Gyomirtás sóval, ecettel, tűzzel

  • Olvasási idő:4perc

A gyomok kiírtása a kertben olyan feladat, amelytől a legtöbb kertész retteg. A kézzel történő kihúzás és kapálás időigényes és ismétlődő feladat, de sok kertész el akarja kerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtók használatát, mivel ezek mind környezeti, mind egészségügyi kockázatokat jelentenek.

Ennek ellenére vannak olyan nem mérgező gyomirtó szerek, amelyek hatékonyan felhasználhatók a gyomok írtására a kertben, nevezetesen az asztali só. Bár a kertben soha egyetlen herbicidet sem lehet igazán ártalmatlannak jelölni, fő céljuk mégis a nem kívánt növények elpusztítása. A só (vagy nátrium-klorid) természetes megoldás, amely hatásosan írtja a gyomnövényeket.

Használható-e a só a gyomok elpusztítására ?

Röviden, a só hatékony, nem mérgező herbicid, azaz gyomirtószer. A gyomirtás terén azonban nem minden sót lehet használni, csak a jódozott vagy nem jódozott konyhasót lehet használni. Ellenőrizze a csomagolást, hogy nátrium-kloridot használ-e, és nem magnézium-szulfátot (Epsom-sókat), kősót vagy tengeri sót, ami már nem alkalmas a gyomok kiírtására.

A só kiváló gyomirtó szer
A só kiváló gyomirtó szer

A sót gyomirtóként történő használatakor óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatja a környező növényeket, vagy hasznos rovarokat a talajban, és ezáltal befolyásolhatja a talaj hosszútávú egészségét és mikroökonómiáját. A túl sok só idővel akár a talajt is sterilizálhatja, ha nem a megfelelő mértékben használja. Mint ilyen, a leghatékonyabban olyan gyomok kezelésére használható, amelyeket nem vesznek körül a kertben gondozott növények, ezért olyan gyomok estében a leghatékonyabb a konyhasó, amelyek aszfalt vagy járdarepedésekben találhatóak, vagy a teraszkövek között nőnek.

A só kémiája, hogyan pusztítja a gyomövényeket a só ?

A só (nátrium-klorid) úgy fejti ki a hatását hogy a gyomnövények sejtjeinek belső vízháztartásának megzavarásával elszárítja a gyomot. Mivel a só vízoldékony, vízzel keverve alkalmazható a leghatékonyabban, mivel ez megkönnyíti a felszívódását a gyomnövényben. A nátrium-klorid minden növényre erősen mérgező, ezért alkalmazásakor körültekintően kell eljárni. Általában a sót leginkább gyomirtóként lehet használni kisüzemi kertészkedés, vagy gyomirtás céljából.

Hogyan használjuk a sót gyomirtó szerként ?

A só akkor a leghatékonyabb gyomirtó szer, ha vízzel keverik. A só és víz keverék ajánlott erőssége attól függ, hol tervezi alkalmazni a gyomirtót. Ha sót használ a gyomnövényre, de hasznos növények is vannak a közelében amelyeket nem akar megölni, akkor gyengébb keverékkel kell kezdeni, például só és víz 1:2 arányú keverékével.

Alternatív megoldásként, ha olyan területen alkalmazza a sót, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem kérdés (például teraszkövek, úttest repedései stb.), Akkor sokkal erősebb keveréket lehet készíteni, például 2:1 arányban. vagy 3:1. Ez a sómennyiség határozottan befolyásolja a talaj pH-értékét az idő múlásával, és sterillé is válhat később ahol nem fog nőni semmilyen növény.

A sósvizes oldatokat közvetlenül a gyom lombjára kell felhordani. Kerülje a gyökerek áztatását a sósvíz keverékkel a környező talaj, és növények védelme érdekében. A sós vizet permetező palack segítségével célszerű kijuttatni, vagy edényből önteni. Ha vannak más növények a közelben, öntözze meg őket bőségesen tiszta öntözővízzel, hogy a sósvizet kiöblítse a környező talajból ha az lefolyt.

Só és egyéb nem toxikus gyomirtók

Számos más „nem mérgező” gyomirtó szer népszerű, amelyek az otthoni kertészek körében népszerűek. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egyetlen lehetőség sem egy mindenki számára megfelelő megoldás.

A fehérecet az egyik lehetőség, bár idővel bebizonyosodott, hogy önmagában hatástalan. Sóval és vízzel keverve az ecet azonban jó hatásfokkal legyőzi a gyomokat. Csakúgy, mint a só és víz keverékénél, az ecetet is gondosan kell felvinni a gyomnövényre, mivel ez is idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, befolyásolva a jövő növényeinek növekedését.

A forrásban lévő víz is felhasználható. Nagyszerű lehetőség a nagy gyomok dús növényzetének kezelésére a kerti ágyban, mivel a víznek nincs káros hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtó szer esetében, a kertet is nagyon óvatosan kell forrázni, hogy ne károsodjanak azok a növények, amelyeket nem akar megölni.

A tűz is bevethető a gyomnövények ellen
A tűz is bevethető a gyomnövények ellen

Nem meglepő módon a tűz a „nem mérgező” gyomirtás másik módszere, amelyet a kertészek használnak. A tűz megégeti a kialakuló gyomokat, szerkezeti szinten kárt okozva bennük. Míg a tűz véglegesen eltávolítja az egyéves gyomokat, a keményebb évelő gyomok gyökereit nem pusztítja el. A lánggyomlálókat online vagy a legtöbb kertészeti központban vagy faiskolában lehet megvásárolni, bár Magyarországon a tűzzel írtás annyira nem elterjedt módszer mint a külföldön.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....