Aktív, passzív, és ökoház

  • Olvasási idő:3perc

Manapság, amikor a fosszilis energiákból egyre kevesebb van, és egyre drágábban juthatunk hozzá, felértékelődnek a természettől kapható energia felhasználása. Nem csak sikk a napelem vagy az esővízgyűjtés, hanem energiafelhasználás szempontból mindenképp előnyös választás. A természeti energiák nagyobb hatásfokkal való felhasználása környezet, és pénztárcakímélő megoldások. Ma már elterjedtek az olyan típusú otthonok amelyek e természeti energiákat jó hatásfokkal használják ki, olyan mértékben hogy szinte alig, vagy a legjobb esetben semmilyen fosszilis energiahordózóra nincs szükség a lakás üzemeltetéséhez. Ezeket az otthonokat nevezik öko, passzív és aktív házaknak. Hogy mi köztük a különbség azt nézzük meg az alábbiakban.

Passzívház

A passzívháznak nevezett épületeket átgondolt tervezés, minőségi alapanyagok, és szigorú energetikai elvárásoknak való tulajdonságok jellemeznek. A tervezésnek meg kell felelni a lehető legkisebb hőveszteség elérésének, és a maximális hőnyereség befogásának. A nagyon szigorú legalacsonyabb, tehát a legjobb szintű energiabesorolásnak is meg kell felelnie, ami számokban azt jelenti hogy például a fűtési energiaigény nem lehet 15 kWh-nál nagyobb az energiafelhasználás a teljes házra nézve havonta. Az alacsony energiafelhasználást segítheti a hővisszanyerős szellőzési rendszer, napelem, szélkerék. A passzívházakat két kategóriába szokták még besorolni mint a öko-passzívház, aminek a környezet legkisebb terhelése a fő szempont, és az autonóm-passzívház amely a fosszilis energiahordozóktól való teljes függetlenséget jelenti.

Aktívház

Az ilyen típusú házak jellemzője hogy energiát képes termelni, méghozzá többet mint amennyit felhasználnak. Legfőbb jellemzője hogy teljesen saját maga termeli meg a működéséhez szükséges energiát, a felesleget pedig elvezeti az áramszolgáltatóhoz. Az ilyen besorolású ház jellemzője hogy többféle rendszerrel termeli az energiát, és a ház kialakításánál ez a legfontosabb tényező. A kialakításnál előre figyelmet fordítanak a energiatermelő rendszerek helyének és számának legmegfelelőbb kialakítására, és azoknak hatékony működésére. Az alapanyagot úgy választják meg hogy azok legtöbbje újrafelhasznósítható tudjon maradni, és minél kisebb ökológiai lábnyoma legyen.

Ökoház

Az ökoház fogalma legkönnyebben úgy írható le ahogy a nevében is benne van, környezetkímélő anyagokból építik, és a karbantartásához a lehető legkevesebb kémiai felújító és tisztítószerek kellenek, vagy egyáltalán nem kellenek. Az előállításuk is olcsóbb mint a hagyományos házaké mert általában nem betont és téglát használnak, hanem legtöbbször a könnyűépítésű házak technológiáit használják.

Hőszivattyúval télen fűthetünk, nyáron hűthetünk
Hőszivattyúval télen fűthetünk, nyáron hűthetünk

A fűtést és hűtést legtöbbször geotermikus rendszerekkel oldják meg mint a hőszivattyú, aminek az energiaigényét napelemekkel biztosítják. Az ökoházakat legtöbb esetben teljesen lel lehet választani a közművektől, legfeljebb a víz az ami meg szokott maradni, de annak a felhasználása is alacsony szinten marad az esővízgyűjtésnek, szennyvíz-visszaforgatásnak köszönhetően.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....