Az elektromos építőipari gépek térhódítása 2023-ban

elektromos kotrógép
  • Olvasási idő:6perc

Ahogy az építőipart 2023-ban alakító trendekbe merülünk bele, egy kulcsfontosságú fejlődés tűnik ki: az elektromos gépek, például a homlokrakodók, buldózerek és kotrógépek széles körű integrációja.

kapcsolódó cikkek


Az elektromos építőipari berendezések elterjedése

Az építőipar egyre inkább átveszi az elektromos berendezéseket. Az olyan nagy gyártók, mint a Komatsu, a Bobcat és a Hitachi élen járnak ebben a trendben, és új elektromos modellekkel újítanak. A Komatsu például a Bauma 2022 kiállításon mutatta be PC210E elektromos kotrógépét és egy teljesen elektromos kompakt kerekes rakodó prototípusát. Ezt az elmozdulást a fenntarthatóság és az alacsonyabb üzemeltetési költségek iránti igény vezérli.

PC210E Komatsu elektromos kotrógép
PC210E Komatsu elektromos kotrógép

Működési előnyök

Az elektromos építőipari gépek jelentős előnyöket kínálnak a hagyományos dízelüzemű berendezésekkel szemben. A kevesebb mozgó alkatrésznek és az üresjárat kiküszöbölésének köszönhetően alacsonyabb üzemeltetési és karbantartási költségekről ismertek. Az elektromos gépek emellett hozzájárulnak a jobb levegőminőséghez és a zajcsökkentéshez, így alkalmasak városi és beltéri környezetbe.

Alkalmazási kihívások

Előnyeik ellenére az elektromos gépekre való áttérés az építőiparban kihívásokkal néz szembe. Az elektromos építőipar infrastruktúrája még mindig fejlődik, és az iparágnak számos alkalmazásspecifikus követelményt kell kielégítenie. A tüzelőanyagról az elektromos meghajtásra való áttérés nem egy mindenre egyformán alkalmas megoldás, és a különböző projektkörnyezetek gondos mérlegelését igényli.

Technológiai innovációk és kísérleti programok

A vezető gyártók nemcsak elektromos modelleket fejlesztenek, hanem kísérleti programokban is részt vesznek, hogy ezeket a gépeket valós építési környezetbe integrálják. Például a Komatsu PC210E modellje 2023-ban egy észak-amerikai kísérleti program részeként megkezdte a valódi munkát a munkaterületeken, amelynek célja az elektromos építőipari gépek előnyeinek és alkalmazásainak jobb megértése.

Gazdasági ösztönzők és környezetvédelmi célok

Az elektromos építőipari berendezésekre való áttérést tovább támogatják az olyan gazdasági ösztönzők, mint a szövetségi és állami adókedvezmények, valamint a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) célok megvalósítása. Ezek az ösztönzők és célok a kibocsátások csökkentésére és fenntartható gyakorlatok alkalmazására ösztönzik a vállalatokat.

Az elektromos építőipari gépek 2023-as helyzetének feltárására építve elengedhetetlen, hogy kiemeljük azokat a konkrét eseteket és előrelépéseket, amelyek tovább illusztrálják az iparág gyors fejlődését a villamosítás irányába.

Gyakorlati megvalósítások különböző helyszíneken

A Cleary Stone elektromos rakodógépek bevezetése: Vermontban a Cleary Stone elsőként kapott egy Volvo CE elektromos kompakt kerekes rakodógépet. Felismerve az iparág környezeti hatását, ezt a technológiát választották, értékelve annak manőverezhetőségét és azt a képességét, hogy egy éjszakai töltéssel egy teljes napot képes dolgozni.

Ez az átállás nemcsak a szén-dioxid-kibocsátásukat csökkenti, hanem az energiakedvezmények révén gazdasági előnyöket is kínál.

A D’Amato Construction beltéri bontási fejlesztései: A connecticuti D’Amato Construction a belső bontásra és árokásásra specializálódott, és kihasználja a Volvo elektromos kotrógépeinek csendes, füstmentes működését. Ez költséghatékonyabb nappali munkát tesz lehetővé, csökkentve a drágább, munkaidőn kívüli műveletek szükségességét.

A vermonti közlekedési hivatal villamosítási kezdeményezése: A törvényhozás utasításait követve ez az ügynökség egy ECR25 elektromos kompakt kotrógépet vásárolt, és különböző projektekhez használja. Az elektromos flottájuk bővítésére irányuló tervük a közszféra fenntartható gyakorlatok iránti elkötelezettségét mutatja.

Volvo ECR25 elektromos kompakt kotrógép
Volvo ECR25 elektromos kompakt kotrógép

Innovatív alkalmazások az építőiparon túl

A Walden Hill Farm környezetbarát gyakorlatai: Massachusettsben a Walden Hill farm lett az első észak-amerikai ügyfél, aki Volvo elektromos kotrógépet szerzett be. A fenntarthatóságra való összpontosításuk miatt ez ideális választás volt, mivel a berendezés csökkentett zaj- és károsanyag-kibocsátása tökéletesen illeszkedik a környezetvédelmi etikájukhoz.

