Tavaszi tennivalók a kertben

  • Olvasási idő:4perc

Mivel lassan itt van a tavasz, újabb teendőkkel gyarapodik a kertes házak tulajdonosainak tennivalója. A lassan éledező kertet kell életképes állapotba hozni az álmos tél után. A kertben az élet kezdete a hőmérséklettől függően általában március elején-közepén veszi kezdetét az új évben. Ha már a tavasz kezdetén kellő figyelmet fordítunk kertünk életképességére akkor nem gyűlnek össze a munkák, és nem leszünk elhavazva a teendőkkel. A jóidő kezdetére a madarak nagyobb aktivitása a legjobb támpont. Ahogy tavasszal múlik az idő úgy szaporodnak meg a tennivalók is a kertben.

Első tennivalók

A tavaszi kertgondozáskor először nézzük végig a tennivalók listáját. Télre általában az örökzöldekre összekötéseket teszünk hogy az ágakat megóvjuk a fagykártól. Ezeket az összekötéseket távolítsuk el, a fagyérzékeny növényekről ha előzőleg lefedtük őket takaróanyaggal akkor azokat is. A felhalmozódott leveleket, vagy földet szintén el kell távolítani. Ha van komposztunk akkor terítsük szét a növények töve körül.

A metszéseknek is fontos szerepük van a tavaszi munkák között, kivéve amelyeket a virágzásuk után szükséges megmetszeni. Kezdjük azokkal a növényekkel amelyeknek a rügyképződése a legkorábban kezdődik, utána jöhet a többi is attól függően hogy mikor kezdenek rügyezni. Kezdjük a legkorábban rügyezőtől, és folytassuk amelyek alegkésőbb rügyeznek. A metszés után adjuk nekik szerves tápanyagot hogy amikor elkezdenek éledezni akkor legyen miből energiát meríteni. Ha ezzel megvagyunk akkor a lemosó permetezéssel biztosítsuk a további feltételeket a további zavartalan müködésükhöz.

Ha gyepünk van

Vizsgáljuk át a gyepet hogy mennyire viselte meg a tél. A gyep a tvaszi első melegebb napokon máris növekedésnek indul, ezért a növekedés után vágjuk le jó rövidre a gyepet, rövidebbre mint általában szoktuk, ez serkenti a további növekedését. Ezután végezzünk el egy gyepszellőztetést és adjunk neki szerves tápanyagot.

Ha tél folyamán foltok alakultak ki akkor azt pótolhatjuk egy felülvetéssel is, ezek a foltok az új fűszálakkal hamar el fogják tüntetni a kialakult foltosodást. Ha ezzel megvagyunk akkor jöhet a gyep permetezése, utána pedig az öntözés. Az időjárás melegedésével ugrásszerűen tud az egészséges gyep nőni, amelyet hetente kell nyírni hogy a megjelenése esztétikus maradjon. A fű magassága maradjon 4-5cm között mert ilyen magasságnál mutatja legszebb formáját.

A téliesített növények szabadba történő kihelyezése

Ha a hőmérséklet már eléri tartósan a 10-15 fokot akkor már érdemes őket kivinni a szabadba. Ezt naptárilag nehéz meghatározni a szeszélyes időjárás miatt, de az elmondható hogy április közepe vagy eleje táján már nem nagyon kell számítani fagyokra. Ha alkalmunk adódik rá akkor ültessük át őket, vagy cseréljük ki a földjüket hogy újult erővel legyenek képesek pompázni. Természetesen nekik is adjunk lehetőleg szerves tápanyagot vagy komposztot. Mivelhogy ezek a növények valamilyen tartóban vannak, ne feledkezzünk meg a szükség szerinti öntözésükről. Ameddig nincs kánikula addig elég pár naponta öntözni ha nem esik az eső, viszont az idő melegebbre fordulásával nekik is több öntözővíz szükségeltetik, ami akár a naponta öntözést is jelentheti.

Adjunk nekik tápanyagot

A tavaszi és nyári időszakok a növények életében a legaktívabb időszak, amikor is a tápanyagigényük is a legmagasabb. Használhatunk granulátomot is, viszont arra vigyázni kell hogy egy helyre ne szórjunk sokat belőle mert annak kiégés lehet a vége. Inkább kevesebbet mint többet szórjunk ki a granulátumból. A granulátumok használati utasításának megfelelő mennyiséget használjunk, és ügyeljünk a egyenletes szétterítésre. Mindíg csak az adott növény igényei szerinti tápanyagot használjuk, mert ami az egyik növénynek szükséges, az a másik elpusztulását is kiválthatja.

Öntözés

Nagy melegbe soha ne öntözzük a növényeket mert sokkot kaphatnak, ami a fejlődésükre is kihatással van. Vagy este, amikor a hőmérséklet már lecsökkent legalább 25 fok alá, vagy kora reggel. Ebből a szempontból inkább a kora reggeli időpontok az ideálisak, mert este lehet hogy még túl meleg van az öntözéshez, és olyankor még a talaj is meleg ami túlzott elpárolgást eredményez. Ha lehet akkor csak a talajt öntözzük, a növény talaj feletti részét inkább reggel végezzük amikor biztos hogy a növényy teste is az éjszakai hőmérsékletre hűlt. A legideálisabb öntözővíz az esővíz mert ásványi anyagokat is tartalmaz, és így legalább némi tápanyagot is adhatunk kedvenceinknek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....