stimuláció: A kerteknek minden érzékszervet izgatniuk kell. Vegyünk be változatos textúrájú, színű és illatú növényeket. A levelek zizegése, a madarak csicsergése vagy akár a méhek zümmögése hozzájárul a multiszenzoros csábításhoz.
 • Szerves anyagok: A kerti bútorok vagy művészeti tárgyak kiválasztásakor válasszon olyan anyagokat, mint a fa, a kő vagy az agyag. Ezek a természet nyelvét visszhangozzák, fokozva az autentikus érzést.

A biofilikus kert megvalósítása

Talaj

Ez az alapja. Válasza a szerves komposztot (lebomlott szerves anyag, amely gazdagítja a talajt), és integrálja a helyi földterület vagy a tartóedény talajába. Mérje fel a talaj pH-értékét és tápanyagszintjét a növénykompatibilitás biztosítása érdekében.

Magok és csemeték

Működjön együtt helyi faiskolákkal vagy botanikus kertekkel. Az ő szakértelmük segítheti a kiválasztási folyamatot, biztosítva, hogy az Ön sajátos környezetéhez illeszkedő növényeket szerezzen be.

Eszközök

A minőségi, ergonomikus szerszámokba való befektetés nemcsak a karbantartást egyszerűsíti, hanem a kertészkedés élményét is növeli. Tekintse az olyan szerszámokat, mint a metszőolló, az ásó, vagy akár a kertészkesztyű, a kreatív kifejezés kiterjesztésének.

Fenntartás és fejlődés

A kert egy dinamikus egység, amely az idő múlásával fejlődik. A rendszeres ellenőrzés, a metszés és az időnkénti újratelepítés tartja életben. Maradjon a ritmusára hangolva. Figyelje az évszakok változásait, gondoskodjon az igényeiről, és ami a legfontosabb, gyönyörködjön virágzó pompájában.

A nagyobb hatás

A biofilikus tervezés elfogadása nem magányos törekvés; ez egy közösségi utazás. A magok megosztása, a tervezésben való együttműködés és a termés megünneplése gazdagítja a kollektív városi szövevényt, emlékeztetve minket arra, hogy még a betondzsungel szívében is kitart a természet lüktetése.

A biofilikus kert több, mint a növények és elemek puszta összeolvadása. Ez egy szentély, a természethez való belső kapcsolatunk bizonyítéka, szelíd emlékeztető a harmóniára, amely a városi terjeszkedés közepette is létezhet. A biofília elveit átgondolt tervezéssel és minőségi kellékekkel ötvözve nem csupán kerteket művelünk, hanem a lelkünket is ápoljuk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....