Agyagtéglából készült kerti utak és sétányok készítése

  • Olvasási idő:4perc

Az agyagtégla évezredek óta szabványos építőanyag, mind falak építéséhez, mind utak, és udvarok burkolataként szolgál. Nincs elegánsabb, mint egy téglával burkolt út, vagy sétány a kertben. Bár a beton burkolatok valamivel keményebbek és tartósabbak, mint az agyagtégla, a klasszikus tégla is jól ellenáll a szokásos úttestre ható erőknek és nyomásnak, feltéve hogy jó alapra vannak fektetve és rendszeresen karban vannak tartva. Az agyagtégla pedig vitathatatlanul a legelegánsabb az összes útburkolófelület közül, és mindig hozzáadott értéket jelent otthona számára.

Az agyagtéglából készült utak igényes megjelenést kölcsönöznek a kertnek
Az agyagtéglából készült utak igényes megjelenést kölcsönöznek a kertnek

A tégla burkolatok klasszikus építőanyagok, amelyek időtlen megjelenést kölcsönöznek a kertnek. De valamivel drágábbak, mint a beton burkolatok, és kevesebb tervezési lehetőséget kínálnak. És bár maguk a téglák nagyon tartósak, a felületüknek lezárásra van szüksége a foltosodás elkerülése érdekében. Hátrányos tulajdonságuk még hogy az agyagtéglák hajlamosabbak a repedésekre és a törésekre, mint a beton burkolatok.

A tégla burkolatok agyagból készülnek, amelyet formákba öntenek, majd hővel kikeményítenek, általában téglalap alakban. A falépítéshez használt agyagtéglával ellentétben a utakra szánt tégla szilárd, sima felületű agyag, lyukak és hézagok nélkül. A legtöbb tégla természetes agyag színű és téglalap alakú. Választásától függően létrehozhat egy úttestet, teraszt vagy sétányt olyan színű agyagtéglákból, amely úgy néz ki mintha 100 éve létezne, vagy olyat, amely jól illeszkedik a modern házhoz és környezetéhez. Ha valamikor is ki akarja cserélni a téglával készített útfelületet, akkor annak jó piaca van az agyagtéglával való burkoló szakemberek számára, azaz könnyen eladhatóak.

Agyagtégla burkolat előnyei: vonzó klasszikus megjelenés, tartós anyagnak minősül, könnyű javítás, újrahasznosítható, értéket ad az otthonához.

Hátrányai: drága, időszakos karbantartást igényel, fáradságos telepítés.

Karbantartás és javitás

Az agyag burkolók az idő múlásával fokozatosan átmennek a nedvesség és a nap ultraibolya sugarainak hatására. A megfelelő karbantartás jelentősen meghosszabbíthatja az agyagtéglaút élettartamát 25 évre vagy annál hosszabbra is akár.

A téglaburkolatú úttestet évente egyszer vagy kétszer nagynyomású mosóval kell lemosni. Ügyeljen arra is, hogy eltávolítsa a gyomokat és a szennyeződéseket a téglák közül. Miután a felület takarítás után megszáradt, fedje be a tégla közötti réseket friss homokkal ha laza illesztésű felületről van szó. Ha a agyagtéglákat habarccsal rögzítették, akkor javítsa ki a repedéseket vagy hézagokat friss habarccsal, és hagyja teljesen megszáradni mielőtt nagyobb tehernek tenni ki az utat.

Az agyagtéglából készült kerti sétányokat időnként karban kell tartani
Az agyagtéglából készült kerti sétányokat időnként karban kell tartani

A hosszú élettartam érdekében a téglákat minden mosás után le kell zárni felületi tömítőanyaggal. Ha nem zárják le, az agyagtégla az idő múlásával hámlani, porlani kezdhet. A tömítőanyagot pumpás permetezővel lehet felhordani, vagy a felületre hengerelni vagy akár ecsetelni lehet kisebb területnél. Tömítse az illesztéseket és réseket is, mivel ez segít megakadályozni a gyomok és a moha megjelenését a tégla illesztéseiben.

Az agyagtégla burkolatok lezárásakor használjon agyagtéglához tervezett terméket, például sziloxán alapú tömítőanyagot, amely védelmet nyújt a tégla megjelenésének megváltoztatása nélkül. Kerülje a fényes felület adó tömítőanyagokat, amelyek gyakran foltos felületet eredményeznek. Vannak azonban olyan „nedves hatást keltő” tömítőanyagok, amelyek a fedés mellett jobban kihozzák az agyagtégla színét is.

Tervezés

A tégla burkolatok nagyon vonzó klasszikus hatást eredményeznek, amely szinte minden otthoni stílusban jól használható. Az agyagtégla burkolat sokkal vonzóbb burkolati felület, mint az öntött beton, viszont a beton burkolatokhoz képest a tervezési lehetőségek is korlátozottabbak. A tégla burkolatok különböző mintákban rendezhetőek, de az alakjuk szinte mindíg téglalap, és a színei pedig csak a barnára és a vörösre korlátozódnak. A beton burkolatok viszont nagyon sokféle formában és méretben kaphatóak, így nagyobb rugalmasságot is biztosítanak a tervezésben.

Tégla burkolat telepítése

Mint minden úttestnek, az agyagtégla burkolatú útnak is a kulcsa egy jól előkészített alap, különösen akkor ha nagy súlyt kell elviselnie. Vázolja fel a burkolni kívánt területet elrendezési húrok segítségével, majd távolítsa el a talajt (vagy a már meglévő burkolatot) legalább 30 cm mélységig. 15-25 cm kavicsréteget kell elhelyezni a kiásott részbe a megfelelő tartáshoz, a kavicsréteg hozzáadásakor rendszeresen tömörítse is a kavicsot. Ezután adjon hozzá annyi homokréteget hogy a felület magassága megfelelő legyen az útburkolat magasságának, tehát egy téglavastagságnyival kevesebbet mint az út szintje. Amikor az alap készen áll, kezdje el a téglák tetszőleges mintázatát kirakni.

Az agyagtéglából készült utacskáknak a tégláit többféle elrendezésben is telepíthetjük
Az agyagtéglából készült utacskáknak a tégláit többféle elrendezésben is telepíthetjük

A telepítés-lerakás általában a kerületi téglákkal kezdődik, amelyeket néha betonba helyeznek, hogy szilárd szegélyt hozzanak létre amely a belső téglákat a helyükön tartja. Amikor a belső téglákat telepítik, egy gumikalapáccsal óvatosan ütögetve elsimítják és “beállítják” a téglák helyzetét. Ha a téglákat vágni kell a pontos illeszkedés vagy az alakzat miatt, akkor kézifűrésszel vagy nedves körfűrésszel vághatjuk őket méretre, amely gyémánt pengével van felszerelve.

A befejezés után a téglautat hengerrel kell elsimítani és kiegyenlíteni, majd a téglák közötti repedéseket laza homokkal vagy habarccsal kell megtölteni. A homokkötés környezetvédelmi okokból egyre előnyösebb módszer, mivel ez lehetővé teszi az esővíznek a talajba való beszivárgását.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....