Mi az az infravörös fűtés ?

  • Olvasási idő:3perc

A látható fény színspektruma a kékeslila színtől a vörös színig terjed, ami az elektromágneses fényspertrumnak az a része amit az emberi szem fényként érzékel, ami 390 és 750 nanométer közötti sugárzás. Az infravörös sugárzás tarománya a vörös színen túl 780 nanométer környékén van. Ezeket a sugarakat az emberi szám már nem fényként érzékeli, de a bőr melegérző idegei hőhatásként érzékeli. Az infravörös sugárzásnak magas hőközlő képessége, úgynevezett termális tulajdonsága van.

Éppen ezért az infravörös fűtésen azt értjük amikor speciális fűtőtestekkel, vagy ha jobban tetszik sugárzókkal, az infravörös tartományban lévő sugarakat bocsátanak ki. Az infravörös fűtés tulajdonsága hogy nem a levegőt melegíti fel, hanem az embereket és tárgyakat, amelyek képesek elnyelni az effajta sugárzást. Tehát az infravörös sugárzás nem fényt, hanem hőt képes közvetíteni. Az infravörös fűtés is elektromos áramot használ fel, az áramfelhasználás függ az infrapanelek minőségétől, a panelek mennyiségétől, a helység nagyságától, és az elvárt hőfoktól. Tehát az infrapanelek is ugyanolyan áramfogyasztó egységek mint bármi más a házban, csak az elektromos áramot infravörös hullámokká konvertálja, amik közvetlenül a tárgyakat és élőlényeket képesek melegíteni. Az infravörös fűtést nem szabad összekeverni a mikrohullámmal, az infravörös fűtést úgy képzelhetjük el majdnem, mint ahogy a nap melegíti a tárgyakat, csak ebben az esetben a fény nem látható, csak a hőérzet érezhető.

A jó minőségű infrapanel meglehetősen egyenletesen melegíti fel a szobát
A jó minőségű infrapanel meglehetősen egyenletesen melegíti fel a szobát

Ha a levegő hőmérsékletét is magasabbnak érezzük, az abból adódik hogy a sugárzást elnyelő tárgyak vagy élőlények a felmelegedésük során a környezetüknek is leadnak valamennyi hőt, így ezáltal a levegő hőmérséklete is emelkedhet, tehát az infrasugárzást elnyelő tárgyak és élőlények fűthetik valamennyire a levegőt, mert maguk is melegebbé válnak. Hasonló mint amikor egy hideg téli napsütéses napon az arcunkon érezzük a nap melegét, viszont a hőmérséklet alacsony. Ez azért van mert a nap infravörös sugárzást is kibocsát, ami mi felfogunk. Az infravörös melegítésnek a gyökerei a második világháborúig nyúlnak vissza, amikor a bombázórepülőgépek személyzetét ilyen módszerrel melegítették fel a nagy magasságban lévő hideg ellen. Az infravörös fűtést általában kiegészítő fűtésként használják a hagyományos, konvencionális fűtés kiegészítéseként. A hagyományos fűtéssel a levegőt melegítjük fel, amely érintkezve a tárgyakkal, élőlényekkel, és a fallal találkozva azokat melegíti fel, ezekben az esetekben az infravörös hősugárzás minimális.

Az infrafűtés felépítése

Az infrafűtőtesteket egy vastagabb fóliaként, vagy panelekként képzeljük el ami az infravörös sugárzást kibocsássa, az alakjuk általában téglalap alakú és legtöbbször több darabot használnak belőlük. Felületükön kerámiaszemcsékkel bevont réteg található, ami a kibocsátásért felel, a hátoldalukon pedig hőtükrös szigeteléssel ellátott grafitmassza található ami nem engedi más irányba a sugárzást. A fűtőpaneleket általában a falakra, és a padlóra szokták elhelyezni. Ha a padlón helyezik el a paneleket akkor valamilyen szinten padlófűtésként is használhatjuk.

Kerámiabevonatos infrahősugárzó panel
Kerámiabevonatos infrahősugárzó panel

Több fajta eljárással készült infrapanelekkel találkozhatunk a kereskedelembe, de jelenleg a grafitmasszás infrapanelek számítanak csúcsminőségűeknek, amik félgömbszerűen képesek a infrasugarak kibocsátására, ezáltal nagyobb területet képesek lefedni, a kibocsátás 2-4 méterig érezteti a hatását. Az olcsóbb fajta infrapanelek csak egyenes, fókuszált irányban képesek az infrasugarat közvetíteni, ezért a megfelelő hatékonyság eléréséhez több panelt vagyunk kénytelenek használni. A többféle fűtési szempontok figyelembe vételével mindenképp kérjük szakember véleményét az áramfogyasztást, és a panelek elhelyezését illetően.

Az infrafűtés előnyei

Az infrafűtés előnyei közt említhetjük a vékony kialakításnak köszönhetően hogy szinte bárhova elhelyezhető. Gyorsan, különösebb átalakítások nélkül telepíthetőek, rövid a felfűtési idejük, viszonylag olcsón üzembehelyezhetőek, a levegő minőségét az antibakteriális hatásának köszönhetően tudja javítani.

Az infrafűtés hátrányai

Nem megfelelő minőségű panelek gyenge a hatásfoka miatt a megfelelő hőmérséklet eléréséhez több panelt kell felhasználni, amely az áramfogyasztást nagyon megemelheti.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....