Használt ház átvizsgálása vásárláskor

  • Olvasási idő:3perc

Ha használt házat vásárolunk akkor valószínűleg nem 1-2 évre vesszük, lehet hogy az életünk hátralévő részét benne fogjuk tölteni. Ha használt ház vásárlása mellett döntünk akkor pár dolgot mindenképp nézzünk át akár szakemberrel is. A házunk, mint életterünk állapota rendkívül fontos dolog, nemcsak a lakhatás szempontjából hanem az egészségünk, és szószerint a testi épségünk végett. A túlságosan leromlott állapotú lakóház számtalan balestveszélyt tud rejteni. Elég arra gondolni hogyha valamelyik elhasználódott tartógerenda eltörik, vagy kimozdul a helyéről. Vagy nagyobb darab vakolat pont rosszkor és rossz helyen esik le. De ilyen veszélyt jelent a penész is, csak az alattomosabban dolgozik.

A felületi sérülések, úgy mint a vakolat lepergése, vagy főleg a régi építésű házakon a a tető “behorpadása”, a fal kis mértékű bedőlése, a gerendák behajlása lehet hogy komolyabb károkat is takarnak. A szakértő szem hamar észreveszi ezeket a jeleket, de a laikus is egy kis figyelem ráfordításával találkozhat velük. Ha használt, de általunk most vásárolt házat veszünk akkor akár kétszer is vizsgáljuk át az esetleges kijavított munkákat. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban akkor kérjük szakember véleményét. Ha a fallal adónak komoly problémák akkor statikus véleményére lesz szükségünk.

A fa szerkezeti elemeket is tüzetesen kell átvizsgálni, nehogy a szú, vagy a nedvesség által bekövetkező állagromlás esetleg a teherbírását végzetesen lerontsák. Kopogtatással, vagy egy hegyes de erős kés beszúrásával könnyen ellenőrizhető az állapota.

A falak állapota kiemelten fontos hiszen az tartja meg a tetőt, és a különböző szerkezeti elemeket. A falnak teljesen egyenesnek, és függőlegesnek kell lennie, főleg ha a ház nem több 10-20 évesnél. Régebbi vályogtéglából épült házaknál bizonyos mértékű “hasasodás” még elnézhető, mert valószínű hogy újkorában is hasonló adottságai voltak. A nyílászáróknak nem szabad a faltól eltérniük, mert akkor az rést jelenthet, ami a nedvesség beszivárgását vonja maga után.

A falak megrogyása szintén nem szerencsés, mert akkor az összes ráépülő elem vele együtt el van mozdulva. Ha a falon nedves foltokat észlelünk akkor valószínű hogy a fal is át van nedvesedve, ami a vakolat lepergését, és a penész jelenlétét jelentheti. A repedések jelenléte arra utalhat hogy valami elmozdult. Vékony repedések még új építésű háznál is jelentkezhetnek, de vastagabb és hosszantartó repedéseket érdemes figyelmesen átvizsgálni, és akár mérőszalaggal méréseket végezni az eltérések pontos láthatóságához. Lehetőleg minden négyzetmétert nézzünk át figyelmesen.

Tehát egy használt, de újonann vásárolt házon érdemes ezeket a problémákat tüzetesen átvizsgálni, mert egyrészt megelőzhetjük vele a nagyobb gondokat, és alkuképesebb árat tudunk kialkudni, pont mint egy használt autónál.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....