Olajfoltok eltávolítása aszfaltról

  • Olvasási idő:5perc

Ha a kocsibejárónk, garázsunk, vagy a kertünkbe aszfaltozott út, vagy útszakasz van, akkor találkozott már azzal a jelenséggel amikor olajfolt, vagy bármilyen más szennyeződés miatt foltos vagy szennyezett lett az aszfalt. Az aszfaltról nehéz, de nem lehetetlen a szennyeződések eltüntetése.

Az aszfaltozott úttesteken az olajfoltok nem csak csúnyák, hanem a házba vagy az autójának a szőnyegére is bekerülhet. Az olajfoltok eltávolítása aszfaltozott úttestről egyáltalán nem olyan egyszerű, mint az étel kiömlése a konyha padlóján és annak feltakarítása, mert vegyi anyagokkal kombinálva, legtöbbször csak erős súrolással lehet csak eltüntetni a foltokat. Az aszfaltozott úton legtöbbször az olajfoltok okoznak kellemetlenségeket, mert a többi, más anyaggal való szennyeződéseket és foltokat arányában sokkal könnyebb feltakarítani mint az olajat.

Az olaj tisztításának alapjai aszfalt felületekről

Az aszfalt át nem eresztő felület, kevésbé porózus mint a beton. Mivel az aszfalt taszítja a vizet, önmagában sajnos nem elegendő a foltok eltávolítására. Az aszfaltból erővel és vegyszerekkel, vagy a kettő kombinációjával tüntetheti el a régi olajfoltokat. Az erős, nagynyomású mosó, nejlon súroló kefe vagy drótkefe segíthetnek az ilyenfajta probléma megoldásában. A vegyi anyagok vagy kőolaj alapúak, vagy környezetbarát zsírtalanítók lehetnek. Miután feloszlatta az olajfoltot, a maradékot is el kell tüntetni az aszfalt úttestről, mert ottmaradva megszárad és megint beépül az aszfaltba. Módszerek a foltok eltüntetésére.

Nagynyomásos mosás

Az aszfaltos úttest nagynyomással történő mosása felszakítja és elmossa az olajfoltokat. A nagynyomású mosásnak elképesztő ereje lehet, és ezzel számolni kell. A vékony sugárban való nagynyomású mosás nemcsak az olajat bontja fel, hanem potenciálisan kárt tehet magában az aszfaltban is, úgy hogy darabokat szakíthat ki belőle.

Figyeljünk arra hogy a nagynyomású mosónak ne legyen túl vékony a sugara
Figyeljünk arra hogy a nagynyomású mosónak ne legyen túl vékony a sugara

Tehát az aszfalt megfelelő erővel történő mosása kényes művelet. Az 1600 psi vagy annál alacsonyabb nyomású mosás nem képes eltávolítani az olajfoltokat. Az olaj hatékony eltávolításához nagyobb nyomású, 3000 psi erőt kifejtő gépre lesz szükség, amellett hogy olajat oldó adalékokat is szoktak a nagynyomású mosó vizébe keverni.

A tapasztalatok és a jobb eszközök elkülönítik a házilag való mosást a szakmai munkától. Az olajfoltok tisztításához a szakemberek egy speciális, sík felületű tisztítófejet használnak, amely nagyjából hasonlít a padlótisztító tisztítófejéhez.

A professzionális mosógépek a legrosszabb olajfoltokat is eltávolíthatják ezzel az tisztítófejjel, miközben megóvják az aszfaltot. Mivel az erő nem annyira irányított, mint egy vékony sugár esetén, kevés az aszfalt felszakadásának veszélye. Ezért ha nagynyomású mosóval takarítjuk az aszfaltot, akkor figyeljünk hogy mekkora a szórófejből kilépő sugár vastagsága.

Zöld zsírtalanítók

A mérgező tisztítószerek alternatívájaként a zöld zsírtalanító szerek erős vegyszerek vagy csiszolóanyagok nélkül tudnak tisztítani. A legtöbb zöld zsírtalanító alkohol-etoxilátokat használ hatóanyagként. Egyes zöld zsírtalanítók citrusokat is tartalmaznak a jobb tisztító képesség és a kellemesebb illat érdekében.

