Penészmentesítés már az építkezésnél

  • Olvasási idő:3perc

A penészedés ártalmai mindenki számára köztudottak. Nem tesz jót a tüdőnek, és allergiás tüneteket is okozhatnak a penészben lévő spórák. Ha már a helységekben felütötte a fejét a penészgomba akkor rettentő nehéz tőle megszabadulni, és a kemény megszabadulási munka is nem egyik napról a másikra történik. Ezt megelőzhetjük ha már a házunk vagy lakásunk építésénél kiemelt szempontnak tekintjük ennek a problémának a megelőzését. Tehát már az építkezésnél fordítsunk gondot az olyan szempontokra amiktől a penész nem fog gondot okozni a későbbiekben.

Hogyan kezdjük a penészedés minimálisra csökkentését ?

Ha már építkezünk akkor próbáljuk a legújabb, és ezáltal a legkiforrotabb technikai megoldásokat alkalmazni. Vegyük figyelembe olyan szakemberek tanácsait is akik nem feltétlen az építkezésben jártasak, de tudják azokat a technikai megoldásokat amelyekkel a penészedés meg se jelenik. Az anyagok helyes megválasztása is nagyban hozzájárul ahhoz hogy penészmentes legyen a lakásunk. MIndenesetre mi is tehetünk ellene ha figyelünk pár dologra, ami a penészedést minimálisra, vagy teljesen lehetetlenné teszi.

Legfontosabb talán a hőszigetelésre vonatkozó fokozott figyelem. Egy jó hőszigetelés, mint a nevéből adódik, a hő benntartására törekszik. Ha benn marad a meleg a falakon belül, az rendszerint a benti kisebb páratartalommal is jár, ami a penésznek a legnagyobb ellensége. Próbáljunk arra törekedni hogy a lakóterünknek ne legyen olyan helysége amely nincs hőszigetelve. Amellett hogy kevesebb lesz a fűtésszámlánk, a penésznek sem adunk esélyt a kialakulásra. Elég egy helység is amiben a magas páratartalom alacsonyabb hőmérséklettel párosul, és máris megvan a baj. Ezért inkább a legkisebb, és a leginkább jelentéktelennek tűnő helységnek is adjunk a hőszigetelési védelmet.

A tetőnek a szigetelése szintén kiemelten fontos. Ha valahol be tud szivárogni az eső az egyet jelet hogy valami, vagy valamik átnedvesedhetnek. Ha valami átnedvesedik akkor megnő a víztartalma, ha víztartalom van akkor párolgás is, ami a páratartalmat emeli, ami pont a penészgombának kedvez. Ne adjunk esély a felűről jövő nedvességnek hogy bejusson a tetőszerkezet alá.

Ugyanez a helyzet a nyílászárókkal, és a szakszerű beépítésükkel is. Lehetőleg válasszunk kétrétegű üvegből lévő nyilászárókat, ami a hőszigetelésnek is a javára válik. A nyílászárók szakszerű beépítése is kulcsfontosságú. Szakszerűtlen behelyezésnél az ajtók és ablakok mellett is be tud jutni némi víz. Gondoskodjunk arról is hogy a házunk alapzatánál, vagy közvetlen közelébe ne tudjon felgyűlni a csapadék, legyen elvezetése hogy az alapzat a hosszú időn át történő vizben állással ne tudjon átnedvesedni. Az is megoldás lehet hogy a falak közelébe növényeket telepítünk, amelyek gyökerei nagyban tudják segíteni a tetőről elvezetett csapadék felhasználását is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....