Ha lépcső kell a kertbe

  • Olvasási idő:2perc

Az Alföldön nem annyira jellemző, de Magyarország más tájain sok hegység, és dombság található. A hegy, vagy dombvidékre épült házak kertje sokszor nem sík felületen fekszik. Ha a kertünkben szintkülönbség van, és ha azt akarjuk hogy az emelkedőket elegánsan küzdjük le, akkor építsünk lépcsőt házilag. A kerti lépcsők lehetnek betonból, téglából, fából. Egyszerű és szép a téglából készült lépcső, és nem is nehéz elkészíteni.

Többféle anyagból készíthetünk szép lépcsőt
Többféle anyagból készíthetünk szép lépcsőt

Ha téglából készítjük el a lépcsőfokokat akkor célszerű valamilyen szép szinezetű dísztéglából építeni a lépcsőt. Ha téglából készül a lépcső akkor 3-féle lépcsőmagasság méret közül választhatunk, ha fektetve, állítva, vagy ha az oldalára állítjuk a téglát. A külsejét akár burkolhatjuk, díszkővel, vagy díszes csempével is.

Lépcsőfokok méretei

A legjobb méret talán ha az oldalán van, azaz a közepes mérető lépcsőfok magasság. A lépcsőn akkor kényelmes közlekedni ha a fokai szélesek és alacsonyak, ilyenkor fektetve van, de nagyobb magasság leküzdésénél több darab kell belőle. Ezért célszerű az élére állítva, közepes méretű lépcsőfok magasságot kiképezni. A kötését meg lehet oldani egyszerű habarcsal, összeállítását nagyobb fugakeresztekkel.

Lépcsőfokok magassága és száma

Ha enyhe a lejtő akkor a fekvő megoldást is választhatjuk, ha meredekebb emelkedőre készítünk lépcsőt, akkor az élélre állított formájában készítsük. A lépcsőfokok számát a lépcső hossza határozza meg, mérjük meg egy egyszerű kerekes mérőszalaggal a teljes hosszúságot, és osszuk el egy lépcsőfok járásirányi hosszával, így megkapjuk hogy hány darab téglából lehet elkészíteni. Ha pihenőt is tervezünk a lépcsőhöz akkor a pihenőig számoljunk. Ha esetleg a lépcső füves területet köt össze, akkor célszerű az alsó lépcsőfok előtt fellépőt tenni hogy a gyep ne legyen kijárva.

Biztonság

Ha a lépcsőfok éle kissé túlnyúlik, akkor napos időben éles árnyékot vet, amitől jobban látjuk a fokok kezdetét. Ha nem akarja hogy a lépcsője csússzon, akkor válasszon érdes felületű járólapot.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....