Mesterséges intelligencia és az építőanyagok beszerzése közötti kapcsolat

AI anyagbeszerzés
  • Olvasási idő:6perc

A mesterséges intelligencia (AI) integrálása az építőiparban jelentős változást jelent az anyagbeszerzés módjában, ami a teljes értékláncban nagyobb hatékonyságot és pontosságot kínál. A mesterséges intelligencia építőipari anyagbeszerzésre gyakorolt hatása sokrétű és hatékony, ezért sok építőipari cég egyre nagyobb mértékben építi be a beszerzéseinek a folyamatába.

kapcsolódó cikkek


A mesterséges intelligencia átalakító ereje az építőiparban

A mesterséges intelligencia alkalmazása az építőiparban az építőanyagok gyártásától kezdve a tervezésen, a tervezésen, az építésen át egészen a létesítménygazdálkodásig terjed. A mesterséges intelligencia átalakító hatása különösen az építőanyagok beszerzésében érezhető, ahol növeli a pontosságot, a minőségellenőrzést és a hatékonyságot.

Az építőipari anyagbeszerzés nyűgének egy részét már most képes átvenni a mesterséges intelligencia
Az építőipari anyagbeszerzés nyűgének egy részét már most képes átvenni a mesterséges intelligencia

Ez az átalakulás nagyrészt annak köszönhető, hogy a mesterséges intelligencia képes nagy adathalmazok elemzésére, az ellentmondások vagy hibák azonosítására, és annak biztosítására, hogy a megrendelt anyagok megfeleljenek a meghatározott szabványoknak.

Innovációk az anyagbeszerzési szoftverekben

A Field Materials, egy startup cég bemutatta a világ első AI-alapú anyagbeszerző szoftverét, amely példamutatóan példázza az innovációt ebben az ágazatban. Ez a szoftver egyszerűsíti a beszerzési folyamatot, digitalizálja a munkafolyamatokat, és automatizálja a megrendelések és szállítások nyomon követését és kezelését.

Az ilyen innovációk tükrözik azt a szélesebb körű tendenciát, hogy az AI-t integrálják az ajánlatkérés (RFQ) létrehozásába, ahol az AI-alapú szoftverek képesek önállóan generálni az RFQ-kat paraméterek, követelmények és múltbeli adatok alapján.

  • AI-alapú szoftverek: Gondoljon erre a szoftverre úgy, mint egy nagyon okos asszisztensre, amely képes kezelni az építőanyagok beszerzésének összetett feladatát. A korábbi megrendelések és az aktuális igények alapján tudja, hogy mit, mikor és mennyit kell rendelni.
  • RFQ generálás: Amikor egy építési projektnek anyagokat kell vásárolnia, gyakran kér ajánlatokat különböző beszállítóktól. A mesterséges intelligencia szoftver ezt automatikusan elvégzi, eldöntve, hogy mit kérjen a korábbi beszerzések és a projekt aktuális igényei alapján. Ez olyan, mintha lenne egy személyes munkatársa, aki ismeri az Ön preferenciáit, és rendelhet Ön helyett anélkül, hogy minden alkalommal kérdeznie kellene.

Gazdasági következmények és piaci növekedés

A mesterséges intelligencia építőipari integrációjának gazdasági hatásai jelentősek. A 2018-ban körülbelül 449,7 millió dollárra értékelt globális AI in Construction piac az előrejelzések szerint 2023-ra mintegy 2107,8 millió dollárt fog elérni, 36,2%-os CAGR-rel növekedve. Ezt a növekedést a fokozott biztonság, a biztonság és a költségcsökkentés iránti igény hajtja az építőiparban.

Az iparági együttműködés fokozása

Az AI nemcsak az egyes folyamatokat optimalizálja, hanem elősegíti a jobb együttműködést a fővállalkozók, a speciális alvállalkozók és a beszállítók között. A központi nyilvántartási rendszer biztosításával és az anyagrendelések átláthatóságának biztosításával az AI áthidalja a kommunikációs szakadékokat és minimalizálja a hibákat. Az AI ezen aspektusa a beszerzésben létfontosságú a projektek időben történő és hatékony végrehajtásának biztosításához.

Forradalmi potenciál és piaci kilátások

A mesterséges intelligenciában rejlő potenciál a hagyományos beszerzési módszerek felforgatásában jelentős. A szakértők több, sok milliárd dolláros vállalat megjelenését jósolják ezen a téren, az olyan startupok, mint a Field Materials pedig élen járnak a beszerzési folyamatok súrlódásait minimalizáló innovatív megoldások révén.

Tekintettel az építőanyag-beszerzésen belüli mesterséges intelligencia-alkalmazások összetettségére és fejlődésére, számos olyan lényeges és széles körben feltett kérdés merül fel, amelyekkel a cikk nem foglalkozik kifejezetten.

