Hogyan készítsük elő a falat festéshez ?

  • Olvasási idő:2perc

A szép falfestésnek egyik legnagyobb nyílt titka hogy a festendő falat megfelelően elő kell készíteni. Ez elég triviális dolognak tűnhet, mégis sokan nem fektetnek bele elegendő munkát. Persze talán a falfestésnél talán ez a legnehezebb munka, főleg fizikailag. A nem megfelelő előkészítés később megbosszulja magát a még több utómunkálatokkal és költségekkel,és lehet hogy még plusz egy réteg festéket kell a falra húzni ami nem csak a költségeket növeli hanem a ráfordított időt is, nem beszélve hogy ha ezt nem magunknak csináljuk akkor a renoménkon is csorba esik.

Tehát azzal kell kezdeni a festést amit a legjobban utálunk a festésben, nevezetesen a fal lecsiszolásával. Ha több réteg régi festék van a falon akkor előkerülhet a spakli. Viszont ezzel is óvatosan kell bánni nehogy az épp vakolat is áldozatul essen a tevékenységnek. Csak annyira nyomjuk rá hogy a festékréteg vagy rétegeg ne jöjjenek le. Ha ezzel megvagyunk, és már nincs olyan réteg a falon ami könnyedén leesik csak ezután kezdjünk hozzá a kisebb-nagyobb lyukak elfedésére a gletteléssel. Jó tanács hogy csak annyi glettet használjunk amennyi kényelmesen kitölti a lyukakat, se többet se kevesebbet, és a glett viszkozitása is ideális legyen. Az előbbi a lyukak nem teljes fedését, az utóbbi a többletanyagot és a többlet munkát vonja maga után.

Jó tanács

A csiszolási fázisban először durva, utána a sokkal finomabb csiszolópapírral dolgozzunk. Arra is vigyázzunk hogy milyen irányban csiszolunk. A falakat szigorúan függőlegesen kell csiszolni, a padló mentén és a mennyezeten pedig vízszintes mozdulatokkal csiszoljunk. A csiszolásnál se nyomjuk rá túlzottan a csiszolópapírt a falra, nehogy felsértsük a megszáradt de azért friss glettelést. Ha fát csiszolunk akkor célszerűbb csiszolószivacsot használni ami a résekbe is be tud hatolni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....