Konyhai fénytechnika

  • Olvasási idő:3perc

A konyhában nem csak sütni és főzni szoktunk, hanem esetleg ebédelni, számolgatni a közüzemi számlákat, olvasni, esetleg tévézni. A konyha megvilágítása általában sokszor figyelmen kívűl van hagyva, főleg ha nagy ablakok vannak a falain. Pedig ez a helység is szerves része az életünknek és családunknak. Azért mert a konyha sokak szemében csak egy munkaállomás, nem kell elhanygolni a megfelelő megvílágítását. Szinte ugyanazok a szabályok érvényesek a konyhai megvilágítására mint a ház többi helységére, plusz a főzésnél a munkaasztalt is rendesen kell látunk nehogy megvágjuk magunkat a nem megfelelő fényviszonyok miatt. Ha rendesen akarunk látni akkor ugyanúgy mint más helységben szükségünk lesz egy megfelelő fényerejű mennyezeti lámpára, a munkaasztal megvilágítására, és nem árt egy állítható magasságú lámpára hogy bármit rendes fényviszonyok között tudjunk látni.

Mivel konyháról van szó, elsősorban a munkaasztal megvilágítása a legfontosabb. Jó ha ide válasszuk meg a legerősebb fényű megvilágítást mert veszélyes szerszámokkal és gépekkel dolgozunk. A fényvisszaadás is kiemelten fontos hogy a torta tetejére ne higgyük hogy sárga, kinn természetes fényben meg kiderül hogy fehér.

Lámpatípusok

Leftöbb helyen a konyhabútor felső részén hideg, vagy meleg fényű fénycsövet szoktak használni. Ez jó megoldás lehet mert aránylag nagy fényt ad, nagyon kevés hőt ad le, tartós és olcsó megoldás. Ezt használják a legtöbben. Van aki a spotlámpa híve, főleg azért is mert a konyhaszekrény világítása erre a típusra van elkészítve, tehát mert eleve spotlámpáknak kialakított hely van bennük. A fénycsövet a konyhabútoron bárhol elhelyezhetjük gyorsan felszerelhető tartókkal, és a vezetékét is el tudjuk vezetni diszkréten.

Általában ha spotlámpát használunk akkor több darab kell belőle, a fénycsőből vannak egész hosszú 158 wattos darabok is ami több mint 1,5 méter hosszú, és ezért egy vagy két darab is elég szokott belőle lenni belőle. Mindkét lámpatípusból, a spotból és a fénycsőből is van hideg és meleg fényű. Ha hideg és meleg színeket használunk egyszerre akkor a természetes fényhez közeli színt kapunk. Meleg fényt általában pótvilágításra szoktak használni, amikor kimennek éjszaka egy pohár vizet inni.

Modern konyhaszekrényeknél mindkét típus megtalálható, és kapcsolóval lehet váltani aszerint hogy a spotlámpa vagy a fénycsövet kívánjuk e használni. Az elszívóknak is legtöbször saját melegfényű megvilágítása van ami ellenáll a hőnek és párának.

De ma már léteznek a nagyon alacsony fogyasztású, de kis fényerejű, rengeteg színben létező ledlámpák. A különböző szinek variációjával különleges fényviszonyokat érhetünk el, ami egyedivé teheti konyhánkat. Kis méretük miatt szinte a konyhabútoron bárhol elhelyezhetők, ami plusz variációs lehetőségeket kínál. Ha ilyen megoldással kívánunk világítani akkor több darabra lesz szükségünk ami megemeli a költségeket, épp ezért inkább csak másod, vagy harmad világításként szokták használni, viszont dekorációs célokra az egyik legalkalmasabb fényforrás.

Tehát: a legelterjedtebb a spot és a fénycső. Spotlámpából is általában több kell, a fénycsőből 1-2 darab is elég. Ez legyen a konyhapult fő megvilágítása hideg és meleg színekkel kombinálva. A mennyzeti fővilágításnak használjunk fénycsövet, vagy energiatakarékos izzót, aminél szintén fontos a színspektrum a természetes hatás végett. Ha pedig különleges színekre vágyunk akkor a led a legjobb választás.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....