Okosotthonok, smart home-ok jellemzői

  • Olvasási idő:2perc

A technológiai újításáokról már volt már szó előző cikkemben is, amely a 3D háznyomtatásról íródott. A technikai szint mai állása azonban nem csak a háznyomtatásra szorítkozik, hanem átlépve a küszöböt a helységekben is helyet kap. Az utóbbi években hatalmas erővel, és hatalmas befektetésekkel haladtak abba az irányba építésipari, és techcégek hogy otthonunkat távolról irányíthatóvá tegyék. Ennek van jó és rossz oldala is, ennek az eldöntése kizárólag a háztulajdonosra van bízva.

Automatikus házfelügyelő

Előnyei közé sorolhatjuk a kényelmet, energiatakarékosságot, és a biztonságot is, ha arra gondolunk hogy akár külfödről be tudunk kukkantani a helységekbe. Vagy automatikus risztást küld a legközelebbi rendőrörsnek ha betörőt észlel a rendszer. Hátránya viszont hogy jelen pillanatban még nincsenek kiforrott rendszerek ezek törvényi szabályozására, és rengeteg homály fedi még a felelősségi kérdéseket ha valami rendellenesség, netán baj következik be. Azonfelül újabb rendszerek, szoftverek, adatbázisok, emberek felügyeletére vagyunk bízva akiket nem ismerünk személyesen. A számítógépes bűnözőknek egy újabb terület nyílik meg, amellyel pénzt, és irányítást tudnak szerezni a ház felügyelete felett. Az ilyen hátrányok lefaragásán is dolgoznak az érintett cégek, de mint tudjuk a bűnözők általában mindíg egy-két lépéssel előrébb járnak a szabályozó és rendvédelmi hatóságoknál.

A smart home rendszer rengeteg dolgot bír figyelni automatikusan
A smart home rendszer rengeteg dolgot bír figyelni automatikusan

De mitől lesz egy otthon okosotthon vagy az úgynevezett smart home ? Az okosotthonok jellemzője hogy a lakás vagy ház telis tele van érzékelőkkel, szenzorokkal. Ezek figyelik a hőmérsékletet, páratartalmat, árnyékolókat, klímát, garázskaput, azt hogy az ajtók nyitva vagy csukva vannak e, mozgást és tüzet is érzékelnek. Így tudják szabályozni a hőmérsékletet, páratartalmat, világítást, akár valós időben automatikusan vagy távolról vezérelve okostelefonról. Tehát a háznak a gépészetét, villamosságát, biztonsági rendszerét tudjuk szabályozni automatikusan vagy általunk irányítva. A rendszert be lehet még tanítani hogy milyen időpontokban kezdjen el fűteni, világítást bekapcsolni, árnyékolókat nyitni-zárni, stb. Tehát a jövő már itt van, megfelelő mérlegelés mellett döntsünk róla Mi hogy használjuk őket vagy se.

A smart home részei

Ezek a rendszerek legtöbbször három részből állnak, vezetékes vagy anélküli kommunikációs csatornából, perifériás eszközökből ami az érzékelőket és szenzorokat takarja, és végül az egésznek az “agyából” a központi vezérlő egységből ami egy ezeket az eszközöket összehangolja és irányítja, ami egy speciális szoftvert jelent. Ezeket a rendszereket lehet irányítani a hozzá kifejlesztett érintőképernyős egységről, okostelefonról, laptopról.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....