Digitalizáció a hazai építőipar megújulásáért

daru
  • Olvasási idő:3perc

Az építőipar teljesítményének visszaesése és a megrendelések csökkenése miatt a cégalapítások száma mélypontra esett 2024 márciusában, miközben egyre több vállalkozás szűnik meg. Az iparág szereplői remélik, hogy jövőre újra növekedés várható, de a kérdés, hogy addig ki és hogyan marad talpon és erősödik meg. A nemzetközi tapasztalatok alapján a válasz a digitalizáció térnyerése lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2024 márciusában az építőipari termelés 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 10 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké 0,8 százalékkal nőtt. Az építőipar termelése 2,8 százalékkal kisebb volt a februári adatokhoz képest. Ez a visszaesés az ágazatban működő cégek számának alakulására is hatással volt.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 17 hónap után először csökkent 66 ezer alá az építőipari vállalatok száma, egészen pontosan 65,8 ezerre. A havi megszűnések száma idén is meghaladja az 500-at, miközben az első negyedévben a cégalapítások volumene mélypontra jutott.

Hatékonyságnövelő beruházások

Az ágazat teljesítményének visszaesése sok szereplőnek veszteséget jelent, mások számára viszont lehetőséget kínál a hatékonyságnövelő beruházásokra, melyek csökkenthetik a költségeket és javíthatják a versenyképességet. Az ilyen fejlesztések egy nehéz piacon is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy szervezet hosszabb távon megtarthassa szakembereit.

„A mostani, nehéz időszak nyertesei, a fellendülés igazi haszonélvezői azok a vállalkozások lesznek, amelyek a mennyiség helyett a minőséget helyezik előtérbe. A digitális megoldások használata kiemelheti őket a versenytársak közül, növelve eredményességüket és hatékonyságukat” – mondta Simon Szilárd, a PlanRadar digitális dokumentációs és kommunikációs platform szakértője.

A digitalizáció szerepe

A nagyvállalatok többsége már felismerte, hogy a váltás nem halogatható tovább. A kisebb cégek, különösen a kivitelezést végző, hagyományos gyakorlatokhoz ragaszkodó alvállalkozók azonban még idegenkednek az új módszerek alkalmazásától. A digitalizáció akkor igazán hatékony, ha a projektek minden fázisában kihasználják az előnyeit, a tervezéstől kezdve az épületek üzemeltetéséig.

A hazai építőipar jövőbeli sikere azon is múlik, hogy minden érintett szereplő belássa, a digitalizáció nem kényszer, hanem az üzleti eredményességet javító lehetőség. Példa erre a nagyvállalatok esete, ahol gyakran hiányoznak alapvető információk, például az elektromos kábelek elhelyezkedéséről. Ha van PlanRadar használat, minden adat utólag is rendelkezésre áll, egy helyen, könnyen hozzáférhetően, ami költségoptimalizáló tényező a teljes életciklus tekintetében.

Új fejlesztések és technológiák

A digitalizáció mellett más technológiai fejlesztések is előtérbe kerülnek az építőiparban. Például a Building Information Modeling (BIM) technológia, amely lehetővé teszi a projektek részletes virtuális modellezését, elősegítve a pontosabb tervezést és kevesebb hibalehetőséget.

Az építőipari robotika és az automatizálás is egyre nagyobb szerepet kap, csökkentve az emberi munkaerő igényét és növelve a munkavégzés sebességét és pontosságát. Az energiahatékony épületek és a zöld építési technológiák iránti igény is növekszik, melyek hosszú távon fenntarthatóbbá teszik az ágazatot.

A hazai építőipar kihívásokkal teli időszakát éli, de a digitalizáció és az új technológiák bevezetése lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hogy versenyképesebbek és hatékonyabbak legyenek. A szemléletváltás és a modern megoldások alkalmazása nem csak a túlélést, hanem a jövőbeni növekedést is biztosíthatja.


Forrás: Planradar

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik