Minőségi konyhapultok anyagai

  • Olvasási idő:6perc

Rengeteg lehetőség kínálkozik a konyhai munkapult anyagok piacán, de általában 4-8 féle anyagból készítik a lakásokban található minőségi konyhai munkapultok többségét. Ezek között van gránit, márvány, és még sok minden más. Minden anyagnak megvannak a maga pozitív és negatív aspektusai. Például egyesek nagyon erősek, míg mások karcolódhatnak vagy megrongálódhatnak. Néhány anyag sokkal többe kerül, mint a másik. Nézzünk meg pár minőségi konyhai munkapult anyag előnyeit és hátrányait.

Gránit

Akár régebben, akár mostanság a gránit volt a választott konyhapultanyag a drágább otthonok konyháiban, és a ház más részein. A gránit meghatározza az eleganciát a konyhában. Még a szerény konyhák is luxustérnek tűnnek, ha a gránit munkalapok szépsége hatja át őket.

A gránit erős és szép
A gránit erős és szép

Történelmileg a gránit drága anyag volt, de költségei némileg csökkentek, mivel a készletek megnövekedtek, és a műkő is egyre gyakoribbá vált.

Gránit előnyei. Szinte bármilyen hőt kibír, nagyon erős és tartós, hozzáad az ingatlan értékéhez, közel 3000 különböző szín, és több típus érhető el belölük, szinte karbantartás nélkül használhatóak.

Gránit hátrányai. Nagyon drága anyag, nem alkalmas utólagos megmunkálásra házilag ha már a lapok le vannak szabva, a gránittábláknak lehetnek hiányosságai és lepattanásai, megrepedhet ha feszültség alatt áll vagy nem megfelelően telepítik, a késeket gyorsan eltompítják ha grániton vágnak, a gránit porózus ha a felülete nincs tükörsimára csiszolva vagy nincs lakkozva, és valamilyen védőréteget igényel a foltosodás elkerülése érdekében is.

Szappankő

A szappankő egy másik természetes kő, amely általában sötétszürke színű, sima, selymes tapintású. A közelmúltban újjáéledt a gránit alternatívájaként. A szappankövet gyakran lehet látni régebbi arisztokrata otthonokban, de a modern otthonokban is használják pultként és a mosogató anyagként. Az idő múlásával a szappankő antikszerű patinát kap, amely bizonyos konyhai stílusokban nagyon vonzó lehet. A munkalapokhoz használt építészeti szappankő valójában meglehetősen kemény és ellenáll a foltoknak, idővel azonban megkarcolódhat.

Szappankő előnyei. Mély, gazdag szín, valamennyire foltálló, nagyon jó hőtűrő, az idők során bekövetkező sérüléseit ki lehet csiszolni, antik, történelmi megjelenést ad a konyhának.

Szappankő hátrányai. Idővel sötétebb lehet a színe, időnként valamilyen ásványolajjal kell kezelni, csővezetékek telepítése szinte lehetetlen benne, a felület karcolódhat és akár horpadhat is bár ez vonzó antik megjelenést adhat a vízkőnek.

Márvány

Egy másik természetes kő, amelyet általában használnak a konyhai munkalapokon, a márvány. Mivel nincs két egyforma mintázatú márványlap, mindegyik márványpult teljesen egyedi lesz. Bár a márvány nagyra értékelt anyag, de foltosodásra és karcolódásra hajlandósága miatt a márvány nem biztos hogy a legjobb választás a konyhák számára.

Márvány konyhapult
Márvány konyhapult

Az újabban megvásárolható felületi védőrétegek csökkenthetik a márvány karbantartását, de ez lényegesen kényesebb kő, mint a gránit vagy a szappankő.

Márvány előnyei. Kiváló vízálló és hőálló, hozzáad az otthon ingatlanértékéhez, kivételesen szép kő egyedi erezettel.

Márvány hátrányai. Drága, csövek és szerelvények telepítése nem lehetséges, ha karcolódik akkor a javítás nehéz, a kő porózus és könnyen foltosodik, hacsak nincs rajta védőréteg

Kvarc

A “kvarc” néven ismert munkalap anyaga valójában egy kőből készült termék, amely akár 93 százalékban kvarcrészecskéket és más ásványi anyagokat is tartalmaz, lappá formálva és gyantákkal ragasztva.

A márvány alkalmazkodóképesebb és jobban teljesítő alternatívájaként hozták létre. Nagyobb színválasztékban kapható, mint a gránit, és nem porózus a felülete amely ellenáll a karcolásoknak és a foltoknak is. Egyes típusok meggyőző másolatai a természetes márványnak, hasonló erezettel. A természetes kőtől eltérően a kvarc nem igényel lezáró védőréteget.

