Az építőipari munkaerőhiány kezelése az oktatás és a technológia segítségével

munkások
  • Olvasási idő:3perc

Az építőipar jelentős munkaerőhiánnyal küzd, az előrejelzések szerint 2024-ben mintegy félmillió (világszerte) új munkavállalóra lesz szükség a kereslet és a kínálat egyensúlyának megteremtéséhez. Ez a hiány nem pusztán átmeneti probléma, hanem összetett probléma, amely mind ciklikus, mind strukturális tényezőkben gyökerezik, beleértve a munkaerő elöregedését, az építőipari pálya vonzerejét a fiatalabb generációk számára, valamint a speciális készségek iránti igényt a technológiai és környezetbarát átmenetek közepette.

Az ágazatnak nem egyszerű problémákkal kell szembenéznie a fiatalok bevonzása terén, részben az imázs és a vonzerő vélt hiánya miatt. A bérek, a munkakörülmények és az innováció terén elért javulás ellenére az építőipari ágazat küzd azért, hogy a közvéleményben nemkívánatos karrierútként éljen meg. Ezt az imázsproblémát súlyosbítja a nemek közötti egyenlőtlenség, mivel az ágazatban továbbra is túlnyomórészt férfiak dolgoznak.

Ezen túlmenően a környezetbarát átállás és a digitális átalakulás új készségeket és szakmákat követel meg, ami további rétegeket hoz a munkaerőhiány kirakós játékához.

Az e kihívások leküzdésére irányuló erőfeszítések többirányúak. Az Európai Bizottság 2023-at a készségek évének nyilvánította, és ez is hangsúlyozza a készségek és a munkaerőhiány fontosságát a napirendben. Az olyan kezdeményezések, mint az építőipari készségekről szóló paktum, azt célozzák, hogy a következő öt évben az iparági munkaerő legalább 25%-át képezzék tovább és képezzék át, kiemelve a folyamatos oktatás és a technológiai fejlődéshez való alkalmazkodás szükségességét.

Az Egyesült Államokban az Associated Builders and Contractors (ABC) becslése szerint sürgős szükség van új munkaerőre, (úgy mint itt nálunk Magyarországon) és a hiányt olyan tényezőknek tulajdonítja, mint a nyugdíjba vonulás, az iparági változások és a kulturális felfogás, amely visszatartja a fiatalokat attól, hogy az építőipari szakmákba lépjenek.

Ezen igények kielégítése érdekében az ABC gyakornoki és oktatási programok széles skáláját kínálja, és a munkaerő kiegészítése érdekében a legális bevándorlás reformját szorgalmazza.

A speciális készségek iránti igény szintén nyilvánvaló, mivel az építőipari munkaerő jelentős része nem rendelkezik a leginkább keresett szakértelemmel. Ezt a helyzetet súlyosbítja a munkaerő elöregedése, mivel a munkavállalók jelentős része 55 év feletti, és az ágazatnak nehézséget okoz a bérek emelése a fiatalabb, szakképzett munkavállalók vonzása érdekében.

A munkaerőhiány enyhítésének lehetséges megoldásaként a technológia jelenik meg. Az automatizálás, a moduláris építés és az olyan digitális eszközök, mint az épületinformációs modellezés (BIM), a folyamatok racionalizálását és a nagyszámú munkaerő szükségletének csökkentését ígérik.

Ezeknek a technológiáknak a befogadása azonban képzési beruházást és a fiatalabb generációkat vonzó, technológia-érzékeny kultúra irányába történő elmozdulást igényel.

Tehát az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány kezeléséhez sokrétű megközelítésre van szükség, amely magában foglalja az ágazat imázsának javítását, az oktatásba és képzésbe való befektetést, a technológia befogadását, valamint a sokszínű munkaerő vonzása érdekében inkluzív politikák elfogadását.

E stratégiák sikeres integrálása nemcsak a jelenlegi munkaerőhiányt enyhítheti, hanem egy fenntarthatóbb és innovatívabb építőipar felé is utat nyithat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....