Miért fontos a helyszín kiválasztása és a tájolás a passzívházak esetében ?

passzívház
  • Olvasási idő:4perc

A fenntartható és hatékony életmódra való törekvésben a passzívházak az innováció példajaként jelennek meg. Tervezésükben központi szerepet játszik az épület helyének stratégiai kiválasztása és tájolása, ami kulcsfontosságú a természetes energiaforrások hasznosítása szempontjából. Ezeknek a döntéseknek a jelentősége és az energiahatékonyságra és a környezeti harmóniára gyakorolt hatásuk a lényege a passzívházaknak.

kapcsolódó cikkek


A helyszín kiválasztása: A hatékonyság alapja

A passzívház építésének útja a helyszín kiválasztásával kezdődik, amely vitathatatlanul a passzív tervezés legmeghatározóbb lépése. A megfelelő helyszín drámai módon befolyásolja a ház energiaigényét, és a hatékony tájolással, hőtömeggel és szigeteléssel kombinálva több mint 50%-kal csökkenti azt.

Ideális passzívház tervezés városban
Ideális passzívház tervezés városban

A bőséges napsütöttséggel rendelkező helyek ideálisak, míg a magas építmények vagy természetes akadályok által beárnyékolt helyek kevésbé alkalmasak. Lényegében a helyszín napfényhez való hozzáférése határozza meg a passzív napenergia-tervezés lehetőségeit.

A tájolás szerepe a passzív tervezésben

A tájolás a passzívházak tervezésénél nem csak az esztétikáról szól; ez egy stratégiai döntés, amely hatással van az épület energiahatékonyságára. Az északi féltekén például az ideális tájolás a déli fekvés maximalizálása, ami a hidegebb hónapokban segíti a fűtéshez szükséges napenergia-nyereséget.

Ezzel szemben a melegebb éghajlaton az észak-déli tájolás előnyösebb lehet a hűtés elősegítése érdekében. Egy épület tájolása jelentősen befolyásolhatja fűtési és hűtési igényeit, és következésképpen az általános energiahatékonyságát.

Környezeti megfontolások és az épület elrendezése

A napenergia-nyereségen túl a helyszín tájolásához a széljárás, az évszakos változások és a természetes domborzat figyelembevétele is hozzátartozik. Ezek a tényezők befolyásolhatják a helyiségek, ablakok és árnyékoló elemek kialakítását és elhelyezését, optimalizálva a kényelmet és csökkentve a mesterséges fűtésre és hűtésre való támaszkodást.

Emellett a jól átgondolt tájolással növelhető a magánélet és maximalizálható a kilátás anélkül, hogy az energiahatékonyság csökkenne.

A területrendezés és a közösségi tervezés hatása

A passzívházakban rejlő lehetőségek nemcsak az egyes építők kezében vannak, hanem a közösségi tervezés és a területrendezési törvények is. Az átgondolt közösségi tervezés ösztönözheti a napfényt maximalizáló tájolást és elrendezést, hozzájárulva a fenntartható építési gyakorlatok szélesebb körű elterjedéséhez.

Domboldalban épült passzívház fantáziarajza
Domboldalban épült passzívház fantáziarajza

Ezek a döntések alkotják az épület környezeti harmóniájának és energiahatékonyságának gerincét. Ahogy haladunk a fenntarthatóbb jövő felé, ezeknek az elveknek a megértése és alkalmazása nem csak választás, hanem szükségszerűség is.

Passzív hűtési és fűtési prioritások

Azokban a régiókban, ahol a passzív hűtés jelentősebb, mint a fűtés, az épületek tájolásának ki kell használnia az uralkodó széljárást a természetes szellőzéshez. Ez a megközelítés már a tervezés és a helyszín kiválasztásának korai szakaszában átgondolt megfontolást igényel, mivel az épület építés utáni átirányítása nem praktikus és költséges.

Fák és napfénnyel kapcsolatos megfontolások

A fák is nagy szerepet játszanak a passzívházak tervezésében. Míg a széljárás a keletről és nyugatról érkező nemkívánatos napenergia-nyereség megakadályozásában előnyösek, a déli fák a passzív napenergia-nyereség szempontjából létfontosságú napfényt akadályozhatják. Ezért a fák elhelyezése kritikus fontosságú, különösen akkor, ha a déli oldalon napelemes PV-táblák kerülnek elhelyezésre.

Esettanulmány a domboldali építésről

Egy hegygerinctől nyugatra fekvő domboldalon épült passzívház mutatja be a helyszín tájolásának összetettségét. A természetes domborzat a ház nem szokványos észak-déli tájolását eredményezte, hogy igazodjon a domb kontúrjához. Ez a kialakítás, bár költséges volt, optimalizálta a napenergia-termelést és a működési fenntarthatóságot. Emellett esztétikai előnyökhöz is hozzájárult, mint például a boltíves mennyezetek a közös lakóterekben.

Passzív napelemes ház tervezési elemei

A sikeres passzív napelemes háztervezés olyan elemeket foglal magában, mint a megfelelően tájolt ablakok, a hőtömeg, az elosztási mechanizmusok és a vezérlési stratégiák. Az ablakoknak például 30 fokon belülre kell nézniük a valódi dél felé, és el kell kerülniük az árnyékolást a kulcsfontosságú napfényes órákban. Az olyan hőtömegű anyagok, mint a beton vagy a tégla segítik a napfényből elnyelt hő tárolását.

A napfény és az épületgeometria hatása

Az épület tájolása jelentősen befolyásolja a napfényt, ami viszont számos szempontot befolyásol, például a belső elrendezést, a HVAC méretezését és az elektromos világítás tervezését. Az energiamodellező eszközök segíthetnek annak értékelésében, hogy az épület tájolása és passzív kialakítása hogyan befolyásolja az épület általános teljesítményét.

Újraértékesítési előnyök és energiahatékonyság

Új-Zélandon a passzív napenergiával működő házak kialakítása jellemzően kellemes belső hőmérsékletet eredményez, minimális költségek mellett. A jobb teljesítményű, gyakran zöld címkékkel jelzett otthonok általában felárral és gyorsabban eladhatók. Ez a tendencia az erőforrás-hatékony épületek iránti növekvő érdeklődést tükrözi.

Különböző megvalósítások világszerte

A passzívház-szabványt, az építési módszerek rugalmasságával, világszerte egyre inkább elfogadják a különböző épülettípusoknál. A Passipedia rengeteg megvalósított projektet mutat be, betekintést nyújtva a különböző éghajlati adaptációkba és tervezési megoldásokba.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik