3D háznyomtatás folyamata

  • Olvasási idő:3perc

A technológiai fejlődés nem csak a techiparban, hadiiparban, gyógyszerészeti, orvosi, és még számtalan ágazatban mutatkozik meg egyre jobban, hanem az építőipart is elérte. Új anyagok, új technológiák, újfajta eljárások bontakoznak ki és terjednek el. A felhasznált anyagok minősége, műszaki és fizikai tulajdonságainak egy részét már számítógéppel tervezik és modellezik. Az innováció és az újabbnál újabb eljárások lassan a mindennapok részévé válik.

Nyomtatás csak nagyban

Az alaptól a tetőig számtalan új megoldás tör felszínre és terjed el egyre gyorsabb ütemben. Gondoljunk csak például a háznyomtatásra, amellyel egy szokványos háznak a falainak a felrakására fordított idő töredékéből ugyanazt megvalósítja. Ez a technológia már kiforrott eljárásnak számít külföldön, de már itt Magyarországon is kezdenek vele ismerkedni az építési vállalkozók. Nagy előny hogy éjjel-nappal képes dolgozni, és ezáltal napi 100-150 négyzetméter falat képes felrakni rendkívüli pontossággal. Ezenfelül a nyomtatott fal tulajdonságai a gyors elkészülés mellett a fizikai jellemzőkben is túlszárnyalja a sima téglafalat. Nyomószilárdsága közel 2-szeres, húzószilárdsága 13 Mpa körüli, 1000 Celsius fokos hőnek 2 órán át is ellen tud állni. Azonfelül a fal kialakítása is tágabb határok között mozoghat, lehet íves, mintázott, térben eltérő. Szóval tényleg csak a képzelet szab határt a kialakításának, így a megrendelők, tervezők sokkal szabadabban gondolkodhatnak a formákat illetően.

Nyomtatóval történő házépítése
Nyomtatóval történő ház építése

A folyamat nem igényel különösebb előkészületeket, és sokkal tisztább megoldás lehet mint a hagyományos építéssel járó fal felrakása. A beton amivel az ilyen 3D nyomtató dolgozik egy speciális geopolimer beton amely szinte azonnal kötni kezd mihelyt elhagyja a nyomtatófejet, és e tulajdonsága miatt nagyon gyorsan lehet a falazással haladni. A falazás mellett a födémet, és a tetőszerkezetet is lehet ilyen technológiával elvégezni. A speciális beton fizikai tulajdonságának köszönhetően a földrengéseknek is kiválóan ellenállnak, habár Magyarországon ennek elhanyagolható a veszélye, bár jó ha ezt a tulajdonságot is észbe tartjuk.

Gyorsaság és egyszerűség

A 3D nyomtatóval való építkezés folyamata elég gyorsnak mondható. A nyomtatót egy konténerben az építési telekre viszik teherautóval, utána a nyomtatót és a betonpumpát kirakodják, a nyomtatót a pontos helyre pozicionálják és vízszintezik, és utána következik az érdemi munka amikor a gép rétegről rétegre nyomtatja ki a különleges betont az előzetes tervek szerint. A 3D nyomtatóval történő építkezésnek még a nagy előnye hogy sokkal kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, mert nem a szokványos betonanyaggal dolgozik. Az nyomtatás ára körölbelül megegyezik egy hasonló nagyságú, és szerkezetű normál ház építési költségeivel, viszont sokkal hamarabb kész van, ami azért ólcsobbá teszi mert nem kell hónapokig a szakemberek és munkásaik költésgét is állnunk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....