Ha klímaberendezés vásárlását tervezzük…

  • Olvasási idő:3perc

Az egyre melegedő, és korábban jelentkező nyarakon felüdítő dolog amikor a hőség elől a klimatizált helységekbe vonulhatunk vissza. Ehhez a mutatványhoz természetesen egy klímára lesz szükségünk, és az se árt ha jól van szigetelve a házunk. Viszont a klíma beszerelésnél követhetnek el olyan hibákat a szerelők, amelyek nagyban leronthatják a klímaberendezés hatásfokát, és ezzel együtt meg is drágítják a működtetését. Mielőtt üzembehelyezünk egy klímaegységet, de már a telepítés során, fogadjunk meg pár tanácsot hogy a berendezés teljes hatékonysággal üzemelhessen.

A kül és beltéri egység ne legyen messze egymástól

Ha klímaberendezést telepítünk arra figyelni kell hogy a kül, és beltéri klímaegység ne legyen 3 méternél távolabb egymástól. Ez a probléma akkor szokott előjönni ha a telepítés alkalmával nem történt előzetes felmérés a klíma helyét illetően. A nagyobb távolság elérése is megoldható a kül, és beltéri egység szerelésénél, de ennél nagyobb távolságnál romlik a berendezés hatékonysága, és megdrágítja a beszerelést.

A klímaberendezés méretezése

A klímaberendezés méretét, hogy mekkora teljesítményt válasszunk, több tényező is befolyásolja. Mekkora légköbméretű helységeket szeretnénk hűteni, milyen minőségű a ház szigetelése, mennyi helységet szeretnénk hűteni. A klímaberendezést célszerű 10-30%-kal túlméretezni mint amennyi pontosan ki van számolva az adott területre. Ha egész álló nap megy a klímaberendezés akkor a meghibásodása is előbb fog bekövetekezni a folyamatos használattól. Egy erősebb klíma kevesebb üzemórával fog ugyanakkora hatásfokot elérni, mint amelyik hajszálpontosan van kiszámolva a tervezett hűtésre. Hiába fogyaszt több energiát egy nagyobb klíma, de nem fog egész nap menni ami miatt többet fogyasztana, ráadásul a töltésére és meghibásodására is ritkábban kell számítani mint egy kisebb klímaberendezés esetén.

A cseppvíz megfelelő elvezetése

A klímaberendezés során kondenzvíz keletkezik amikor a hideg hőcserélő cső találkozik a melegebb levegővel. Ez víz formájában szokott jelentkezni a kültéri egységnél, onnan szokott lefolyni ha nincs meg a megfelelő elvezetés.

Előzzük meg a klímaberendezés csöpögését a jószomszédi viszony végett
Előzzük meg a klímaberendezés csöpögését a jószomszédi viszony végett

Ezt megfelelően kell kivitelezni, mert ha társas, vagy lakótelepi panelhez szereltetjük a klímát akkor a vízcsöpögés másokat is zavarhat, mert naponta több liter kondenzvíz csöpöghet a szomszéd ablakára, vagy falára. Ennek elkerülésére különösen ügyeljünk ha nem akarunk kellemetlen pillanatokat a szomszédokkal. Ezt a problémát klímaszerelő szakemberek tudják orvosolni, és megelőzni.

Kérjünk garanciát erre is

Azt gondolhatjuk hogy ha megveszünk egy terméket akkor arra automatikusan jár a garancia. Ez a legtöbb esetben így van, de nem mindíg. Ha klímaberendezés vásárlásán gondolkodunk akkor azt minden esetben jótállással vegyük meg. Ha úgy vesszük a berendezést hogy a beszerelést is vállalja az eladó cég, akkor a szerelésre is kérjünk garanciát. Ha független klímaszerelő szakemberrel dolgoztatunk akkor az is adjon garanciát a munkája minőségére. Súlyos százezrekbe kerülhet ha erről megfeledkezünk vásárlásnál, vagy a beszerelésnél. A garancia minimum egy évre szóljon, mert a problémák ennyi idő alatt azért meg szoktak mutatkozni ha a berendezésnek valami rejtett hibája van, vagy ha a szerelésnél hiányosságok történtek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....