Hogyan működnek a füstérzékelők ?

  • Olvasási idő:4perc

A füstérzékelők a fejünk felett hatékonyan és többnyire csendesen végzik munkájukat. Néha a füstérzékelők riasztanak, ha egy serpenyő füstöt áraszt, vagy ha konyhában odaég valami és az füsttel jár, vagy akkor jeleznek ha új elemre van szükségük. Gyakran füstérzékelőnek vagy tűzjelzőnek hívják, azonban a hivatalos nevük füstjelző, ezeket a apró készülékeket többnyire egyszerű elektronikával szerelik, az ionozációs füstjelző még  egy kevés radioaktív anyagot is tartalmaz. Széles körű elterjedésük óta van szerepük a tűz okozta halálesetek felére csökkentéséért .

Füstérzékelők fajtái

A füstérzékelők két típusba sorolhatók: ionizációs és fotoelektromos. Az ionizációs füstérzékelők később jeleznek mint a fotoelektromos tűzjelző, mégis hatékonynak tekintik a tüzek észlelését illetően. A fotoelektromos füstérzékelők jól képesek felismerni a korai fázisú tüzeket.

Ionizációs füstérzékelő alapjai

Az ionizációs füstjelzőket évek óta használják az előrehaladott tüzek felderítésére. Az ionizációs füstérzékelő nagyjából hasonló egy másik típusú biztonsági riasztóhoz, az ablakbetörés-jelzőhöz. Egy érzékelő az ablaküvegen, és egy másik érzékelő az ablakkereten van elhelyezve, bezárva az elektromos áramkört. Amikor az áramkör megszakad, megszólal a riasztás. A füstérzékelők ugyanazzal az áramkör-megszakítási koncepcióval működnek, bár különbséggel, a két érzékelő között nincs fizikai érintkezés.

Az ionizációs füstérzékelő

A vezetékek a detektorban lévő akkumulátor pozitív és negatív végéből egyaránt érintkeznek egy kamrával. Az ionizációs füstérzékelőnél a benne lévő radioaktív izotóp folyamatosan kibocsátott hélium-atommagokkal ionizálja az érzékelő kamrájában lévő levegőt, a molekulákat pozitív és negatív ionokra bontja. Füst hatására az ionizált levegőmolekulák rátapadnak a füstben lévő nagyobb szemcsékre, és ezáltal lecsökken a kamrában a feszültség. Ha a feszültségcsökkenés átlép egy határt akkor jelez a készülék.

Fotoelektromos füstérzékelő alapjai

Fotoelektromos füstjelzők azok, amelyeket néha optikai füstjelzőknek is neveznek. Ha a riasztókamrában lévő LED fénye a füsttől nem látszik a másik érzékelő számára, akkor megszólalnak. A fotoelektromos füstérzékelők képesek már a kezdeti szakaszában észlelni a tüzet, mielőtt nagyobb tűz kezdene kialakulni.

Fotoelektromos füstjelző
Fotoelektromos füstjelző

A fotoelektromos füstérzékelők működése egyenértékű az ablak vagy ajtó fotoelektromos riasztóival. Ablak és ajtó riasztók esetén egy láthatatlan fénysugár áthalad az egyik érzékelőről a másikra. Fizikailag nincsenek kapcsolatban. Ha a fénysugár megszakad, megszólal a riasztás.

A fotoelektromos füstérzékelők

A LED egyenes vonalban vet fényt a belső kamrában egy érzékelőre. A másik fotoelektromos érzékelő ha érzékeli a fényt akkor úgy veszi hogy nincs füst. Ha a füst belép a házba, a fényt megszakítja a füst. A füst miatt a fény egy része átirányul egy másik érzékelőre. Amikor ez a másik érzékelő fényt érzékel, riasztást ad.

Melyik típusút válasszam ? Mindkettőt

Az Országos Tűzvédelmi Egyesület azt ajánlja, hogy az ionizációs és a fotoelektromos füstérzékelőket is telepítse otthonába a maximális védelem érdekében. Egyes riasztások mind az ionizációt, mind a fotoelektromos detektálást kombinálják, sőt sokan szén-monoxid-detektorba is beruháznak a minél nagyobb biztonság érdekében. Sok akkumulátoros füstérzékelő 10 éves lítium-ion akkumulátor-készenléti idővel rendelkezik, amely párhuzamos a füstérzékelő élettartamával. Amikor az akkumulátor lemerül, akkor itt az ideje egy új érzékelőt vásárolni.

Fontos

Fontos, hogy összekapcsolt füstérzékelőket vásároljon. A összekapcsolt füstérzékelők egyik előnye, hogy összekapcsolt állapotban minden riasztás egyszerre szól. Ez egy nagyon fontos biztonsági funkció, amelyre bármilyen típusú füstérzékelő vásárlásakor érdemes figyelnie. Egyes akkumulátoros füstérzékelők akár kommunikálhatnak is egymással.

A szén-dioxid emelkedése is tűzre utalhat, ezért nem árt ilyen típusú jelzőt is beszerezni
A szén-dioxid emelkedése is tűzre utalhat, ezért nem árt ilyen típusú jelzőt is beszerezni

Vannak szén-dioxid típusú tűzjelző készülékek, amik a tűz során bekövetkező szén-dioxid koncentráció emelkedéskor jeleznek.

Fontos hogy összekapcsolható füstérzékelőket szerezzünk be, mert a tűzesetek gyakran nem maradnak lokalizálva. A konyhában kezdődő tűz gyorsan átterjedhet a ház más részeire is. A másik ok az, hogy bár a füstérzékelők hangosak, néha nem hallják őket a ház egyik végéből ha a másikba van telepítve a készülék. Idősek és hallássérültek nehezen hallhatják a távol lévő füstérzékelőket.

A füstérzékelő telepítésének helyes módja

Legalább egy füstérzékelőt kell felszerelni minden hálószobába a mennyezetre a helység képzeletbeli közepére, vagy tűzveszélyes helységekbe a biztonság kedvéért. Ezenkívül telepítsen legalább egy füstérzékelőt a ház minden szintjén. Legnagyobb biztonságot az adná ha minden helységbe lenne telepítve tűzjelző, bár ez a gyakorlatban nem szokás.  A téves riasztások minimalizálása érdekében helyezze az füstjelzőt legalább 3-5 méterre a főzési helytől. Tartsa távol ablakoktól, ajtóktól. Soha ne fesse le a füstérzékelőt, és ne rakjon rá matricákat, vagy bármilyen más anyagot.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....