Szobafestés során elkövetett hibák

  • Olvasási idő:3perc

Amilyen egyszerűen hangzik hogy szobafestés, néha olyan nehéz normális minőségben kivitelezni. Sokan maguk vállalják be a saját lakásuk vagy házuk kifestését. Viszont a festésnél bizonyos minőségi szintet kénytelenek vagyunk megütni hogy a végeredmény elfogadható legyen. Most olyan hibákra hívjuk fel a figyelmet amit jó ha tudunk és ígyel is tudjuk azokat kerülni.

Nem fed jól a festék

Ha nem fed jól a festék az több hibából is eredhet. Leht hogy túl vékonyan húztuk fel a réteget aminek az oka lehet a túlzott mértékben használt hígító, a fal anyagának nem megfelelő festéktípus használata, vagy ha egyszerűen nem készítjük elő normálisan a festéket ami annyit jelent hogy nem megfelelően oszlattuk a higítót a festékben, tehát nem kevertük fel eléggé.

Bőrképződés

A legtöbb szobafestésre használatos festék alkid alapú, ami azt jelent hogy ha a festékesdoboz nincs megfelelően lezárva és az oxidáció megindul. A kis mértékű bőrösödést még el tudjuk keverni, ha a festék több mint 10%-a bőrös akkor inkább váljunk meg tőle, mert azt már nagyon nehéz feloszlatni a még épp festékben, ami a felhordásnál csomókban fognak visszaköszönni a falon.

Nem megfelelő lecsiszolás

A szemcseméret és a csiszolóvászon minősége a legfontosabb. Nyilván a falakon képződő lyukak kiglettelése és megszáradása után először a durva, utána a finomabb és utána finom szemcsméretűt használjuk. Próbáljunk valamiféle átmenetet képezni a csiszolóvászonok durvasága között, végén természetesen a legfinomabbal.

Összeugrik a festék a falon

Legtöbbször a még nem megfelelő mértékben száraz falon fordul elő, ami attól szokott keletkezni hogy az oldószer feloldódik a még nem teljesen száraz falon. Ez inkább a túl vastgon felvitt festék miatt következik be.

Nem olyan a szín

Ha festünk akkor próbáljunk ugyanolyan festékkel dolgozni az elejétől a végéig a festés során. Ne használjunk különböző márkájú festékeket egy felületen mert akkor minimális eltérések lehetnek a kiválasztott, és a várt szín között.

Nem tapad megfelelően a festék

Itt általában a kompatibilitási problémák szoktak felmerülni. Nem jó festéket választunk a felületre, nem megfelelő hígítót használtunk a festékhez, nedves felületre húzunk olyan festéket ami csak száraz felületre jó, stb. Viszont ha a festendő falfelület valamilyen módon szennyzett, vagy nincs rendesen előkészítve akkor ugyanilyen problémák adódhatnak.

Fakó lesz a szín

Előidézői lehetnek: olcsó, rossz minőségű festék, túl vékonyan felhordott festék, lejárt szavatosságú festék, ha két vagy több rétegben visszük fel a festéket és sok idő telik el a rétegek felhordása között, nem megfelelő páratartalom mellett felvitt festék.

Átütés

Ha világos színű festék lesz az utolsó felvitt bevonat akkor előfordulhat hogy még az alapozó szín átüt a világos festéken. Általában a festékben használt hígító többlete okozhatja ami feloldja az alapozó réteg festékjét is, vagy ha az alapozó festéket nem hagytuk rendesen megszáradni előzetesen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....