A füstérzékelők hamis riasztásai, és ellenszerei

  • Olvasási idő:4perc

A füstérzékelő riasztások akkor történnek meg, amikor megfelelő mennyiségű és sűrűségű égési részecskék jutnak be a füstérzékelőbe. A füst gázokból és szilárd, fizikai részecskékből áll, amelyek egyenként túl kicsik ahhoz, hogy puszta szemmel is látni lehessen.

A láthatalan gázok mint a szén-monoxid nem váltanak ki riasztást, ezért külön riasztót kell vásárolnia a szén-monoxid-gáz észleléséhez. Fotoelektromos füstérzékelő esetén általában csak a füst, vagy valamilyen más anyagból való részecskék indítanak riasztást, legyen az valós vagy hamis. De most csak a füstérzékelők hamis riasztásairól lesz szó, nem a szén-monoxid riasztóról, habár riasztás szempontjából ugyanolyan fontos készülékek mint a füstérzékelők. Itt olvashat a füstérzékelők működéséről.

A füstérzékelő hamis riasztásai szerencsére gyakoribbak, mint a valódi tűz és füst jelenlétét jelző riasztások. Gyakori forgatókönyv, amelyek minden nap megismétlődnek az otthonokban szerte a világon: A füstérzékelő riaszt, és a lakástulajdonos sokszor csak a hang elhallgatására koncentrál, és nem bizonyosodik meg róla hogy nem-e igazi tűz, vagy füst okozza a riasztást, kiváltképp ha volt már több hamis riasztás is.

A füstjelző riasztásait soha ne vegyük félvállról
A füstjelző riasztásait soha ne vegyük félvállról

Az ellenőrzés elmaradása főleg a sorban kapcsolt füstérzékelőknél gyakori, amelyek amúgy is gyakrabban riasztanak, mint az egyedülálló riasztók. Ha több riasztó is van a lakásban, és még esetleg a ház is emeletes, és többször fordult elő már hamis riasztás akkor az ellenőrzés gyakrabban marad el, mint maga a hamis riasztások, mondván hogy már megint biztos hamis riasztás van.

Az érzékelő levétele és az akkumulátor végleges eltávolítása soha nem bölcs megoldás. Ehelyett járjon utána miért fordulnak elő a füstérzékelő hamis riasztásai, és mi váltja ki őket. Ezért tudja meg, hogyan lehet meghatározni a hamis riasztás és az érvényes riasztás közötti különbséget, hogy Ön, szerettei, és otthona teljes biztonságban lehessen.

A füstérzékelő hamis riasztásainak okai

Ha a detektor 3 méteren belül van egy kályhától, tűzhelytől vagy kemencétől, a füst, még akkor is ha nem látható, kiválthatja a füstjelzést. A gyártók amúgy is általában azt javasolják, hogy a készüléket minimum 3 méternél távolabb telepítse a főzési helyektől, az ilyen területeken gyakrabban előforduló részecskék által kiváltott téves riasztások nagy száma miatt.

Az érzékelő nyitott ablak közelében van

A kültérről származó füst, vagy por részecskék is hamis riasztást okozhatnak. Ezek a láthatatlan részecskék származhatnak a grill füstjétől, nagyobb átmérőjű pollenek, kisebb rovarok mint a muslinca vagy sima por amit befújt a szél.

Az érzékelő egy fürdőszoba vagy más párás terület közelében van

A gőz nem füst, mégis megfelelő mennyiségben a gőz megszakíthatja a belső áramkört, főleg a fotoelektromos riasztónál, amelynél egy LED-nek a fénye a riasztás alapja. A fürdőszobák közelében vagy azokban elhelyezett füstjelzők hajlamosak a hamis riasztásokra.

A füstjelző piszkos lett

A füstérzékelők idővel eltömődhetnek penésztől, pókhálótól vagy más rovaraktivitásból származó piszoktól. Ez a fajta szennyeződés is hamis riasztást válthat ki. Vegye le a füstjelzőt és tisztítsa meg, lehetőleg porszívóval vagy sűrített levegővel. Ha az egységet nem lehet könnyen megtisztítani akkor inkább cserélje ki.

A füstjelző lejárt

A füstérzékelők élettartama korlátozott. Még akkor is, ha az akkumulátor jó állapotban van, a legtöbb füstérzékelő élettartama 8-10 év, de 5 évente ajánlatos a füstérzékelőket lecserélni hogy biztosak legyünk a megfelelő működésében, és az újabb, modernebb változatok nagyobb biztonságot is tudnak nyújtani.

Az elem lemerülésekor a LED már nem tud fénysugarat adni az ellendarabnak, ami szintén riasztást válthat ki. A régi füstérzékelőket dobja ki és cserélje ki újakra, új elemekkel együtt. Hány éves az a füstérzékelő ? A legtöbb érzékelő hátulján üres címkék vannak, ahová beírhatja a telepítés dátumát. Tegye szokássá hogy beírja a telepítési dátumot az összes füstérzékelőjénél.

A füstérzékelő hamis riasztások egyéb gyakori okai

  • Cigarettafüst van abban a helységben ahol a füstérzékelő van felszerelve.
  • Főzés és sütés közbeni nem látható gyenge füst.
  • Túl sok por van a házban.
  • Sűrű gőz egy zárt helyiségben.
  • Penész képződött a riasztóházban.
  • Mennyezeti festékrészecskék kerültek a riasztóházba.

A füstérzékelő tesztelésének legjobb módja

A füstérzékelő tesztgombjának megnyomása valójában nem a legjobb módja annak tesztelésére. Ehelyett vásároljon egy doboz füstérzékelő tesztelő spray-t. Ez a tiszta, maradékot nem hagyó spray szimulálja a valódi tűz füstjét, és képes tesztelni a fotoelektromos és az ionizációs típusú füstérzékelőket is. Permetezze be a füstérzékelő tesztpermetet néhány másodpercig a füstérzékelőhöz 2 méteren belül, ha az érzékelő megfelelően működik akkor  aktiválnia kell a riasztást.

Hamis riasztás esetén mindenképp ellenőrizze az összes helységet a lakásban, mert lehet hogy még csak kezdetleges tűz van kialakulóban. Az ionizációs füstérzékelő még a tűz kezdeti szakaszában jelezhet, amikor még nem is látható a tűz.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik