Betonlépcsők kijavítása

  • Olvasási idő:3perc

Minden tartósságuk és könnyű karbantartásuk ellenére a betonlépcsők egy idő után elkophatnak, széleik letöredezhetnek. A lépcső sarkai és szélei rendeltetésszerű használat során is elaprózódhatnak. A károsodás még hangsúlyosabb, ha nehéz tárgyakat, például nehezebb bútorokat, vagy kézikocsikat húznak fel és le a lépcsőn. A repedezett vagy aprózódott betonlépcsőket gyorsan és egyszerűen megjavíthatja néhány egyszerű alapanyaggal és eszközzel, amelyet a helyi barkácsüzletben megtalál. Ha a kertbe akarnánk lépcsőt készíteni akkor itt olvashat róla.

A saját vagy családja sérülésének veszélye mellett jogi felelősséggel is tartozik az ingatlanán bekövetkezett sérülésekért, ha azok esetleg súlyosak. Tartsa biztonságban magát, családját, és a látogatókat azáltal hogy megjavítja a sérült lépcsőfokokat.

Az ilyen lépcső nem csak csúnya, hanem balesetveszélyes is
Az ilyen lépcső nem csak csúnya, hanem balesetveszélyes is

Fizikai szempontból, ha nem javítják ki a kisebb sérüléseket, akkor a további romlás exponenciálisan következik be. A probléma korai felismerése kritikus fontosságú abban hogy kisebb karbantartási munkákkal meg tudjuk előzni a nagyobb károsodást.

Azok a betonlépcsők, amelyek felületének éle vagy sarka kis mértékben van megsérülve, megjavíthatók gyorsan és egyszerűen úgy hogy előbb megtisztítják a sérült területet, majd gyorsbetonnal és kőműves kanállal, vagy glettvassal kialakítják a hiányzó részeket.

Kis javításokhoz nincs szükség a beton formázására. Nagyobb sérülések esetén viszont szükség lehet a lépcső fokainak a formájához alakított lécekre, vagy deszkákra.

A biztonság érdekében a veszélyes betonlépcsőket azonnal meg kell javítani. Ne feledje az Ön által használt betonjavító termék hőmérsékleti tartományait. A sima beton 5 Celsius fok alatt gyakran nem köt meg, vagy csak rendkívül lassan köt meg megfelelően. Ha hideg időben kénytelen a javítást elvégezni akkor adalékanyag szükséges a megkevert betonhoz.

Akár kisebb, akár nagyobb javítást kell végezni a lépcsőn, először is a javítandó területet hibátlanul meg kell tisztítani az összes törmeléktől, szennyeződéstől, portól, mivel ezek bármelyike ​​a javítási munkák minőségét ronthatja.

Mivel a beton gyorsan megköt, viszonylag gyorsan kell dolgoznia. Körülbelül tíz perc alatt a gyorsankötő beton már nehezen formázható, ezért már előre készítse elő a javítandó területet mielőtt összekeverné a betont.

Kerülje a beton porának belélegzését, mivel az irritálhatja a szemet, az orrot és a tüdőt. Használjon szabványos pormaszkot, például HEPA N95 vagy P100 maszkot. A kéz védelme érdekében viseljen latex vagy latexalapú kesztyűt, és mindig viseljen védőszemüveget.

Épp lépcsőn nehezebben szerzünk sérülést
Épp lépcsőn nehezebben szerzünk sérülést

Amire szüksége lehet: drótkefe, simítókanál, habarcsvödör, gyorsankötő beton, esetleg a betonba adalékok, víz, kőműves kanál, kalapács, véső.

Előkészítés és a munka

Seprűvel söpörje le a felületet minden törmeléktől. Drótkefével tisztítsa meg a betont. Távolítsa el a betonmorzsalékot a javítandó rész körül kalapáccsal és vésővel. Használjon cinkalapú mohaölőt vagy akár konyhai mosószert a moha elpusztításához a lépcsőn, ha az a szabadban van. Távolítsa el az olajfoltokat, vagy az esetleges szennyeződéseket.

Keverje össze az 5 literes habarcsvödörben lévő gyorsbetont az ajánlott mennyiségű vízzel. Adjon hozzá betonerősítő adalékot 4:1 arányban. Keverje össze hogy körülbelül mogyoróvaj állagú legyen. Enyhén permetezze le vízzel a javítandó felületet. Töltse fel rétegenként a sérült szakaszt. Ezen a ponton csak arra kell törekedni hogy a sérült részhez anyagmennyiséget adjon, a formájával később kell foglalkozni.

Ha ezek a műveletek megvannak akkor már lehet megformázni a sérült részt kőműves kanállal, simítóval. Simítsa el a betontöltést úgy, hogy egybeessen a lépcsőfok többi részével. Ha ezzel is megvan akkor permetezze le a friss betont vízzel, és tartsa nedvesen 24 órán át. Addig ne engedje a forgalmat a lépcsőn, amíg a kitöltés teljesen meg nem kötött. Ha a lépcső nagyon igénybe van véve, akkor érdemes a lépcsők éleire védőélt tenni mert a károsodások legtöbbször a lépcsők élein vagy sarkain alakulnak ki.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....