Tudnivalók a festékekről

  • Olvasási idő:5perc

Ha eljött az idő a festésre akkor nagyon sok tényezőt, minőséget, alapanyagot, tartósságot figyelembe kell venni. A festés se egy egyszerű dolog, de a helységnek megfelelő festékeket se könnyű úgy megválasztani hogy árban, és minőségben is megfeleljen az igényeinknek. Milyen festéket válasszak ? Olcsót, drágát, kinti részekre akarok festeni vagy a belső helységeket, ezek mind fontos kérdések a minőségi alapanyaghoz. Ha lakásfestésben gondolkodunk akkor ez a cikk hasznos lehet.

Mindez elég zavaró lehet, és ennek eredményeként sokan egyszerűen csak az árra alapozzák a döntésüket. A legolcsóbb festéket csak azért veszik meg, hogy gyorsan és egyszerűen eltakarja a régi festéket, és minél előbb kész legyen az egész procedúra.

Ebben a cikkben megismerheti a festékek alapjait, milyen típusok vannak, milyen típusút hova kell használni, és hogyan kell kiválasztani a megfelelő fényességű festéket a különböző helységekhez.

Mi a festék ?

A festék négy alapvető összetevője a pigmentek, gyanták, oldószerek és adalékanyagok. A pigment a színt, a gyanta a kötőanyag, az oldószer az a hordozó amely folyékonnyá teszi a festéket és a festék száradásával elpárolog. Az adalékok speciális teljesítményjellemzőket biztosítanak, például folt-eltakarás, vagy penészirtó tulajdonságokat adhatnak a festéknek.

Az olcsó festékekben az oldószerek százalékos aránya nagyobb, mint a drágábbakban. Ennek eredményeként egy liter olcsó festékben akár 50 százalékkal kevesebb pigment és gyanta lehet. Ez azt jelenti, hogy az olcsó festékben több, oldószer (víz vagy ásványi szesz) van, amely csak elpárolog, kevés pigmentet hagyva maga után, ezáltal halványabb színt adva. Ezért kell négyszer újrafesteni és újrabevonni az alacsony minőségű festékekkel a falat, hogy elegendő pigment maradjon az alatta lévő szín beborításához.

A sokféle festék közül a minőségi festéket válasszuk
A sokféle festék közül a minőségi festéket válasszuk

Tanuljon tehát azoktól a profiktól, akik értékelik az idejüket, és vásárolja meg a lehető legjobb festéket, ami kerüljön több mint kétszeresébe az olcsónak, de feleannyi munka sincs vele, és a minősége kiválónak mondható. Keresse meg a jó hírű gyártókat, és ellenőrizze az összetevőket, keressen olyan termékeket, amelyek térfogatában körülbelül 45 százalék pigmentet és gyantát tartalmaznak.

Vízalapú és olajalapú festéktípusok

Valamennyi festék alapvetően két oldószer-kategóriába tartozik, amelyek meghatározzák a típusukat, vízbázisúak vagy olajalapúak. A vízalapú festékben valójában oldószerként víz van, de azért, hogy mindenkit megzavarjon, ezt a festéket leggyakrabban “latexnek” nevezik, annak ellenére, hogy nem tartalmaz latexet. Sok vízbázisú festék akrilból készül, és “akril-latexnek” is nevezik.

Az “olajalapú festék” címke ugyanolyan zavaró, mert valójában nem olajfesték, hanem az oldószere az ásványi szesz (más néven festékhígító), amit általában az olajalapú festékekhez használnak. A alkid festéket ásványi szeszes folyadékokkal, a latex festéket pedig vízzel hígíthatjuk. Tehát az olajalapú festék nem olajfesték, és a vízalapú festék nem latexfesték. Ha kimondottan olaj, vagy latexfestéket akarunk vásárolni, akkor ne olajalapú, és ne vízalapú festéket válasszunk, hanem pontosan olajfestéket, vagy latexfestéket keressünk.

