Vízgazdálkodás a fürdőszobában

  • Olvasási idő:3perc

A fürdőszobát mindennap, minden személy használja napjában többször is. Ami például az afrikai embereknek luxus, az nekünk teljesen természetes hogy napi több tíz liter iható vizet lefolyatunk a csatornába. A kerti locsolást nyáron most ne vegyük be a vízfogyasztásba, pedig az a tevékenység is valamilyen szinten vízpazarlásnak tekinthető. A tiszta, iható víz egyre nagyobb kincs a világunkba aminek nem tulajdonítunk kellő figyelmet.

A tiszta ivóvíz egyre nagyobb kincs a földön
A tiszta ivóvíz egyre nagyobb kincs a földön

Szerencsére Magyarország vízellátásával nem szokott gond lenni, mert a Kárpát-medence vízellátottság szempontjából szerencsés helyzetben van, és ami van az is jó minőségűnek mondható.Viszont az egyre több szennyezőanyag a vízkőrzésbe bekerülve, egyre nagyobb kihívást jelent a víz tisztítása a vízszolgáltató műveknek. A környezet kímélése, és a költségeink csökkentése szempontjából kezdjük el okosabban használni a kárba veszett vizet.

Ne hagyjuk hogy a víz kárba menjen, pár tanács

Ha nagy a család akkor az nagyobb vízfogyasztást is feltételez. Fontoljuk meg hogy nem e lenne érdemes gyűjteni az ilyen típusú vizet. Természetesen nem emberi fogyasztásra, de wc öblítésre, vagy akár mosásra is alkalmas lehet. Ennek a víznek a felfogására lehet hogy érdemes lenne egy szennyvíz-gyűjtő rendszert telepíteni. amit akár házilag mi is meg tudunk valósítani. Továbbá ellenőrizzük hogy nincs e szivárgás valahol, akár a kádnak a dugóját is, de a csöveket mindenképpen. Nézzük meg hogy az összes elzárt csap mellett megy e a vízóra, ha csak már kicsit is megmozdul a kerekecske elzárt csapok mellett  akkor kezdjünk el gyanakodni, és a szivárgás okát minél előbb kideríteni. Ha túl forró vízhőfokra van állítva a vízmelegítő vagy a bojler, akkor azt állítsuk 40-45-fokra. Az ilyen meleg víz is pont jó lehet zuhanyozásra, vagy fürdésre, de nem kell hozzá pluszban hideg vizet keverni, és hogy ha kisgyermekünk van akkor megelőzhetjük hogy véletlenül leforrázza magát ha tűzforró a víz.

Ha tehetjük akkor zuhanyozzunk, egy átlagos 3 perces zuhanyzás harmadannyi vizet fogyaszt mint egy fürdés. De ha már a fürdés mellett döntünk akkor a kádunk legyen optimális méretű. A standard kádak űrtartalma között akár kétszeres eltérés is lehet, válasszunk akkora kádat amibe pont elférünk, és annyi vizet használjunk hogy csak épp ellepje a testünket. Ha a zuhanyzásnál későn jön a melegvíz, mert távolabb van a vízmelegítő, vagy bármi más oknál fogva, akkor a meleg víz megérkeztéig fogjuk fel a vizet egy lavórba. Ez esetenként 2-3 liter is lehet zuhanyzásonként, és személyenként. Egy nagyobb család így naponta akár 10-20 liter vizet is tud megspórolni amit utána felhasználhat a kutya vizének, vagy a szobanövények öntözésére. A víztakarékos zuhanyrózsával fele annyi vízből is le tudunk zuhanyozni úgy hogy nem is vesszük észre hogy kevesebb víz éri a testünket, az újabb víztakarékos zuhanyrózsák megfelelően nagy víznyomás mellett porlaszják a vizet ami szintén azt az érzetet kelti hogy több vízzel zuhanyozunk mint ami a testünket éri.

Víztakarékosság a mosdónál is

Talán a legkézenfekvőbb megoldás hogy víztakarékos csapokat használjunk, mert a mosdó napjában többször is használjuk, és a sok kicsi sokra megy elvével havonta is jelentős mennyiségű tiszta vizet takaríthatunk meg. A keverőcsapos megoldással hamarabb állíthatjuk be a kívánt hőfokot, és ne teljes erővel engedjük a vízsugarat. Ha fogat mosunk, vagy borotválkozunk akkor ne folyassuk a vizet hiába.

Használjunk keverőcsapos, és szűkítővel ellátott csaptelepet
Használjunk keverőcsapos, és szűkítővel ellátott csaptelepet

Fogjuk fel az esővizet

És végezetül ha kertes, ha társasházban élünk, akkor próbáljuk meg felfogni az esővizet ami wc öblítésre is használható. Azonfelül növényeket is öntözhetünk vele, a szobanövényeknek különben is sokkal jobb az esővíz mint a csapvíz, mert az esővízben több ásványi anyag is található, és még ingyen is van.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....