Energiatakarékossági tippek

  • Olvasási idő:2perc

Napjainkban az energia, vagyis annak fogyasztása a klímaváltozással is kapcsolatba hozható, és nem mellesleg a lakásunk vagy házunk költségeire is szinte a legnagyobb hatással bír. Ha energiatakarékosan válasszuk meg szokásainkat és eszközeinket akkor nem csak a pénztárcánk fog örülni hanem a természet is. Használjunk nap vagy szélenergiát költségeink csökkentésére ha tehetjük.

Pár tanács

Hőszivattyús rendszerek

A hőszivattyús rendszerek a jelenleg elérhető legenergiatakarékosabb rendszer ami elérhető a melegvíz-ellátás ha napelemmel adunk neki plusz energiát a szivattyúk üzemeltetéséhez.

Gáz vagy villany ?

Mindenképp a gáz, ha a megfelelő kiépítés megvan. A gáz amellett hogy környezetbarátabb ráadásul a töredékébe kerül a villanynak ugyanannyi energialeadás esetén.

Energiafogyasztók testreszabása

Csak olyan méretű fogyasztókat használjunk ami a mi igényeinket kiszolgálják. Felesleges nagyobb hűtőt, bojlert, fűtési rendszert mint ami a mi igényinket kielégíti. Ezáltal nem csak az használat eszközök olcsóbbak, hanem a fogyasztásuk is kevesebbe fog kerülni.

Világítás

Már rég elérhetőek a led vagy energiatakarékos világítási eszközök, mégis sok helyen még nem ezeket használják. Már nagy teljesítményű energiatakarékos világítási eszközöket is be lehet szereni akár csarnokok vagy nagyobb területű helységek világítására. Fontoljuk meg az ilyen eszközök beszerzését.

Hőveszteség

Az ablakok és ajtók megfelelő szigetelésének a hasznát főleg télen látjuk hasznát amikor akár negyedével kevesebbet fizetünk. Olcsó eszközökkel mint például egy szigetelőcsík, látványos eredményeket érhetünk el.

Fűtés szabályozása

Annyira fűtsünk amennyire szükséges. Automata eszközökkel megoldható hogy amikor nem vagyunk otthon akkor ne teljes kapacitással menjen a fűtés. Ilyen időszakokban pár fok spórólással is sok ezer forintot takaríthatunk meg.

Fogyasztók kezelése

Ha havi szinten nem látványosan sokat, de éves szinten meglepődnénk hogy mennyit lehet spórolni. Ha nem használjuk az elektromos eszközöket akkor huzzuk ki őket a konnektorból.

Használjuk ki a nyarat

Nyáron a mosáson spórolhatunk azzal hogy a szárítógép elhagyásával takaríthatunk meg költségeket. Nagyobb ablakokkal később kapcsolhatjuk be a világítást, és reggel előbb elolthatjuk a fényeket.

Készüljünk a télre

Télen pedig a megfelelő hőszigetelésről kell gondoskodni. Az ajtókon és ablakokon jelentős mennyiségű hő távozhat amit szigetelőcsíkkal, kétrétegű ablakokkal, a fal normális szigetelésével ellensúlyozhatunk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....