Latex festék

A latex festék a legelterjedtebb otthoni festéktípus, több okból is. Szappannal és vízzel tisztíthatja, környezetbarát, jellemzően kevesebb VOC-t (illékony szerves vegyületet) tartalmaz, kitűnő színvisszaadás jellemzi, rugalmas marad, megelőzi a penészt és a nedvességet taszítja, gyorsan szárad, számos színben és árnyalatban kapható.

A latex festéket szinte bármilyen alkalmazásban használhatja az otthonban, a kültértől és a burkolatoktól kezdve a belső falakig és a faszerkezetekig bezáróan.

Alkid festékek

Az alkidfestéket nem szokták használni otthoni festési alkalmazásokban. Egy időben ezek a festékek voltak a standardak a fürdőszobákban és más “nedves” területeken, mivel könnyen súrolhatók, magasabb fényűek és tartósabbak voltak, mint a korai latex festékek. Ez azonban már nem igaz, mivel sok latexfesték egyenlő minőségű, és néha felülmúlja az alkidfestékeket.

Lakásban használva az alkidfestékeket általában erős kopásnak kitett, vagy fizikai hatásoknak kitett területek számára tartják fenn. Ide tartoznak a burkolatok, a padlók és néha a szekrények. Az alkid másik előnye, hogy hosszabb száradási idővel rendelkezik mint a latex festék, ezért nem mutatja annyira az ecsetvonásokat. Ez előnyt jelent a bútorok, famunkák és a szekrények festésekor.

Az alkidfesték néhány hátránya hogy, jellemzően drágább mint a latex festék, szárításkor intenzív szagú, és jellemzően több VOC-ot tartalmaz.

A festékek fényessége

A megfelelő festék kiválasztásakor egy másik szempont a festék fényének nevezett tényező . A festék fénye arra utal, hogy a szárított festék felülete mennyire lesz fényes, amikor száraz lesz. Általában 4-6 féle fényességi fokozatokat különítenek el, most mi csak 5-öt sorolunk fel az egyszerűség kedvéért. Fényes, félfényes, selyemfényű, félmatt fényű, és matt.

Sokféle fényességű és árnyaltú festékek közül lehet választani
Sokféle fényességű és árnyaltú festékek közül lehet választani

A festék színe nagyban befolyásolja hogy a fényességét hogy miként érzékeljük. Jellemzően a sötétebb színeket mattabbnak, a világosabb színeket fényesebbnek érzékeljük, és a bejövő fény vagy a lámpafény beesési szöge is meghatározó lehet.

Matt. A matt festékek fénye a legkevesebb. Ennek előnyei, hogy a festék jól elrejti a hiányosságokat, és a festett felület nagyon kevés tükröződést okoz. Hátránya, hogy nem nagyon mosható. Ha nedves szivaccsal dörzsöli a felületet, a festék leválhat a falról. Mindezen okokból a matt festéket általában csak a ház mennyezetén használják.

Félmatt vagy tojáshéj fényesség. Ez a fajta festék mérsékelten fényes, ezért kissé elrejti a hiányosságokat és viszonylag kevés tükröződést okoz. Ez is meglehetősen nehezen mosható. Ezek a jellemzők teszik a lakóhelyiségek összes falának szabványos választásává, azaz mindenhova a konyhák és a fürdőszobák kivételével.

Selyem fényesség. Ez a festék hasonlít a tojáshéj fényességéhez de annál egy fokkal fényesebb. Néhány gyártó selyemfényként hivatkozik rá, mások tojáshéj fényességet használnak, mások mindkettőt kifejezést használják.

Félfényes fényesség. Ezt az opciót konyhákban, fürdőszobákban, mosókonyhákban és hasonló helyiségekben használják, ahol a fényesebb festék magas moshatóságára és nedvességállóságára van szükség. A tojáshéj vagy a szatén fényesség használata rendben van ezeken a területeken is, feltéve hogy a felületek szárazak maradnak, de a félfényes jobb megoldás lehet.

Fényes fényesség. A fényes festéket a burkolatokon, az ajtókon és a szekrényeken használják, mert kemény és jól mosható. Sok fényt is visszatükröz, ami ezeket a kicsi, de részletes elemeket színpompássá teszi.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....