Régebbi fafestés hibái, és kezelése

  • Olvasási idő:3perc

Az építkezésben megszokott anyag a fa, úgyanúgy vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai. Szinte minden házban, vagy házon találkozhatunk vele, vagy az eresztartóknál, erkélyen, tetőn, kerítésen. Tartóssága ellenére szükséges hogy néha karbantartsuk a felületüket, általában festéssel-mázolással a felületükre való fafestékkel. Ha a fafelületeket akarjuk megvéseni akkor itt egy cikk a témáról. Nem mindegy hogy karbantartunk, tehát már volt festve a fa, vagy a nyers fára akarunk festeni. A fa karbantartó festésénél ha valami hibája van a felületnek, akkor azt próbáljuk kideríteni mitől keletkezett. Most nézzünk meg egy pár festékhibát amik a fafelületeken keletkeznek.

Mikor fessünk ?

Ha fára festünk akkor a hőmérséklet és a páratartalom se mindegy. Legjobb ha 10-fok felett, de 30-fok alatt alacsony páratartalom mellett árnyékban, vagy legalábbis amikor a felületet nem süti a nap, fessük a fafelületet. A fafelület legyen száraz és tiszta. Fontos hogy fára csak fafestékkel fessünk, a fa biológiai és kémai tulajdonságai miatt. A fa egyedi építőanyag, amikre csak speciális összetevőjű festékek tapadnak rendesen, ezért vannak kimondottan csak fára használható festékek. A festék legyen jó minőségű, mert azok tapadnak és száradnak rendesen, a jó minőség szép munkát és tartósságot eredményez.

Fafestés hibái

A fa felületének legnagyobb ellensége a nedvesség, és a nem megfelelő festék használata. A lentebb felsorolt felületi hibákat is jórészt ezek okozzák.

Redősödés

Akkor keletkezik ha a festékréteg túl vastagon lett felkenve, vagy hideg-párás időben volt festve. A redősödést legjobb teljesen eltávolítani, mert az új réteg is redős marad az alatta lévő redők miatt. A redősödés elkerülése végett használjunk jó minőségű tiszta ecsetet, és inkább két vékony réteget fessünk minthogy megint redősödés keletkezzen.

Hólyagosodás

Általában akkor keletkeznek hólyagok a festett fafelületen, amikor nedves felületű fára festettek előtte, vagy nem fára való festéket használtak. A hólyagosodott felületet is célszerű eltávolítani festés előtt, és győzödjunk meg róla hogy a fa felülete nem nedves. Ha nedves akkor szárítsuk ki, ha nem megfelelő festékkel volt festve akkor azt teljes mértékben távolítsuk el, mert a rajta lévő festék anyaga kikezdheti az új festék anyagát, ami szintén az új felület károsodását vonhatja maga után.

Repedezés

Ha apró, elkülönölű kis festékdarabokkal találkozunk a fafelületen akkor a festék repedezése áll fenn. Szintén a nedves felületű fára festés jele, vagy ha a alapozó festékréteg amire festettek nem száradt meg rendesen, ez a jelenség ilyen hibák miatt szoktak keletkezni. Orvoslása a teljes régi festékeltávolítás, a felület lecsiszolása és újrafestése.

Mállás

Szintén a nedvesség lehet a hibás. Vagy vizes felületre lett festve, vagy a fafelület magas páratartalomnak van kitéve. Megoldása a régi festés leszedése, és latex alapozó és latex festék használata, ha a nedvesség nem eltávolítható. Festéskor próbáljuk legalább a festés idejére szárazzá tennia fát kézi perzselővel, vagy nyílt láng használatával a megfelelő tűzvédelem mellett.

A fa penészedése

Nagy nedvesség vagy páratartalom, nyirkosság és árnyék jelenlétében lehet vele találkozni. Semmi esetre se fessünk rá mert rögtön átüt az új festékrétegen.

A penésszel főleg nedves felületeken találkozhatunk
A penésszel főleg nedves felületeken találkozhatunk

A penészt mindenképp száműzni kell a farétegről erőteljes szárítással, gombaölő készítménnyel, erős klóros fertőtlenítőszerrel. Az újrafestést szintén latexalapú alapozóval és festékkel végezzük.

Láthatjuk tehát hogy a fa kényes anyag a festésre, és a megfelelő festékre, ezért adjuk meg neki a megfelelő minőséget és időráfordítást.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....