AR és VR technológia gyakorlati használata a téralkotásban

 • Olvasási idő:6perc

A dizájnvilág burjánzó szövevényében kevés olyan potenciállal és izgalommal átszőtt szál van, mint a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) beépítése a belsőépítészetbe. Ezek az úttörő technológiák a jövőbe engednek bepillantást, átformálva azt, ahogyan elképzeljük, vizualizáljuk és interaktívvá tesszük élettereinket.

Egy VR-szemüveggel még azelőtt bejárhatjuk a leendő, vagy átalakítás előtt álló lakásunkat hogy az elkészülne
Egy VR-szemüveggel még azelőtt bejárhatjuk a leendő, vagy átalakítás előtt álló lakásunkat hogy az elkészülne
kapcsolódó cikkek


Egy új digitális korszak hajnala

Ahogy belépünk a digitális átalakulás dinamikus korszakába, a fizikai tér határai elmosódnak. Az AR, amely digitális elemeket helyez a valós világra, és a VR, amely a felhasználókat számítógép által generált környezetbe helyezi, élen járnak ebben a térbeli forradalomban.

Koncepcióalkotás és ötletelés

A tervezés kialakulóban lévő szakaszában a tervezők gyakran merítenek az ihlet forrásaiból. A VR segítségével a tervező szó szerint végigsétálhat történelmi építészeti helyszíneken, inspirációt meríthet globális belsőépítészeti témákból, vagy virtuálisan leülhet a világ másik felén élő társaival egy ötletbörzére.

Képzelje el, hogy bejárja az európai paloták reneszánsz korabeli termeit anélkül, hogy elhagyná az irodáját vagy lakását !

Ügyfélkonzultáció

A hagyományos konzultációs üléseket a szóbeli kommunikáció és a 2D-s renderelések korlátai korlátozzák. Most az AR-szemüvegek segítségével a tervezők valós időben egymásra helyezhetik a lehetséges terveket az ügyfél terével. Ez kiküszöböli a találgatásokat, és biztosítja, hogy az ügyfél pontosan tudja, mit kap, az ő elképzelésük és a tervező szakértelmének valódi keverékét.

Prototípus- és modellépítés

A VR olyan színteret teremt, ahol az ötletek 3D-s térben formálhatók, módosíthatók és vizualizálhatók. Ez nem csak időt és erőforrásokat takarít meg, de a pontosságot is biztosítja. Fizikai modellek vagy vázlatok készítése helyett a tervezők létrehozhatják egy tér teljes VR-prototípusát, az igényeknek megfelelően finomítva a szempontokat.

Visszajelzések beépítése

Az AR segítségével a visszajelzés nem csak szöveges vagy szóbeli. Az ügyfelek virtuálisan bejárhatják a tervezett teret, és valós idejű változtatásokat javasolhatnak. Ez az interaktív mód masszívan csökkentheti az iterációs ciklusokat és javíthatja a tervezés pontosságát.

Megvalósítás

A véglegesítés után az AR segítheti a kivitelezőket és a munkásokat. Az AR-szemüvegek képesek a tervezési elemeket az üres térre ráteríteni, így irányítva a bútorok, lámpatestek és egyéb elemek pontos elhelyezését.

Lényeges elemek, amelyeket szem előtt kell tartani

 • Az érzékletesség vs. funkcionalitás: Bár csábító a mélyen magával ragadó élmény megteremtése, a tervezőknek biztosítaniuk kell, hogy a VR-környezet felhasználóbarát maradjon. A felhasználók túlterhelése miatt előfordulhat, hogy nem veszik észre a tervezési árnyalatokat.
 • Technikai műveltség: Mint minden új technológia esetében, itt is van tanulási folyamat. A tervezőknek türelmesnek kell lenniük azokkal az ügyfelekkel, akik esetleg először használnak AR-t vagy VR-t, és biztosítaniuk kell, hogy megértsék a vezérlőket és a funkciókat.
 • Adatvédelem: A virtuális terveket digitális adatként tárolják. Az irodáknak biztosítaniuk kell, hogy az ügyfelek adatai védettek legyenek, és ne legyenek kitéve jogsértéseknek.
 • Realizmus: A VR- és AR-élmények minősége nagyban függ a használt szoftvertől. Létfontosságú az élethű grafikát megjelenítő eszközök használata, hogy a végfelhasználó a valóságnak megfelelően tapasztalja meg a terveket.

Lehetséges buktatók és megoldások

Minden innováció a maga kihívásainak súlyát hordozza. Az AR/VR szférában a legkiemelkedőbb a design torzításának lehetősége. Ez azonban kalibrálással kiküszöbölhető, amely biztosítja, hogy az AR-szemüvegen vagy VR-környezetben látottak pontosan megfeleljenek a valós méreteknek.

