Hogy csináljuk a lakásfestést ?

  • Olvasási idő:3perc

A lakásfestés nem egy feldobó időtöltés, nagyon sok vele a macera, nehéz bútorokat kell tologatni, és még le is fedni takarófóliával, a padlót is le kell fedni, ha magunk csináljuk akkor a festéket és az összes többi hozzávalókat beszerezni rengeteg időt és energiát emészt fel. Ha mással festetünk akkor a megfelelő szakember pont nem ér rá, vagy horribilis összegeket helyez kilátásba. Ilyen kilátások miatt rágondolni is rossz hogy a házat már szükséges renoválni. Tehát a lakásfestés nem egy jó buli, de ha azt akarjuk hogy ne rémálom legyen akkor fogadjunk meg egy pár jó tanácsot.

Hogy találjunk jó szakembert ?

Ha minél kevesebb gondot akarunk magunknak szerezni, akkor találjuk meg a szakembert már jó előre. Ha kell már hónapokkal előre nézzük ki a megfelelő személyt a munkára, főleg a téli hónapokban, amikor nincs annyi munkája a szakembernek. Mikor elkezdődik a festési szezon, ami tavasztől-őszig lefedő időszak, akkor kezd mindenki ezekben a hónapokban szaladni szakembert találni. Legyünk mi az elsők akiknél kifest a mester tavasszal, egyezzünk meg vele már a téli hónapok alatt hogy elsőnek nálunk kezdje a szezonját.

Ne sajnáljuk a takarófóliát

Ha minél kevesebb festés utáni utómunkálatokat akarunk végezni, ami valószínű hogy szintén nem a kedvenc időtöltés lehet akkor minden négyzetmétert fedjünk le szakszerűen a festési területre, akár kinn, akár benn történik a festés. Nincs annál felderítőbb amikor a festőponyva felfedése után alig, vagy szinte semmi festéket nem találunk, amivel megspóroltunk magunknak több óra sikálást és takarítást. Arról nem is beszélve hogy az ilyen festékfeltakarításoknál rengeteg vegyszer is felhasználásra kerül, ami kiadásokat jelent, és még lehet hogy a padlónak se tesz jót.

Minőségi festőeszközök és alapanyag

Azt a legtöbben tudják hogy minőségi munkát általában csak megfelelő minőségű szerszámokkal lehet végezni. Ha rossz minőségű festéket használunk akkor nem biztos hogy a fal színe olyan lesz ami a dobozán fel van tüntetve, és valószínű hogy sokkal több kell belőle mint amennyit előzetesen kiszámoltunk. A mennyiséggel se spóroljunk mert az esetek többségében a festékmennyiséget alulszámolják. Munka közben könnyen előfordulhat hogy kiömlik a festék, át kell menni a falon mégegyszer, vagy valami apróság közbeszól ami miatt még szükség lett volna egy kis festékre, amit máshonnan spórolunk ki. Ha a legolcsóbb ecseteket használjuk akkor lehet hogy csíkos lesz a festés, bármennyire is odafigyel az aki fest. Ez ráadásul konfliktusokhoz is vezethet akár más csinálja a festést, akár mi. Jó munkát csak jó munkaeszközzel, és minőségi alapanyagokkal végezzünk, és akkor a végeredményben is meglátszik a minőségi munka, másképp lehet hogy csak csalódás lesz az egész procedúrából.

Ne kapkodjunk

A kapkodásból ritkán adódik minőségi munka. Egy lakás kifestését nem tudjuk órák alatt kifesteni, és még a kötelező előkészületeket is megvalósítani. A fal megtisztítása, a bútorok lefedése, az alapozás, és maga a festés nem tud elkészülni fél óra alatt. Viszont ha az előkészületeket megspórojuk akkor a várható meglepetések fognak gondot okozni. Épp ezért szánjuk rá az időt az előkészületekre, mert megfelelő munka esetén nem lesz gondunk rá 1-2-3 évig.

Jó időben fessünk

A idő, és hőmérséklet megválasztása is kulcsfontosságú egy lakásfestésnél. Rossz időben nem úgy tapad a festék ahogy kéne, sokkal hosszabb ideig szárad minden réteg, ami azt vonza magával hogy a festés sokkal több időbe fog kerülni, mint azt eredetileg elterveztük. Esőben, vagy rögtön eső után ne kezdjünk el festeni, mert lehet hogy a hőmérséklet és a páratartalom ellenünk fog dolgozni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....