Beltéri festékek kiválasztása

  • Olvasási idő:3perc

Aki lakásfelújításba gondolkodik annak szinte az első helyre kerül a belső falak festése, tehát a szobák és a különböző helységek újboli kifestése. A festésre amúgy is pár évente sor kell hogy kerüljön mert a régi festék lepereg, a gyerek összefirkálta, a butorok átrendezésével pár helyen leverődött. Higiéniai szempontból is szükséges a 2-3-4 évente való festés, ezt nevezik tisztasági festésnek is. A falakon az évek alatt megtelepedett baktériumok nem láthatóak, de azért ott vannak. Bár a fal nem szokott betegségeket okozni, de azért látványnak se szép ha a több éves piszok éktelenkedik foltokban a falon. Tehát ha elhatározzuk hogy kifestünk akkor legtöbbször elmegyünk a festékboltba, vagy valamelyik építőipari bevásárló központba és megvesszük a hozzávalókat.

Legtöbbször a jól bevált, vagy reklámozott termékeket részesítjük előnybe. Észre se vesszük hogy azóta több termék is forgalomba került amelyek lehet hogy jobban megfelelnek igényeinknek, és lehet hogy minőségben is magasabb szinten áll mint a jól megszokott évek óta használt márka. Vegyük figyelembe hogy a termékpaletta folyamatosan változik, és könnyen lehet hogy egy olyan festétípust találunk amely jobban megfelel az igényeinknek, és akár olcsóbban is ki tudjuk hozni a festést, vagy kevesebb munka adódik vele.

A festékek kiválasztása

Természetesen a színt a saját szépérzékünknek megfelelően válasszuk meg. Viszont amire kevesebben gondolnak az az hogy a festéknek a egészségre gyakorolt hatása is létezik. Ha nem megfelelő festéket választunk az azzal a veszéllyel járhat hogy a festés után is sokáig olyan anyagokat párologtat ki magából ami egyesek észre se vesznek, másoknak meg akár komolyabb allergiás, vagy asztmás reakciókat is kiválthat, és még azt se tudjuk hogy mítől jött elő ez a kellemetlenség. Tehát a fal felületének és anyagát is figyelembe kell venni a festket választunk.

A festékréteg megtartása jelentősen romolhat ha nem a megfelelő festéket válasszuk a festendő falra. Itt is iratlan szabály hogy olcsó húsnak híg a leve. Az olcsóság általában a minőség rovására szokott menni, és a munka is több szokott vele lenni mert lehet hogy többször kell a falon átmenni vele hogy ugyanazt a szíhatást érjük el vele mint egy jobb minőségűvel. Ha több réteget kell felvinni az olcsó festékből akkor több is fgy belőle, és akkor már az olcsó nem is olyan olcsó ha több kell belőle, és a munka is duplája lehet vele. A több festék több vegyszert is jelent aminek az egészségünk látja a kárát. Tehát az olcsóbb nem feltétlenül olcsóbb. A minőségi festékek drágábbak, de az összetevőjük is minőségibb anyagokból áll.

A színekkel kapcsolatban tudvalevő hogy a világos színek nagyobb térhatást váltanak ki a szemlélőből. Ha nagyítani akarjuk a teret akkor válasszunk világos színeket. Ha a helységbe sok természetes fény tud behatolni akkor választhatunk sötétebb színeket vagy árnyalatokat. Ha a térhatás nem fontos akkor mindegy hogy milyen színt választunk, lényeg hogy nekünk tetszetős látvány nyújtson.

Végül ha a szín és a minőség megvan, akkor gondolhatunk még az energiatakarékosságra. Kaphatóak hőszigetelő tulajdonságú festékek amelyek bizonyos fokig benn tudják tartani a hőt, és nyáron a hűvősebb levegőt, főleg ha légkondit használunk. Ezek a festéktípusok általában minőségi anyagokból vannak összeállítva és többféle faltípusra alkalmazhatók.

Tehát ha a lakás vagy ház kifestésére szánjuk el magunkat akkor a festéken nem érdemes spórolni a fentebb említett következmények végett. A jobb minőségű festékekkel általában könyebb dolgozni, és kevesebb kell belőle ugyanannyi négyzetméterre, ami kevesebb munkaórát is jelent.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....