Egy másik gyakori probléma a technológia okozta kellemetlenség. A hosszabb használat néha szédülést vagy kellemetlen érzést okozhat. A tervezőknek ezért ösztönözniük kell a szüneteket a hosszú VR-ülések során, és ergonomikusan kialakított AR-berendezéseket kell használniuk.

Tanácsok az AR és VR-szemüveggel történő lakberendezéshez a tervezőknek és lakberendezőknek

 • Folyamatos továbbképzés: Mint minden feltörekvő technológia, az AR és a VR is folyamatosan fejlődik. Ahhoz, hogy mindig naprakészek maradjanak, a tervezőknek el kell kötelezniük magukat a folyamatos képzés mellett, és részt kell venniük a releváns workshopokon, webináriumokon vagy tanfolyamokon, amelyek betekintést nyújtanak a legújabb szoftverekbe és eszközökbe.

A megfelelő hardver és szoftver kiválasztása

 • Költségvetés: Bár az AR- és VR-eszközök versenyelőnyt nyújthatnak, különböző árcédulákkal is rendelkeznek. A tervezőknek gondosan fel kell mérniük költségvetési korlátaikat, és az azonnali igények és a jövőbeli skálázhatóság alapján kell rangsorolniuk a beruházásokat.
 • Kompatibilitási ellenőrzések: Mielőtt bármilyen AR- vagy VR-rendszert vásárolna, győződjön meg arról, hogy az kompatibilis más, általánosan használt eszközökkel és szoftvercsomagokkal. Egy inkompatibilis rendszer költséges hátráltató tényezővé válhat.

Az ügyfélélmény javítása

 • A “bejárási túra” előtti előkészítés: Mielőtt bemutatja az ügyfeleknek a VR-lakberendezést, adjon rövid áttekintést vagy képzést. A zökkenőmentes bevezetés fokozhatja a kényelmet és a megértést, így javítva az általános élményt.

Testreszabható avatárok

A VR-ülések érdekesebbé tétele érdekében a tervezők lehetővé tehetik az ügyfelek számára, hogy személyes avatárokat hozzanak létre. Ez a személyre szabhatóság egy elemét hozza a virtuális térbe.

Visszajelzés és ismétlés

 • Visszajelző platformok: Fontolja meg olyan platformok vagy szoftverek használatát, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy valós idejű visszajelzést adjanak a VR-környezetben. Ez időt takaríthat meg, mivel a tervezők pontosan megérthetik, hogy hol kívánnak változtatásokat.
 • Rendszeres frissítések: Mivel az AR- és VR-tervek a hagyományosakhoz képest sokkal képlékenyebbek, tartsa az ügyfeleket rendszeres virtuális makettekkel naprakészen, biztosítva, hogy a tervezési folyamat során folyamatosan bevonja és tájékoztassa őket.

Maradjon inspirált

 • Virtuális globális túrák: Használja a VR-t virtuális utazásra, és szerezzen inspirációt a különböző kultúrákból, korszakokból és stílusokból. Egy másik kultúra esztétikájában való elmerülés friss, innovatív tervezési koncepciókat eredményezhet.
 • AR overlayek (felületek): Az AR segítségével a tervezők többféle textúrát, mintát vagy színt helyezhetnek el és tesztelhetnek azonnal egy valós térben. Hasznos eszköz arra, hogy fizikai minták nélkül gyorsan felmérjék, mi működik és mi nem.

Egészség és jólét

 • Ergonomikus beállítás: Ha kiterjedten dolgozik az AR és VR segítségével, biztosítsa, hogy a munkaterülete ergonomikus legyen. Fektessen be olyan székekbe, asztalokba és VR-beállításokba, amelyek állíthatóak és csökkentik a megterhelést.
 • Rendszeres szünetek: Az AR- és VR-környezeteknek való hosszas kitettség megterhelő lehet a szemnek és az elmének. Állítson fel egy rutint a rendszeres szünetek tartására, hogy pihenhessen és felfrissülhessen.

Ezeknek a gyakorlatias tanácsoknak a beépítése mind a tervező, mind az ügyfél számára felemelheti az AR és VR élményt, biztosítva a zökkenőmentes átmenetet a belsőépítészet ezen új határterületére.

Az AR és a VR a belsőépítészetben nem csak trendvezérelt divatszavak; forradalmasítják azt, ahogyan a tereket elképzeljük. E technológiák integrálásával a tervezők gazdagabb élményeket, precizitást és a futurizmus egy korábban elképzelhetetlen csipetnyi finomságát kínálhatják.

Mint minden eszköz esetében, itt is fontos megjegyezni, hogy a technológiának a kreativitást kell fokoznia, nem pedig háttérbe szorítania.

Egy új korszakba lépve nem lehet nem csodálkozni az előttünk megnyíló hatalmas lehetőségeken. A valóságos és a virtuális világok összeérnek, és nem csak egy pillantást, hanem egy sétát kínálnak nekünk a jövő designjának folyosóin.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....