Penészedés megelőzése

  • Olvasási idő:2perc

A penészedés nem jó dolog. Az egészségünkre is ártalmas mikroszkópikus spórák a tüdőbe jutva nem épp előnyös hatásukat fejtik ki. Épp ezért feltétlenül fontos hogy a lakásba ne legyen penész, vagy ha már van akkor minél előbb gondoskodjunk az eltüntetésükről. A penész általában a nagy páratartalmú helységeket szeretik a legjobban. Legegyszerűbben úgy védekezhetünk a penészgomba ellen hogy a páratartalmat lecsökkentjük. Nézzük meg milyen módszerek léteznek ennek a problémának a megoldására.

Szellőztessünk és legyen száraz meleg

Ha megtudjuk oldani hogy a penészes helységben a szellőztetést, és hogy ne legyen állandóan hideg akkor már jó úton haladunk a penészmentesítés felé. A főzés, mosás, mind olyan tényező ami a penésznek kedvez. A kritikus páratartalom általában 70-75 százalék amelyen a penész el kezd tenyészni. Sajnos az se oldja meg a problémát ha csak meleget csinálunk, mert a meleg levegő több párát tud megtartani mint a hideg. A legjobben veszélyeztett helységek a konyha és a fürdőszoba, de a többi lakrészben se lehet ismeretlen. Egy lakásban napi több liter vízgőz keletkezik, és ha nem tud távozni valahol akkor a falon, annak is az alja fele a padlószinten gyűlik meg cseppek formájában, és ha a levegő eleve párás akkor nincs ami “felszívja”. Tehát ha szellőztetünk akkor azt csináljuk teljes intenzitással, teljesen nyitott ablakokkal, ajtóval. Azt kell elérni hogy a lakás vagy helység teljes légtömege cserélve legyen.

Megelőzés,megoldások

A megelőzés kategóriába az is beletartozik hogy a falakat kívül eleve rendesen leszigeteljük, ezáltal több meleg marad a lakásba, és a falak is melegebbek lesznek télen. A bútorokat és egyéb tárgyakat tegyük a faltól messzebbre hogy azok között a levegő tudjon cirkulálni. Használjunk páramentesítő készüléket,vagy az is megoldás lehet hogy 1-2 kg sót leszórunk papírlapra és azt helyezzük a falakhoz közel, ugyanis a só kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik. Ha már megszívta magát párával akkor sütőben felmelegíthetjük ami által elpárolog belőle a nedvesség, és újra felhasználható marad. Ha valami nedves akkor lehetőség szerint tároljuk a szabadba. Ha falon már megjelent a penész akkor azt szárítsuk ki lehetőség szerint.

Ha ezeket a módszereket használjuk akkor jó eséllyel nemfog megjelenni penész a falainkon, vagy ha már penészes akkor jó eséllyel visszafordítható a folyamat. Erős penészfertőzésnél kénytelenek vagyunk a falakat újból festeni, de a megelőzésről mindenképp gondoskodni kell mert újból elő fog jönni a penész.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....