Ezek a kérdések a mesterséges intelligencia beszerzési folyamatokban való alkalmazásának, korlátainak és jövőbeli lehetőségeinek konkrét aspektusait vizsgálják. Az alábbiakban néhány ilyen kérdésre adunk válaszokat:

Melyek a valódi AI-lehetőségek az építőipari beszerzésben ?

Az AI az építőipari beszerzésben lehetőséget kínál az időigényes feladatok automatizálására, a jobb beszerzési döntésekhez szükséges adatvezérelt betekintést, a működési hatékonyság javítását és a beszállítói kapcsolatok optimalizálását.

A nagy adathalmazokat tartalmazó összetett problémák megoldásában gyarapszik, és olyan folyamatokat racionalizálhat, mint a költéselemzés, a szerződéskezelés és a stratégiai beszerzés.

Hogyan segíti az AI a beszállítói adatok kezelését és a kockázatértékelést ?

Az AI képes különböző forrásokból származó adatok rögzítésére és elemzésére, beleértve az olyan külső adatokat, mint a piaci indexek és a vállalati hitelminősítések. Ez a képesség lehetővé teszi a jobb beszállítói kockázatértékelést és -kezelést, a lehetőségek azonosítását és a teljesítmény összehasonlítását.

A természetes nyelvi feldolgozás (NLP), az AI egyik ága, képes elemezni és értelmezni a jogi szerződésekből származó adatokat, értékes betekintést nyújtva a beszerzés számára.

Melyek a mesterséges intelligencia korlátai és kihívásai az építőipari beszerzésben ?

Bár az AI számos előnnyel jár, fontos felismerni, hogy a beszerzési folyamatok 100%-os automatizálása nem mindig reális. Gyakran előfordul, hogy egy folyamat jelentős része (például 80%-a) automatizálható, de a fennmaradó rész továbbra is emberi beavatkozást igényelhet.

Emellett az AI hatékonysága a képzéshez és elemzéshez rendelkezésre álló adatok minőségétől és mennyiségétől függ.

Milyen szerepet játszik a gépi tanulás a beszerzésben ?

A gépi tanulás, az AI egyik részhalmaza, különösen fontos a beszerzésben az olyan feladatokban, mint a kiadások osztályozása és a szállítók megfeleltetése. Különböző típusokat foglal magában, például a felügyelt tanulást, ahol az algoritmusokat adatokkal képzik ki a minták azonosítására, és a mély tanulást, amely neurális hálózatokat használ a fejlettebb adatelemzéshez.

Hogyan fog várhatóan fejlődni a mesterséges intelligencia az építőipari beszerzésben ?

A mesterséges intelligencia jövője az építőipari beszerzésben jelentős előrelépések előtt áll. A generatív AI például automatizálhatja az olyan összetett feladatokat, mint a beszállítói kapcsolatok összefoglalóinak létrehozása vagy a szerződések elemzése a kockázatcsökkentés érdekében. Az AI integrációja a meglévő beszerzési műveletekbe várhatóan fejlődni fog, és idővel fokozza a beszerzési folyamatok teljesítményét és hatékonyságát.

Mi a jelentősége az emberi és az AI együttműködésének a beszerzésben ?

A mesterséges intelligencia fejlődése ellenére az emberi szakértelem továbbra is kulcsfontosságú a beszerzésben. A mesterséges intelligencia bevezetéséhez a beszerzési szakemberek útmutatására és támogatására van szükség. Az emberi intelligencia és az AI közötti együttműködés elengedhetetlen az AI képességeinek hatékony kihasználásához, miközben biztosítja, hogy a beszerzési döntések a szakértői tudáson és a terület megértésén alapuljanak.

Hogyan közelítsék meg a szervezetek az AI bevezetését a beszerzésben ?

A szervezeteknek pragmatikusan kell megközelíteniük az AI bevezetését, és inkább az AI meglévő folyamatokba való integrálására kell összpontosítaniuk, mint arra, hogy csodamegoldást várjanak tőle.

Célszerű olyan területekkel kezdeni, ahol az AI javíthatja a meglévő műveleteket, és fokozatosan kiterjeszteni az alkalmazását, miközben nyitottnak kell lenni a kísérletezésre és az eredményekből való tanulásra 


Ahogy az építőipar magáévá teszi az AI-t, egy olyan átalakulás előtt áll, amely nem csak gazdasági előnyöket ígér, hanem a projektek elképzelésének, tervezésének és kivitelezésének átalakulását is. A mesterséges intelligencia és az építőipari anyagbeszerzés közötti szinergia szemléletes példája annak, hogy a technológiai fejlődés hogyan alakíthatja át az iparágakat, megnyitva az utat az intelligensebb, hatékonyabb és fenntarthatóbb gyakorlatok előtt.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik