Kerti tó építése házilag

  • Olvasási idő:3perc

Egy szép kis tó nagyon mutatós lehet a kertünkben, és még a mikroklímát is kedvezően befolyásolja. Nincs annál jobb amikor a partján gyönyörködhetünk benne. Ahhoz hogy kedvünket leljük benne, és ne legyenek nagyobb gondok a telepítése után, nézzünk át néhány dolgot a kerti tó építésével kapcsolatban.

Azt mindjárt leszögezhetjük hogy a kerti tavunkat akár saját kezűleg is megépíthetjük, ha megvan rá az engedélyünk, mert ehhez engedély kell.

Az engedélyezéssel és méretekkel kapcsolatban itt van némi információ.

Kerti tó építésére vonatkozó jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek: A bruttó 50,0 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 18. pont)

A kerti tó helyének megválasztása

A kerti tavakat általában a kert hátsóbb részére szokták telepíteni, hogy kintről valamennyire megvédjék az utca zajától és porától. Természetesen nincs kőbe vésett szabály, de a szokások ezt láttatják. Akárhol is van a kerti tó arra ügyeljünk hogy nagy lombhullató fa alá ne telepítsük, mert ősszel sok munkánk fog elmenni a levélmentesítésre, nyáron pedig a rovarok és szúnyogok kedvenc helyévé válna. A házunkhoz se építsük túl közel mert egy esetleges szivárgásnál a ház alapját is elérheti. Ezektől eltekintve mindenki oda építi a saját tavát ahol neki a legmegfelelőbb. Még annyi tanács szokott elhangzani hogy a legjobb hely a félárnyékos.

Mekkora legyen a kerti tavunk ?

A kerti tó telepítésénél a legmeghatározóbb szempontok a rendelkezésre álló terület, és az hogy mennyi pént vagyunk rá hajlandóak elkölteni, tehát anyagi. A kerti tó mérete legalább 6-8 négyzetméternek kell legyen hogy a kerti tó ökológiai egyensúlya, és megfelelő vízminősége meglegyen. Ha esetleg halakat is telepíteni akarunk a kerti tavunkba akkor a tónak legalább egy pontján meg kell haladnia az 1 métert. Ha ez nincs meg akkor a halakat télire ki kell költöztetni a tóból.

Gyakorlati megvalósítása a kerti tónak

Jelölje ki a tónak az alakját és méretét, madzaggal, kötéllel, vagy olyan dologgal amivel tisztán láthatóak a határai.

Kezdje el kiásni a földet akár lapáttal vagy géppel. A legmélyebb potból kezdjen ásni, ami általában a kerti tó közepe táján szokott lenni. Vegy figyelembe hogy a tónak ne legyen 30 cm-nél sekélyebb része, mert az algásodáshoz vezethet és túlságosan felmelegedhet nyáron.

Ásás közben mindenemű követ, gyökereket, keményebb tárgyakat távolítson el a mederből, hogy az alsó szigetelőfólia ne sérüljön meg. A tófenékre öntsön egy réteg finom homokot, és helyzzen rá egy vagy két réteg geotextíliát a tavat fedő fóliát védve.

Helyezze el a tófóliát lehetőleg gyűrődésmentesen, és a kerti tavakhoz tartozó vízpumpát pedig a tó közepére. A vízpumpa a vízminőség elengedhetetlen kelléke, enélkül algásodik a víz ugyanúgy ahogy az akváriumoknál.

Ha ezzel megvagyunk akkor jöhet a feltöltés vízzel. Megfelelő összetételű csapvíz is megteszi ha kielégítő az ásványi anyag tartalma, de a legjobb a jó minőségű kútvíz. Végül a tóba helyezett műtárgy, vagy vizinövények tehetik teljessé az összképet. A kerti tónak a peremét is ki kell alakítani ami optikailag dobja fel a tavunkat. Erre nincsenek kimondott szabályok mert valaki a sima tóperemet részesíti előnyben, valakinek pedig a lépcsős kialakítás tetszik jobban.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....