Mérföldkő az építőipar digitalizációjában

PlanRadar
 • Olvasási idő:7perc

Az építőipar digitális átalakulása az utóbbi években robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, és a PlanRadar által bevezetett SiteView újítás csak tovább gyorsítja ezt a folyamatot. Az osztrák cég által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú megoldás, amely 360 fokos képek automatikus integrálását teszi lehetővé a projekt 2D-s terveibe, nem csupán egy újabb digitális eszköz, hanem egy alapvető paradigmaváltás a projektmenedzsment és a helyszíni dokumentáció terén​​​​.

A PlanRadar által használt technológia a gyakorlatban
A PlanRadar által használt technológia a gyakorlatban

A SiteView technológia áttekintése

A SiteView a Simultaneous Location and Mapping (SLAM) technológián alapul, amely a legmodernebb navigációs és térképezési módszerek egyike. Ez a technológia lehetővé teszi a berendezések számára, hogy mozgás közben felmérjék és térképezzék környezetüket, lényegében valós időben létrehozva egy digitális másolatot a fizikai világról.

Mi az a SLAM technológia ?

A Simultaneous Localization and Mapping (SLAM) technológia a robotika és az autonóm navigációs rendszerek egyik meghatározó eleme, mely lehetővé teszi a gépek számára, hogy egy ismeretlen környezetben mozogjanak, miközben térképet hoznak létre arról, és egyidejűleg meghatározzák saját helyzetüket ezen a térképen. A SLAM tehát két alapvető problémát old meg egyszerre: a lokalizációt (helymeghatározás) és a térképezést. Ez a technológia különösen fontos olyan alkalmazásokban, mint az önvezető autók, a drónok, vagy akár a virtuális valóság és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiái.

A SLAM működésének alapjai

 • Lokalizáció: A SLAM rendszer célja, hogy meghatározza a robot vagy a szenzor által viselt eszköz pontos helyzetét egy adott környezetben. A lokalizáció megvalósítása érdekében a rendszernek képesnek kell lennie a környezetében lévő tárgyak felismerésére és azok távolságának meghatározására. Ezt általában különféle szenzorok segítségével teszi, mint például lézersugarak, infravörös érzékelők, kamerák vagy ultrahangos szenzorok.
 • Térképezés: A térképezés során a rendszer a környezetéről készített adatokat használja fel annak digitális másának létrehozására. A SLAM rendszerek általában valós időben dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a térképezés folyamata párhuzamosan történik a robot mozgásával és a helymeghatározással.

Hogyan működik a SLAM ?

A SLAM technológia alapját a környezetből származó szenzoros adatok folyamatos gyűjtése és elemzése képezi. A folyamat több lépésből áll:

 • Adatgyűjtés: A robot vagy eszköz szenzorai adatokat gyűjtenek a környezetről. Ez magában foglalhatja a távolságokat, a tárgyak formáját, a színeket és egyéb jellemzőket.
 • Jellemzők kiemelése: A gyűjtött adatokból a rendszer kiemeli az úgynevezett jellemzőket (features), amelyek egyedi tárgyakat vagy tájékozódási pontokat jelölnek a környezetben. Ezek a jellemzők segítenek a robotnak abban, hogy felismerje, hol van, és hogyan változik a pozíciója a térképen.
 • Optimalizáció: A SLAM rendszerek gyakran használnak valamilyen optimalizációs technikát (például grafon alapuló optimalizáció vagy részecske szűrő) a helyzetük és a térkép pontosságának javítására. Ezáltal a rendszer “tanul” a múltbeli hibáiból és pontosítja a robot helyzetét és a térképet.
 • Folyamatos frissítés: Ahogy a robot mozog, a rendszer folyamatosan frissíti a térképet és a robot helyzetét, így biztosítva, hogy a robot képes legyen alkalmazkodni az új akadályokhoz és változásokhoz a környezetében.
 • Helyreállítás és hurokzárás: A SLAM rendszerek egyik fontos képessége a hurokzárás (loop closure) detektálása, amikor a robot vagy eszköz visszatér egy korábban már felfedezett helyszínre. Ez lehetővé teszi a rendszer számára, hogy felismerje a korábban elkövetett helymeghatározási hibákat, és ennek megfelelően korrigálja a térképet és a helyzetbecslést.

A hurokzárás kritikus fontosságú a nagy területek felfedezésekor, ahol a kumulatív hibák jelentősen torzíthatják a térképet és a helymeghatározást.

A SLAM technológia alkalmazása során számos technikai és elméleti kihívással kell szembenéznünk:

 • Dinamikus környezetek: A változó vagy mozgó tárgyak kezelése komoly kihívást jelent, mivel ezek befolyásolhatják a térképezés pontosságát és a helymeghatározást.
 • Szenzor zaj: A szenzorok által gyűjtött adatok zajosak lehetnek, ami nehezíti a pontos jellemzők kiemelését és a helyzetbecslést.
 • Méretezhetőség: Nagy területek térképezésekor a rendszer memória- és számítási igénye exponenciálisan növekedhet, ami korlátozhatja a SLAM alkalmazások skálázhatóságát.
 • Energiagazdálkodás: Különösen a mobil robotok és drónok esetében fontos szempont az energiagazdálkodás, mivel a SLAM algoritmusok jelentős számítási erőforrást igényelhetnek.

Alkalmazási területek

A SLAM technológia széles körű alkalmazást nyer az iparban, a tudományban és a mindennapi életben:

 • Robotika: Tisztító robotok, ipari automatizálás, felderítő robotok katasztrófa sújtotta területeken.
 • Autonóm járművek: Önvezető autók és drónok navigációjának javítása.
 • Augmented Reality (AR) és Virtual Reality (VR): A valóságos világ digitális térképének létrehozása, ami lehetővé teszi a virtuális objektumok pontos pozicionálását a fizikai térben.
 • Geodézia és építőipar: Térinformatikai adatok gyűjtése, épületek és infrastruktúra 3D modellezése.