Hasonló technológiát alkalmaznak ma az úgynevezett üveg munkalapoknál, amelyek újrahasznosított üveg részecskékből állnak, gyantákkal ragasztva és munkalapokká formálva. A vásárlók fontolóra vehetik az üveg mellett a kvarc munkalapokat is.

Kvarc előnyei. Könnyen karbantartható, nincs szükség felületi védőrétegre, a táblák egységesek mindenféle hiányosságok nélkül, bármely méretben és formában készíthető, ellenáll a foltoknak, kiváló hő és saválló, meggyőző természetes megjelenés.

Kvarc hátrányai. Eléggé drága, és a munkalapok nagyon nehezek.

Kerámiacsempe

A kerámiacsempe tartós és könnyen tisztítható, és lényegesen olcsóbb, mint a természetes kő, kvarc vagy márvány felületű munkalapok, különösen annak jó aki saját maga szereti elkészíteni a kreativitásából adódóan a bútorait, és a lakásban használatos berendezéseit.

Rengetegféle szín közül lehet válogatni a kerámiacsempékből
Rengetegféle szín közül lehet válogatni a kerámiacsempékből

A kerámiacsempék legújabb újításai minden eddiginél sokkal több tervezési lehetőséget kínálnak, beleértve a fa, márvány, vagy akár bőr vagy parafa kinézetű csempéket. A kerámia és porcelán burkolólapok többféle tervezési lehetőséget kínálnak, mint bármely más munkalap.

Kerámiacsempe előnyei. Könnyen tisztítható, általában megfizethető, a barkácsolók számára kiváló alapanyag, jó hőtűrő, hatalmas szín és stílusválaszték érhető el.

Kerámiacsempe hátrányai. Az egyedi csempék nagyon drágák lehetnek, a csempe törékeny és ütés hatására repedhet, a fugák foltosak lesznek és utána nehezen tisztíthatók, nem azonos presztízsű mint a gránit vagy a kvarc.

Fa

Az igazi fa munkalap soha nem megy ki a divatból, és örökös klasszikus marad. A fa gyönyörű megjelenését és természetes tapintását nehéz legyőzni bármilyen más munkalap anyaggal. A fának mégis vannak jelentős hátrányai, különösen akkor ha a konyha könyörtelen környezetében használják.

Viszont a a fa munkalapok gyönyörű meleg megjelenést kínálnak, és sokféle színben és kivitelben kaphatók. A keményfa, például a juhar és a tölgy a legelterjedtebb fa a konyhapultok anyagának.

Fa előnyei.Viszonylag könnyen tisztítható, nagyon tartós ha megfelelően ápolják, szükség szerint csiszolható és felületkezelhető, bájos vidéki megjelenést kínál a legtöbb konyhában.

Fa hátrányai. Elég drága munkalap anyag, a felületét könnyű késsel megkarcolni, megvágni, idővel foltok károsíthatják, a baktériumok problémát okozhatnak ha nem tartják őket megfelelően karban, a fa repedéseknek van kitéve, gyakran igényel felületi kezeléseket.

Rozsdamentes acél

A konyha igazán modern és ipari megjelenése érdekében a rozsdamentes acél jó választás. A rozsdamentes acél munkalapok hőállóak és tartósak. Mivel az Ön specifikációi szerint is készülhetnek ezért egyedi munkalapja is lehet.

Rozsdamentes acél előnyei. Hőhatásokat jól viseli, kiváló a modern stílusú konyhákhoz, az összes munkalap anyaga a közül a legkönnyebben tisztítható, prémium munkalapnak számít ami ingatlanának értékét növeli

Rozsdamentes acél hátrányai. Zajos, az egyedi pultot drága legyártatni, könnyen karcolódik.

Beton

Ha szokatlan alakú munkalapot képzelt el magának, vagy ha igazán egyedi konyhára vágyik, akkor a beton jó választás lehet a munkalapok számára. Nehéz súlya miatt a beton munkalapokat általában a konyhában öntik formákba. Ezek nem ugyanolyan típusú betonból készülnek mint a járdák és födémek, hanem cement túlsúlyos nagy szilárdságú betonból. Bár a beton megrepedhet, kezelésekkel csökkenthetik ezt a fajta problémát, és a porozitása adalékokkal csökkenthető.

Beton előnyei. Színezhető, hő- és karcálló, kifinomult és szokatlan megjelenést biztosíthat, dekoratív textúrák és színek lehetségesek.

Beton hátrányai. Csövek és szerelvények telepítését még az kiöntés előtt kell kialakítani ami problémás feladat, repedések idővel előfordulhatnak, az egyedi munka miatt magasak a költségek, a felület porózus lehet kivéve ha rendszeresen kezelik a felületet, a megjelenés túl “ipari” lehet a jövőbeli lakásvásárlók részéről.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....