Milyen gyakran kell porszívózni ?

  • Olvasási idő:3perc

A tisztaságról minden háztartásban gondoskodni kell. Egy kis rendetlenség és néhány porcica nem okoz nagy gondot egyesek számára, míg mások nem tudnak aludni, amíg nem teljesen tiszta minden a környzetükben. Azonban ha valaha is elgondolkodott azon hogy milyen gyakran kell porszívóznia hogy otthonában az egyes padlóburkolatok tiptop tiszták legyenek, és megőrizzék a higiéniai körülményeket, akkor itt egy kis segítség.

Minden típusú padló összegyűjti a szennyeződéseket külső forrásokból, mint például a háziállat szőrzetéből keletkező törmelék, az emberi bőrsejtek hullása, és a poratka ürüléke. A piszkos padló nemcsak csúnya, hanem a túlzottan sok porszemcse, és szennyeződések felhalmozódása tartósan károsíthatja a padló felületét, és idő előtt elhasználhatja a szőnyegeket. A túlzott por, és baktériumok károsak lehetnek a légzőrendszerére, a mikroszkópikus ételmaradékok pedig elősegíthetik a penész és különböző baktériumok elszaporodását.

Ahol szőrös háziállat van ott naponta szükséges porszívózni
Ahol szőrös háziállat van ott naponta szükséges porszívózni

Míg a padlót seprűvel vagy felmosóval fel lehet takarítani, a jó porszívó a legjobb eszköz a makulátlan megjelenés fenntartására. A porszívók többségét be lehet úgy állítani hogy megfelelően tisztítsák a szőnyegeket, valamint a kemény felületű padlókat is. A jó porszívó teljesen megfogja és felszívja az összes port, így nem terjednek a levegőben a porszemcsék.

Milyen gyakran kell porszívózni ?

A porszívózás gyakorisága nagymértékben függ a háztartásban élők számától, az Ön munkájától (például a szabadban dolgozó emberek csizmája sokkal több talajt hoz be, mint valakinek a cipője aki otthon dolgozik számítógéppel), valamint a háziállatok fajtájától és számától. Az alapvető ökölszabály azonban az, hogy a szőnyegpadlót és a szőnyegeket legalább heti kétszer porszívózni kell, a kemény felületű padlókat, például a járólapot, keményfát, laminált anyagot, és a vinylt pedig legalább heti egyszer.

Ha szőrös háziállata van, minden szőnyeget és padlót naponta porszívózni kell, hogy a szőrt, a port és a szennyeződéseket kordába tartsa. A nagy forgalmú helyiségek, például bejáratok, lakóterek és előszobák gyakoribb porszívózást igényelhetnek, míg a vendégszobákban vagy az étkezőkben rendben van a heti egyszeri takarítás is.

Milyen padlót milyen gyakran kell porszívózni ?

Szőnyegeket és padlószőnyegeket hetente kétszer. A szőnyegek és padlószőnyegek sokkal több talajszemcséket és port gyűjtenek, mint a kemény felületek. Minél tovább gyűlik a por, annál mélyebben hatolnak be a szőnyeg szálai közé, ami sokkal nehezebbé teszi a szőnyeg tisztítását. Végül a szennyeződések felhalmozódása károsítja a szőnyeg rostjait és anyagát.

Kemény felületű padlót heti egy-két alkalommal porszívózzuk
Kemény felületű padlót heti egy-két alkalommal porszívózzuk

Kemény felületű padlót, vinyl padlót, járólapot, kőpadlót, laminált padlókat heti rendszerességgel porszívózzuk. A kemény felületű padló nem fogja meg olyan könnyen a port és a porszemcséket mint a szőnyeg. A szennyeződések azonban felhalmozódhatnak a sarkokban, a fugákban, és a hasadékokban, ezért hetente célszerű porszívózni, főleg az ilyen kényesebb helyeken. A szennyeződések néhány kemény felületű padlót is megkarcolhatnak, és maradandó károsodásokat okozhatnak bennük.

Tippek a hatékonyabb porszívózáshoz

Míg a szőnyegeket hetente kétszer kell porszívózni, ne felejtsünk el alattuk is legalább hetente egyszer. Gyakran tisztítsa meg a porszívót, hogy az teljes kapacitással működjön. Ha többszintes otthona van, tartson porszívót minden emeleten ha lehetséges, ez ösztönzi a gyakoribb takarítást. Válasszon porszívót HEPA (High-Efficiency Particulate Air) szűrővel, hogy a lehető legtöbb port, korpát, spórát és baktériumot szívja fel. A HEPA szűrő sokkal több részecskét gyűjt össze, mint egy szokásos porszívószűrő, és megakadályozza hogy újratelepüljenek a padlón és más felületeken, például a kárpiton. Használja ki a porszívó által kínált összes funkciót. Állítsa be a vákuumfej magasságát rendesen, hogy megfeleljen a padló típusának. Ez jobb szívást biztosít, és több szennyeződést távolít el. Lassan porszívózzon, hogy még több szennyeződést szívjon fel a porszívó.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....