A Simultaneous Localization and Mapping (SLAM) technológia felforgatja a robotika, az autonóm navigációs rendszerek és a virtuális valóság területét. Bár számos kihívással néz szembe, mint például a dinamikus környezetek kezelése és a szenzor zaj, a folyamatos fejlesztések és kutatások révén egyre pontosabb és megbízhatóbb rendszereket hoznak létre.

A SLAM lehetővé teszi a gépek számára, hogy intelligensebben érzékeljék és értelmezzék környezetüket, ezzel nyitva az utat az autonóm technológiák új generációi felé.

Az építőiparban történő alkalmazásával a SiteView radikálisan megkönnyíti a projektállapotok dokumentálását, növelve a munkafolyamatok hatékonyságát és csökkentve az emberi hiba lehetőségét​​.

A SiteView hatása az építőipari projektekre

A SiteView bevezetése lehetővé teszi a projektmenedzserek, mérnökök és építési csapatok számára, hogy pontos, naprakész vizuális adatokkal rendelkezzenek a projekt minden szakaszában. Ez az átláthatóság nem csak hogy javítja a kommunikációt és együttműködést a projektben részt vevő összes fél között, de hozzájárul a költséghatékonyabb és fenntarthatóbb építési gyakorlatok elterjedéséhez is. Az utómunkálatok csökkenése mellett a projektek átfutási ideje is rövidül, ami közvetlen gazdasági előnyöket jelent az érintettek számára​​.

„A SiteView csökkenti a helyszíni ellenőrzések idejét és felgyorsítja a munkavégzést, hiszen akár nagy távolságból is teljes képet nyújt az adott helyszínről. A 360 fokos felvételek minden szükséges adatot, információt tartalmaznak, így biztosítva az adott projekt teljes átláthatóságát.

Az új funkció alkalmazása minimális betanítást igényel, a felhasználók egyszerűen beállítják a kezdő pozíciót a 2D-s építési terven a PlanRadar mobilalkalmazásban, bekapcsolják a kamerát, végigsétálnak a helyszínen, és a befejezéskor megnyomják a STOP gombot. A többiről kifinomult algoritmusok gondoskodnak” – mondta Clemens Hammerl, a termékért felelős igazgató

Fejlesztési irányok

A SiteView csak az első lépés egy soron következő innováció felé, amelyek még szorosabban ötvözik az építőipart a digitális technológia legújabb vívmányaival. A BIM integráció és a jegykezelési funkciók továbbfejlesztése mellett a PlanRadar tervezi a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás még szélesebb körű alkalmazását a problémamegoldásban és a projektmenedzsmentben.

Ezek a fejlesztések nem csupán a PlanRadar felhasználóinak életét könnyítik meg, hanem átformálják az építőipar jövőjét, elősegítve a digitalizáció még szélesebb körű elterjedését a szektorban​​.

A szélesebb kontextus és a globális trendek

A SiteView innovációja beilleszkedik az építőipari digitalizáció globális trendjeibe, amelyek között megtalálható a mesterséges intelligencia, a robotika, a 3D nyomtatás és a megújuló energiák integrációjának növekvő használata. Ezek a technológiák nem csak az építkezések hatékonyságát növelik, de a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot is előtérbe helyezik.

A zéró nettó energiafelhasználású épületektől (NZEB) kezdve, melyek egyenlő mennyiségű energiát állítanak elő, mint amennyit felhasználnak, az off-site gyártásig, ami lehetővé teszi az építési folyamatok hatékonyságának növelését és a hulladék csökkentését, az építőipar számos módon alkalmazkodik a 21. század kihívásaihoz​​.

Az építőipar digitális átalakítása, amelyet a SiteView és hasonló innovációk vezetnek, nem csak a munkafolyamatok és a projektmenedzsment terén hoz változásokat. Ez a trend szorosan kapcsolódik a globális fenntarthatósági célokhoz is, hiszen az energiahatékonyság javítása, a hulladék csökkentése és az erőforrások hatékonyabb felhasználása mind hozzájárul a környezeti lábnyom csökkentéséhez.

A SiteView technológia és az ehhez hasonló digitális megoldások tehát nem csupán az építőipar jövőjét formálják át, de egy zöldebb és fenntarthatóbb világ felé is elmozdítják a szektort.

A technológiai innováció társadalmi hatásai

A digitális átalakulás hatása túlmutat a műszaki és gazdasági előnyökön. A társadalmi szempontból is jelentős, hiszen új készségeket és kompetenciákat igényel a munkaerőtől, ami az oktatás és képzés terén is változásokat eredményez.

Az építőipari digitális technológiák, mint a SiteView, új karrierutakat nyitnak meg, és lehetőséget adnak a szakemberek számára, hogy fejleszthessék tudásukat a digitális eszközök és módszerek terén.

A PlanRadar által bevezetett SiteView csak egy példája annak, hogy az építőipar milyen irányba halad a digitalizáció és a technológiai innováció terén. Ez a trend nem csupán az építkezések hatékonyságát és gazdaságosságát hivatott javítani, hanem a fenntarthatóság és a társadalmi jólét előmozdítását is szolgálja.

Ahogy az építőipar tovább halad ezen az úton, várhatóan újabb és újabb innovatív megoldások kerülnek majd bevezetésre, amelyek még hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és inkluzívabbá teszik a jövő építkezéseit.


Forrás: planradar.com

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....