Régi tapéta leszedése

  • Olvasási idő:3perc

Ha tapétázásra szorul a falunk, és rajta van még a régi tapéta akkor evidens hogy a régi tapétától meg kell szabadulni, lehetőleg úgy hogy csak a régi tapéta jöjjön le, a vakolat alatta épségben maradjon. Érdemes kellő odafigyeléssel végezni ezt a munkát, mert annyira nem jó dolog a durván leszedett tapéta után még vakolni is, vagy kijavítani a leszedés által megsérült falat. A tapétázandó fal előkészítése legalább olyan fárasztó, és fontos feladat mint maga a tapétázás. A nem megfelelően előkészített falon a tapéta a legtöbb esetben nem megfelelően tapad, vagy színátütések jelennek meg rajta, amitől a ráfordított munka kárbavész. A tapétázás előkészítéséhez készüljünk fel rendesen szerszámokkal és ráfordított idővel. A szerszámok úgymint a szivacsok, spatula, glettvasak, legyenek munkára készek és tiszták. A tapéta leválasztásához készüljünk gőzölős tapétaleválasztó készülékkel, mert azzal rendkívüli mértékben le tudjuk egyszerűsíteni a leválasztást, és a falba se tudunk nagy károkat előidézni.

Előkészületek a régi tapéta leválasztásához

A helységet ahol a tapétázni akarunk először is áramtalanítsunk, és ezután vegyük le a konnektorok és kapcsolók műanyag keretét. A keretet azért szükséges levenni mert a tapétázás úgy szép hogy a kapcsolóknál a tapéta kicsit befut a műanyag fedél alá, ezt a munkát ne spóroljuk le. Tehát a régi tapétát mindenképp el kell távolítani mert ha nem, akkor az új tapéta a száradási feszültségektől magával rántja a régit, és mindkét tapéta, az új és a régi is lejönnek.

A régi tapéta leválsztását óvatosan végezzük
A régi tapéta leválsztását óvatosan végezzük

A régi tapéta “ragaszkodása” függ az akkor használt ragasztó típusától, mennyiségétől, állagától, a fal nedvszívóképességétől, és a tapéta nedvességtartalalmától. Ha vízben oldódó ragasztóval lett feltéve a régi az a jobbik eset, diszperziós ragasztó esetén már nehezebb a dolgunk. A lényeg hogy a fal és a régi tapéta között meg kell szüntetni a kötést. Ehhez használhatunk úgynevezett tapétatigrist, ami állítható mélységben képes felnyitni a tapétát, és ezáltal nem sértjük meg a vakolatot vagy falat. Ezután a keletkező nyílásokon spricceljünk bele oldószeres vizet ami megkönnyíti a leválasztást. Ez főleg akkor hatásos ha már esetleg több réteg tapétát kell leválasztani a falról. Ha olyan tapétával találkozunk amelyek különösen ragaszkodnak a falhoz, akkor vegyük elő a gőzölős tapétaleválasztó készüléket.

Gőzölős tapétaleválasztó készülék
Gőzölős tapétaleválasztó készülék

A forró gőz hatására a tapétaragasztó alkotórészei meglágyulnak, és szinte kézzel le lehet szedni a fal sérülése nélkül. Ha nincs gőzölőnk akkor szivaccsal, és oldószeres melegvízzel puhítsuk meg a régi tapétát, és utána kezdjük el a sptulával óvatosan a régi tapéta leválasztását. A leválasztó vizet festőhengerrel, szivaccsal, vagy spricceléssel vigyük fel, úgy hogy ne maradjon száraz rész a régi tapétán. A régi tapéta végeinél adjunk még több vizet hogy még könnyebb legyen a leválasztás.

Tanácsok a régi tapéta leválasztásánál

A fő leszedő szerszámunk a spatula, itt arra vigyázzunk hogy az éle teljesen egyenes legyen, máskülönben megnő a veszélye a fal felsértsének. Ha a vízbe, amivel puhítjuk a régi tapétát, egy kevés ragasztót keverünk, akkor sokkal tovább marad nedves a fal, és így még puhább lesz a régi tapéta. Ha a falra felvisszük a vizes oldatot akkor legalább 20-30 percig áztassuk, ha szükséges akkor végezzük el mégegyszer az áztatási műveletet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....