A virtuális valóság (VR) jelentősége az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

A virtuális valóság, VR (virtual reality) olyan épületeket, tereket, helyiségeket képesek vizuálisan megjeleníteni, a hozzá tartozó szemüvegen keresztül, amelyek még “csak papíron” léteznek, de a számítógépes technológia segítségével a felhasználónak szimulált környezet létrehozásával a létezésének élményét nyújtja.


Kapcsolódó cikkek


A VR-technológiával kívül-belül be tudjuk járni az épületeket
A VR-technológiával kívül-belül be tudjuk járni az épületeket

A VR- technológia a felhasználónak azt az érzést tudja visszaadni, mintha csak a most elkészült épületben tartózkodnának, így feltérképezhetik annak belsejét-külsejét, így meg tudják nézni hogy a burkolatok hogy mutatnak a falakon, láthatják hogy merre futnak a csővezetékeket a falban, egyszóval teljesen átnézhetik az épület külsejét és belsejét, és még sokkal több dolgot is megvizsgálhatnak vizuálisan, ha kedvük tartja, még a tényleges építés előtt akár évekkel is.

Már ilyenkor jó előre változtathatnak a terveken, észrevehetnek konstrukciós hibákat, vagy rossz elrendezéseket amit így időben ki tudnak javítani, vagy át tudnak tervezni.

A VR-technológia fejlődésével párhuzamban a számítógépes szimulációt az építőipari cégek az előnyök miatt egyre jobban beépítik a szokásos tervezési munkáikba (ahogy a VR-technológia is egyre olcsóbban, és egyre egyszerűbben hozzáférhetővé válik), és az egyik leghatékonyabb újonnan megjelenő technológiának tartják világszerte. A virtuális valóság képes olyan zsigeri reakciót kiváltani, amely hasonló a fizikailag létező épületek szemrevételezésekor, vagy bejárásakor.

Akár a csöveket és vezetékeket is meg lehet nézni a falban a VR-technológia segítségével
Akár a csöveket és vezetékeket is meg lehet nézni a falban a VR-technológia segítségével

A virtuális valóság a tervezés, vagy fejlesztés minden fázisában és folyamatában felhasználható, mint például:

  • Tervezési lehetőségek értékelése.
  • Javaslatok vizuális bemutatása.
  • A méretaránybeli hibák feltárása.
  • Az építési és használhatósági problémák kiküszöbölése, mielőtt azok a helyszínen, a valóságban felmerülnének.

A tervezés legelső fázisát, a koncepcionális szintet vizsgálva a VR-technológia nagy segítséget jelenthet, mivel e technológia segítségével a következők elemzése valós idejű tapasztalatokat, és észrevételeket kínálhatnak.

  • A fény hatása különböző időpontokban bármely térben.
  • Kilátások a félemeletről és az emeleti szintekről.
  • A belső terekben tervezett szerkezetek arányai, és léptéke.
  • Általános esztétikai hatás az anyagok és a bútorok tekintetében.

A VR-technológia további előnye, hogy lehetővé teszi a felhasználó számára a különböző részletességi szinteken történő renderelést, ami a 3 dimenziós modell zoomolására utal oly módon, hogy ha például távolodik a figyelőtől a perspektíva, úgy csökken a komplexitás, és a fókusz a távolabbi, vagy a nagyobb terjedelmű objektumokra összpontosít.

Néhány ok amiért szükség van a virtuális valóságra az építészetben

Ha az ügyfél virtuális, és részletes képet kap az épület tervéről, a visszajelzési folyamat egyszerűbbé és könnyebbé válik. Így az ügyfél jobban el tudja képzelni az épületet, vagy helyiséget, és ezáltal jobban megérti, hogy tervezés során kell-e valamit, vagy valamin változatni. A virtuális nézetben valós idejű módosítások, például a falszín megváltoztatása, a mennyezeti világítás helyének áthelyezése, és a bútorok észszerűbb elrendezése is elvégezhetők.

Valós forgatókönyvek szimulálása

Ez a technológia segít eligazodni az embernek az épületben, mielőtt az első “kapavágást” megtennék. Egy funkcionálisan összetett épület példáját véve, például a VR-technológia felhasználható a lehető legjobb tűzvédelmi menekülési útvonalak feltérképezésére, és megtalálására.

A tervezés is sokkal könnyebbé válik a VR-technológia segítségével
A tervezés is sokkal könnyebbé válik a VR-technológia segítségével

Szimulálhatóvá válnak klasszikus (csak egy bizonyos helyiségben keletkezik tűz), vagy csak ritkán előforduló (villámcsapás, terrortámadás, gyúlékony folyadék kifolyásából, és meggyulladásából származó tűz, földrengés) tűzesetek, vagy váratlan események. Tehát bármilyen káresemény vagy katasztrófa szimulálható, és ennek fényében a legrövidebb, vagy legbiztonságosabb menekülési útvonalak felderíthetővé válnak.

A tér vagy épület átláthatósága

A virtuális valóság technológia nagyobb interaktivitást kínál a tér, vagy az épület bemutatása, a  megrendelőnek. Nem szabad elfelejteni, hogy az ügyfelek nem biztos, hogy ugyanúgy látják (értelmezik) a projekt egészét, mint az építészek. A megrendelőnek néha nehézséget okozhat megérteni, vagy elképzelni csupán a műszaki rajzok segítségével a készülő épületet, vagy helyiséget. És mivel a műszaki rajzok két dimenziósak, ezáltal sokkal kevesebb információt is tartalmaznak. Egyszerűen mondva az ügyfeleknek az a kívánatos ha az épületbe, még ha csak virtuálisan is, de “be tudnak menni és szét tudnak nézni”.

Költséghatékonyság és megfizethetőség

A történelem során az építészirodák nem vették figyelembe a VR-t a mindennapi gyakorlatban, mivel az drága, és egyes kisebb cégek számára megfizethetetlen volt. A virtuális valóság technológia beszerzését egyszeri befektetésnek kell tekinteni, amely segíti a céget a legalapvetőbb kérdések megoldásában, hogy a prezentációkat szögre tudják akasztani.

Napjainkban a virtuális valóság szoftvereinek, és hardvereinek elérhetősége és választéka megnőtt, (egyre fejlettebb tudású rendszerek egyre megfizethetőbbé válnak, ahogy a technológiai tudás és az eszközök rohamléptekkel fejlődnek) ezért célszerű az építőipari cégek (még a kisebbek) esetében a mielőbbi beszerzés, ha ez eddig még nem történt meg.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....