Milyen, és milyen vastag hőszigetelés kell nekünk ?

  • Olvasási idő:2perc

Egy háznak a szigetelése legalább olyan fontos mint az ember bőre. Lehet hogy sántít egy kicsit a hasonlat, de azért értjük. A ház szigetelésénél a legfontosabb szempontok a hőszigetelés anyaga, annak vastagsága, és a felrakás minősége. A megfelelő minőségű szigetelés télen-nyáron komfortos hőmérsékletet biztosíthat, feltéve ha a falazatra a megfelelő hőszigetelést biztosítjuk. Fontos tisztába lenni azzal a ténnyel hogy nem mindegy hogy milyen falazatra milyen szigetelőanyagot választunk, és annak milyen vastagságot tervezünk. Vegyük sorra a három leggyakoribb hőszigetelőanyagot.

Hőszigetelő anyagok

A leggyakrabban használt anyag a kőzetgyapot, aminek az anyaga a bazaltkő, aminek kiváló tulajdonsága a tartóssága. Tetőtérnél a szarufák kitöltésénél is használják, természetesen a falakon kívül. A kő, vasbeton, vályog, fa, és téglafalakra használhatjuk őket. Ha a fal, és a hőszigetelőanyag nem “illik” össze, akkor a ház úgynevezett beizzadásával is találkozhatunk, ami azt jelenti hogy a páratartalom nem tud megfelelően távozni az épületből.

Másik hőszigetelésre alkalmas anyag a jól ismert hungarocell, vagy expandált polisztirol, amit téglalap alakú kivitelben szoktak árulni. Remek hőszigetelő képességét a hungarocell celláiban lévő levegőnek köszönheti, ráadásul a grafitadalékos változatának körülbelül 10-20%-al jobb az hőszigetelő képessége a sima hungarocellnél. Felhasználása a kő, vasbeton és téglafalakra ajánlatos.

A leggyakoribb hőszigetelőanyag a hungarocell, vagy polisztirol táblák
A leggyakoribb hőszigetelőanyag a hungarocell, vagy polisztirol táblák

És végül a szintén ismert hőszigetelő anyag a vízálló extrudált polisztirol, vagy másnéven a vízálló hungarocell. Általában a lábazatra, és olyan helyekre ajánlatos ahol víz jelenléte lehetséges. Hőszigetelő képességét víz jelenlétében sem veszíti el.

A falhoz milyen hőszigetelést válasszunk ?

A fentebb leírtakon kívül a fa, és vályogfalon csak lépésálló kőzetgyapotot használjunk, téglafalra az expandáltés extrudált hungarocell használható. Ytong és betonfalon használhatunk, sima kőzetgyapot, és a kétfajta hungarocell is használható.

Hőszigetelőanyagok átlagos vastagsága

Nagy általánosságban itt vannak a szigetelőanyagok vastagsága, ami természetesen változó, annak függvényében hogy az épület melyik részén lesz használatban. Pincefalon és a lábazaton általában a legkisebb vastagság 10 cm, míg a sima talajon lévő padlóra 8 cm minimális hőszigetelés ajánlott. Lapos, és magastetőn 20 cm. A falakra 15 cm. 2021-től ezek az értékek némiképp változnak mert a fajlagos hőveszteségi tényezők szabályozása szigorodott, ezért a fentebb való értékekre kb 5-10 cm-et kell rászámolni minden felületre. Pontos becslést nehéz adni, mert a háznak különböző tényezőitől is függ az ajánlott hőszigetelőanyag vastagsága.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....