Napelemes rendszerek

  • Olvasási idő:3perc

Napelemes energiaellátás

Még régen az emberek, hiába falun vagy városban laktak, nem sok nerergiaellátási rendszer közül választhattak. A gazdagabbaknak vizimalom és szén, a szegényeknek a fa adhatta csak a meleget. Most a 21-dik században azonban már nem ennnyire szűkösek a lehetőségek. Választhatunk a pénztárcánknak, az igényünknek, az infrastrukturális helyzetnek megfelelően a energiaellátási rendszerek közül. A modern kori rendszerek közül most a napelemes rendszert vesszük górcső alá, annak is inkább az előnyeiket és a hátrányaikat emeljük ki. Az idén induló otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően az energiaellátási rendszereket is felújíthatjuk, vagy akár új rendszert is szolgálatba állíthatunk. A 3 millió forintos állami támogatás, és az önerőt akár napelemes rendszerek beépítésére is lehet fordítani, amivel akár közel nullára is csökkenthetjük az energiára fordított költségeket. Ezért a napelemes energiatermelést vizsgáljuk meg egy kicsit.

Napelemes rendszerek

Magyarországon a környezettudatos építkezés szerencsére egyre jobban kezd elterjedőben lenni, amibe beletartozik hogy egyre többen a napelemes energiatermelést választják mint az elsődleges energiához jutó lehetőséget. Amellett hogy a napelem olcsó áramhoz juttatja a házat, amellett az értékét is nagyban növeli, plusz a környezet is hálás lesz érte. A modern technológiának köszönhetően a napelemek is egyre nagyobb százalékba tudják hasznosítani a napsugarakat. A napelem, amely még most legtöbbször szilíciumból készül, alakítja át a napból érkező fotonokat villamos energiává, de már most kisérleteznek olyan anyagokkal, például a perovszkitekkel, amelyek hatékonysága már most eléri a 20%-ot, szemben a jelenleg használatban lévő 8-16%-os hatékonyságú szilícium alapúval szembe.

Napelemet nemcsak a tetőre, hanem akár a talajra is lehet telepíteni
Napelemet nemcsak a tetőre, hanem akár a talajra is lehet telepíteni

A napelemes rendszer kiépítése például egy 4 tagú családnak kb 1 és 3 millió forint között lehet kivitelezni. A megtérülése kb 10-15 év lehet. Az hogy mennyi napelemet akarunk használni az az általunk felhasznált energiamennyiségtől függően válasszuk meg, amit a nnapelemet telepítő cég tud pontosan meghatározni előzetes felmérésekkel. A telepítés helyszinének megválasztása függ a ház fekvésétől, a környező domborzattól, a ház vagy kert beárnyékoltságától. Napelemet nem csak a tetőre, hanem talajra is szoktak telepíteni, ha a tetőn a tető kialakítása, vagy helyzete miatt az nem lenne előnyös. Egy átlagos 80 négyzetméteres háznak körülbelül 4-8 négyzetméternyi napelem tud annyi áramot szolgáltatni hogy a teljes áramfelhsználás 70-80%-át tudja fedezni. Ezért érdemes meggondolni a napelemek telepítését, amik rövid távon azonnal tudják éreztetni a költségek csökkentését.

Napelemes rendszer előnyei

Egyszeri beruházással elintézhető az ilyenfajta energia használatba vétele. Az állami támogatással most lehetőség nyílik hogy jóval olcsóbban tudjunk erre a technológiára átállni. A napenergia kifogyhatatlan és környezetbarát. Minimális karbantartást igényel a telepítést és üzembehelyezést követően. Nem jár semmiféle károsanyag kibocsátással, ami a környezetnek tesz jót. Megemeli a ház értékét. Kiváló energiabesorolást fog kapni a ház, feltéve ha a többi szempont is megfelelő úgymint a hőszigetelés vagy az alapanyagok minősége.

Napelemes rendszer hátrányai

Hátrányai közt a magas telepítési költség, a napsugárzástól való váltakozó energiaszolgáltatás, és az így előállított energia tárolhatóságát tekinthetjük negatívumnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....