Káros vegyszerek nélkül is lehet sikereket elérni az olajfolt eltávolításánál
Káros vegyszerek nélkül is lehet sikereket elérni az olajfolt eltávolításánál

A zöld zsírtalanítókat higítás nélkül (közvetlenül a palackból) vagy vízzel hígítva lehet használni, ez a flakonra rá van írva és eszerint járjunk el. Olajfoltok esetén a zöld zsírtalanítók erőteljes súrolást igényelnek nejlon sörtés kefével. Ezután mossa le a maradékot vízzel. A súróláshoz használhatuk erős műanyag sörtéjű kefét, vagy akár vékonyabb sárgaréz sörtéjű anyagú kefét is.

Sütőtisztító

A sütőtisztító megtisztítja az olaj- és zsírfoltokat a sütőjében, és mit szólna ha az aszfaltját is megtisztítaná ? Míg a sütőtisztító határozottan a mérgező kategóriába tartozik, mert lúgot, étert, etilén-glikolt és más mérgező vegyszereket tartalmaz, amellett feloszlatja az aszfalton lévő olajfoltokat is.

Permetezze be az olajfoltot a sütőtisztítóval, hagyja habosodni és várjon körülbelül 15 percig. Használjon drót- vagy nejlonkefét a folt súrolásához, majd utána mossa le az aszfaltot.

Nedvszívó granulátum

A nedvszívó granulátum inkább a frissen kiömlött nagyobb mennyiségű olaj felszívására szolgálhat, mintsem a már száraz olajfoltok eltüntetésére. A szemcsés agyag a friss, álló olajpocsolyákon a leghatékonyabb. A régi, megszáradt olajfoltokat általában nem lehet nedvszívó anyaggal eltávolítani.

Szórjuk rá a szemcsés agyagot az olajfoltra, majd seprűvel terítsük el. A kiömlés teljes elnyeléséhez 2-3cm vastag granulátum réteg szükséges, persze több olajhoz nagyobb vastagság szükségeltetik. Miután az olaj felszívódott, söpörje össze az abszorbens anyagot és dobja ki a veszélyes hulladékok közé.

Agyagos macskaalom

A macskaalom elnyeli és megtisztítja az olajfoltokat az aszfalttól, hasonlóan a szemcsés agyaghoz, mert ez is nagyrészt szemcsés agyagon alapszik.

Tipp
A szemcsés agyag és a macskaalom is alkalmazható összekeverve megelőző intézkedésekként az olaj kiömlése előtt. Csak terítse szét a termék 1-2cm vastagon azon a helyen (például motorblokk szerelés, olajcsere), ahol az olajszivárgás várható.

Az agyagos macskaalom is hatékonyan szívja fel az olajat
Az agyagos macskaalom is hatékonyan szívja fel az olajat

Amikor macskaalom segítségével tisztítja az olajat az aszfaltjáról, mindenképpen az agyag alapú almot használja. Ne használjon újságból, kukoricából, búzából vagy fenyőből készült vagy biológiailag lebomló macskaalmokat. A macskaalom előnye, hogy gyors módja az aszfalt olajszivárgásának felszívására, mivel sok háztartásban kéznél van a macskaalom.

Behatoló olajok

Az alacsony viszkozitású behatoló olajok, mint a WD-40, megtisztíthatják az olajfoltokat az aszfaltos úttestektől, mert ezek kőolaj alapúak és oldószerként viselkednek.

A WD-40 sok mindenre jó, pédául az olaj feloldására is
A WD-40 sok mindenre jó, pédául az olaj feloldására is

Ezek a termékek mérgezőek, ezért legyen óvatos a használatuk során. Bár hatékonyak, ugyanakkor drága módszerek is, mert nagyobb foltokhoz több vegyszer szükséges.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna szinte bármire képes. A szódabikarbónának nincsenek különleges kémiai tulajdonságai, amelyek felbontják összetevőire az olajat, másképp hatásos az olajfoltokra, vízzel kell összekeverni és puding állagú pasztát kell belőle keverni. Egyszerűen fogalmazva, a szódabikarbóna enyhe csiszolóanyag. Vízzel és erősebb kefével kombinálva a szódabikarbóna mérsékelten hatékony az olajfoltok eltakarításában. Csak kevés vizet használjon a szódabikarbóna paszta készítéséhez.

Szódabikarbónával az enyhébb foltokat el tudjuk tüntetni
Szódabikarbónával az enyhébb foltokat el tudjuk tüntetni

A szódabikarbóna abszorbensként is használható, hasonlóan a szemcsés agyaghoz vagy a macskaalomhoz. Viszont a szódabikarbóna finomabb szemcséit nehezebb eltávolítani az aszfaltról, ezért utána bő vízzel mossuk fel az aszfaltot.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....