Hogyan alakítsuk ki az előkertet ?

  • Olvasási idő:3perc

Ha szép, és rendezett küllemű házunk van, akkor a kertünknek is hasonló benyomást kell keltenie. Sok látogató, vendég, de még az utca embere is legtöbbször az előkertet veszi észre, mert az utca felől ez a terület látszik legelőször. Nincs annál lehangolóbb mint egy szép ház csúnya, vagy elhanyagolt kertje. Ezért a kertes házban lakó háztulajdonosoknak erre a területre is kiemelt figyelemmel kell foglalkozni, és legfőképp gondozni. A szép kert kialakításához türelem és némi pénz szükségeltetik, hogy mindíg a legszebb arcát mutassa. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a előkertjükre, pedig kisebb-nagyobb összeget és munkát belefektetve rengeteget dobhat a háznak, és környezetének látványán és hangulatán. Kertünk kinézetét a növényzet, a növényzet elhelyzkedése és fajtája, különböző térkövek és járdák, építmények, kis utak, virágágyás, kerítés, és ezek összképe határozzák meg.

Növényekkel és virágokkal teli előkert
Növényekkel és virágokkal teli előkert

Különbséget kell tenni az előkert, és hátsókert között. A két kertféle között elrendezésben, és a tereptárgyak különbözőségében mutatkozik meg. Az előkertet mint egy kirakatot kell elképzelni, és törődni vele. Ide kerülnek a virágágyások, térkővel kirakott utak, és nagyban a kerítés határozza meg az autóbeállóval együtt az összképet. Fontos hogy a kert elrendezése, rajta lévő épületek, összhangban legyenek a ház stílusával, atmoszférájával. A kert kialakítása általában a tulajdonos személyiségéhez is szokott illeszkedni. A zárkozott típusú embereknek általában magas kerítés vagy kőfal szokta fogadni az utcafrontról érkezőket, a nyitott, nagy kerti bulikat tartó személyeknek általában hivalkodóbb, többet láttató kertjük, előkertjük van. Aki gazdálkodó típus annak az előkertjét is alma és mennyfa “dísziti”, a hátsó kert meg tele van gyümölcsfákkal és zöldségágyásokkal.

Ha az előkertünket akarjuk szebbnek láttatni akkor vegyük figyelembe hogy akármilyen azért nem lehet, mert vannak bizonyos szabályok amelyeknek a városépítészeti előírásoknak hívnak, és nekik kell megfelelni. A városépítészeti előirások településenként, kerületenként változnak, általában annak a lokalizált terület jellegét követve. Például egy villákkal övezett területen nehezen kaphat engedély egy parasztház jellegű épület. Az előkertünk szerencsés esetben alkalmazkodik az adott terület jellegéhez, építészeti megoldásaihoz, a szomszéd ház kertjéhez, feltételezve hogy az is rendezett és gondozott.

Szép és hasznos megoldás lehet a bejárati ajtóhoz vezető járda, vagy utacska kivilágítása napelemes lámpákkal, amik napközben feltöltődnek és éjszaka világítanak. Ha lépcső vezet a bejárati ajtóhoz akkor azt lehetőleg úgy alakítsuk ki hogy egy kicsit ívben forduljon, és szép korlátja legyen. Ha még növényekkel is feldobjuk akkor szinte biztos hogy sok tekintetet fog vonzani, és sokan úgy akarják megoldani a sajátjukat is. Ha műnövényeket használunk akkor a gondozásukat is megspórolhatjuk, az időszakos eső pedig letakarítja a rárakódott port. A kerités mellett lévő sövény is jól tud mutatni, feltéve ha gondozott, viszont nyáron sok repülő rovar lakhelye lehet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....