A John Deere elektromos építőipari gépei

A John Deere kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig több mint 20 elektromos és hibrid-elektromos modellt szállít. Ezek közé tartozik az első elektromos kotrógépe, a 145 X-Tier, amelyet a CES 2023-on mutattak be. A 145 X-Tier a merülőhűtéses akkumulátor-moduljairól ismert Kreisel Electric akkumulátorainak használatával tűnik ki. Ezek a modulok egyedülállóan alacsony hőmérsékleti szórással rendelkeznek, ami akár 20%-kal meghosszabbítja élettartamukat.

A John Deere 145 X-Tier elektromos kotrógép
A John Deere 145 X-Tier elektromos kotrógép

Emellett a John Deere és a Kreisel kifejlesztett egy CHIMERO nevű, nagy teljesítményű töltési technológiát. Ez a technológia akkumulátoros, ami azt jelenti, hogy a beépített akkumulátort a rendelkezésre álló hálózati csatlakozás kiegészítésére használja, csökkentve a terhelési csúcsokat.

Ez a megközelítés egyszerre költséghatékony és hatékony, akár 180 kW töltési teljesítményt is kínál egy jellemzően rendelkezésre álló 60 kW-os hálózati csatlakozással.

A John Deere bővíti akkumulátorportfólióját is, és a CONEXPO 2023 kiállításon új modelleket mutat be. Ezek között olyan opciók szerepelnek, mint a 63 kWh-s KBP63 lítium-ion akkumulátor, valamint a hamarosan megjelenő 20 kWh-s és 40 kWh-s akkumulátorrendszerek, amelyek rugalmasságot kínálnak a különböző járműméretekhez, miközben fenntartják a szabadalmaztatott merülőhűtéses technológiát.

A vállalat hangsúlyozza a skálázható akkumulátor- és töltési megoldások fejlesztésének fontosságát a terepjáróipar számára.

A Volvo CE gyártási mérföldköve Észak-Amerikában

Elektromos berendezések helyi gyártása: Egy jelentős fejlesztés keretében a Volvo Construction Equipment megkezdte az elektromos aszfaltpréselő gépek helyi tervezését és gyártását a pennsylvaniai Shippensburgban. Ez kulcsfontosságú lépés a fenntarthatósági útjukon, és megerősíti az elektromos építőipari berendezések iránti elkötelezettségüket.

A DD25 elektromos aszfalttömörítő, az első a maga nemében, amelyet teljes egészében Amerikában fejlesztettek ki és gyártottak, jól példázza ezt a fejlődést. A cél az, hogy 2030-ra a Volvo termékcsaládjának 35%-a elektromos legyen, ami hangsúlyozza a vállalat elkötelezettségét az átállás mellett.

A Volvo CE elektromos építőipari gépei

A Volvo CE elektromos munkagépei is jelentős előrelépést tesznek. Kiválasztották őket egy úttörő építőipari projekthez Svédországban, amelynek célja, hogy az összes gép és szerszám 95%-a elektromos legyen. Ez a projekt, amely több szervezet, köztük Östersund városa és a Skanska együttműködése, a fenntartható építési gyakorlatokra összpontosít.

A projekt kulcsfontosságú része a Volvo EC230 elektromos kotrógép és az L25 elektromos kerekes rakodó bevetése. Ezek a gépek várhatóan jelentősen hozzájárulnak majd a CO2e-kibocsátás csökkentéséhez, a projekt célja mintegy 64 tonnás csökkentés. Mindkét gépet gyorstöltővel látják el, és részei annak a kezdeményezésnek, amely a kibocsátásmentes építkezés megvalósíthatóságát hivatott demonstrálni.

A Volvo DD25 elektromos aszfalttömörítője
A Volvo DD25 elektromos aszfalttömörítője

Betekintés és perspektívák

Ezek a valós példák és előrelépések az építőipar szélesebb körű tendenciáját tükrözik: az elektromos berendezésekre való átállás nem csak elméleti, hanem aktívan megvalósul a különböző ágazatokban. A Cleary Stone-hoz hasonló magáncégektől kezdve az olyan közintézményekig, mint a vermonti közlekedési hivatal, az elektromos építőipari berendezések bevezetését környezetvédelmi és gazdasági tényezők egyaránt vezérlik.

A Walden Hill Farm esete még inkább bizonyítja e gépek sokoldalúságát, amely a hagyományos építési környezeten túlmutató hasznosságot biztosít.

A Volvo CE elkötelezettsége az elektromos berendezések helyi gyártása mellett az Egyesült Államokban a növekvő kereslet és az ágazatban rejlő jövőbeli lehetőségek bizonyítéka. Ez a lépés nemcsak a környezetvédelmi célokat támogatja, hanem a helyi gazdaságot és a helyi munkaerőpiacot is erősíti.

Összefoglalva, az építőipari berendezések villamosítása, ahogyan azt ezek a példák is mutatják, egy sokrétű mozgalom, amelyet a fenntarthatóság, a hatékonyság és az innováció vezérel. Nemcsak az építőipari feladatok elvégzésének módját határozza meg újra, hanem az iparág jövőjét is egy fenntarthatóbb és környezettudatosabb irányba alakítja.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....