Belső szigetelés, ha kintről nem lehetséges

  • Olvasási idő:2perc

Egy lakást vagy házat a legtöbb esetben kívülről szoktak szigetelni. Logikus is az, hogy a kintről jövő hőmérséklet ingadozásokat az első védelmi vonalnál, a falnál próbáljuk kordában tartani, ahol a legcélszerűbb, és legegyszerűbb a hőszigetelő anyagok falra felrakása. Viszont vannak olyan esetek amikor nem lehet a kinti hőszigetelést megvalósítani. Ha az épület történetesen műemléki védelem alatt áll, akkor sajnos bentről vagyunk kénytelenek a hőszigetelést megoldani, mert a műemlék védettségű épületekre külön törvényi szabályozások léteznek, vagy ha az épület kialakítása miatt nem lehetséges a kívűlről való szigetelés.

Műemlék védettségű épületek falait az eredeti állapotban szabad csak tartani
Műemlék védettségű épületek falait az eredeti állapotban szabad csak tartani

Belső szigetelés hátránya

Sajnos a belső hőszigeteléseknek inkább hátránya, mint előnyei léteznek. Először is hasznos helyet von el az épület szabad belső területeiből, másodszor a külső fal fizikai viszonyai is megváltozhatnak hőmérséklet, és a nedvesség szempontjából.

Belső szigetelés előnye

Előnye szinte csak annyi, hogy nem kell az állványozással vesződni a falnál, és ha nincs elég elkölteni való tőkénk akkor akár helységről helységre is haladhatunk a szigeteléssel, így akár évekre elhúzhatjuk a teljes hőszigetelési folyamatot.

Így alakítsuk ki a belső szigetelést

A fal védelmébe érdekében a fal és a szigetelés közé egy levegőzáró réteget alakítsunk ki gipszkartonból, gipszkötésű rostlemezekből, vagy akár polietilén fóliákból. A levegőzáró réteg kialakításánál mindenképp ügyeljünk hogy ne alakuljanak ki hőhidak, és ne legyenek rések.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....