A fa előnyös és hátrányos tulajdonságai

  • Olvasási idő:2perc

A faanyag, úgy mint a tartógerendák, parketta, fakerítés, konyhabútor, és nagyon tetszetős hatást tud nyújtani főleg ha a felülete megfelelően van kezelve, lakkozva. A magyar háztartásban és házaknál közkedvelt anyag a fa, ami nálunk szerencsére eléggé hozzáférhető.

A fa előnyei közé sorolhatjuk hogy, hő, hang, és elektromos szigetlő képességel rendelkezik. Ezért egyre több helységben, például a fürdőszobában is egyre nagyobb felhasználására kerül sor. Ha meg van oldva az hogy ne szívja magába a nedvességet, akkor akár egy örök darab lehet belőle akárhol. A megfelelő kezelés alatt a lakkozását, pácolását értjük. A fa általában ellenáll a vegyi anyagoknak is, ami szintén fontos tulajdonsága a fának. A súlyához képest nagy szilárdsággal és teherbíró képességgel rendelkezik. Épp e tulajdonsága miatt készítenek belőle gerendákat, és további teherviselő elemeket.

A szerkezete végett a megmunkálása is könnyű, hacsak nem nagyüzemi feldolgozásban taláálkozunk a fával, akkor akár kézi szerszámokkal is csodákat lehet belőlük készíteni, főleg szakavatott kezekben. Másik nagyon előnyös tulajdonsága hogy megújítható, és hulladékmentesen újrafeldolgozható. Ha már végképp nem tudjuk valamire felhasználni a régi bútorokat, és nem akarjuk megújítani őket akkor el tudjuk tüzelni, vagy az arra rászorulóknak tüzifaként odaadhatjuk. Esztétikai értéke is magas, szinte bármilyen használati tárgy vagy bútor elkészíthető belőle. Ha sok fa található a lakásunkba akkor az természetes hatást kelt, ami a hangulatunkra is jó hatást tehet.

Viszont vannak hátrányos hatásai a fának. Ha a nincs kezelve a fa felülete akkor nedvesség hatására elvetemedhet, és alakváltozást szenvedhet. Szintén a nem megfelelő felületkezelés miatt akár rovarok, kártevők is beléjük költözhetnek, például szú vagy ágyi poloska. És végül de nem utolsósorban eléggé tűzveszélyes, ezért a nyílt lángoktól, kandallótól, tűzhelytől távol kell tartani. Viszont a megfelelő felületkezeléssel és bizonyos tűzvédelmi szabályok betartásával ezek a kockázati tényezők minimumra csökkenthetők. A fában lévő görcsök, lyukak szintén gyengíthetik a szilárdságát, ami a teherhordó képességét szintén ronthatja.

A Magyarországon legtöbbször az akác, tölgy, dió, csertölgy faanyagok találhatóak. Ettől függetlenül a más országokba és kontinenseken lévő fafajták is elérhetőek csak persze borsosabb áron.

A fát elsődleges és másodlagos megmunlálás alá vonják. Az elsődleges feldolgozás során készülnek a rétegelt lemezek, fűrészáru, farostlemezek. A másodlagos felhasználás során nyerik el a kész alakjukat, formájukat. Ezek megfeleő felületi kezelés után kerülnek a bútorboltba vagy építőipari kereskedőkhöz.

Tehát a fa egy előnyös és tartós megoldás lehet lakásunk bebútorozására, vagy különböző használati tárgyak anyagának.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....